Παύλος Γιαννακόπουλος: Αυτό είναι το φιλμ της ζωής του
Ο πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ και πρώην πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός "έφυγε" από την ζωή σε ηλικία 88 ετών, ενώ τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός πως σαν σήμερα, πριν 47 χρόνια, εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό
- 10 Ιουνίου 2018 13:03
Ο θάνατος του Παύλου Γιαννακόπουλου σε ηλικία 89 ετών, βύθισε στο πένθος την οικογένεια του Παναθηναϊκού και όχι μόνο.
Παρακάτω, ξεδιπλώνουμε το χρονολόγιο της επιχειρηματικής ζωής του επιτυχημένου παράγοντα που άφησε το στίγμα του στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, και τον ελληνικό αθλητισμό.
Όταν οι οικογένειες γράφουν ιστορία
Ήταν 1924 όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος άνοιγε το φαρμακείο του στην οδό Πειραιώς. Κοντά του, άρχισαν να δουλεύουν τα τρία παιδιά του, ο Παύλος, ο Θανάσης και ο Κώστας.
Η πρώτη προσωπική, μεγάλη απόφαση του Παύλου, ήρθε το 1960 στην ηλικία των 32 ετών. Ήταν τότε που ίδρυσε την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ (Φάρμακα Γιαννακόπουλου), παίρνοντας τις αντιπροσωπείες των μεγάλων ξένων παραγωγών φαρμάκου, δηλαδή των Boots, Sigma, Tau, Alcon, και Roussel. Στο πλευρό του, ήταν πάντοτε και ανελλιπώς, τα δύο αδέρφια του, Θανάσης και Κώστας.
Σταδιακά, η εταιρεία του έγινε ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών οίκων φαρμάκου και το 1971 έγινε ΑΕ, ενώ μετονομάστηκε σε ΒΙΑΝΕΞ.
Ένα χρόνο μετά, το 1972, ο Παύλος και ο αδερφός του Θανάσης, άρχισαν να ασχολούνται με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού. Τραγική σύμπτωση. Ο θάνατος του Παύλου Γιαννακόπουλου, στις 10 Ιουνίου του 2018, έγινε ακριβώς 47 χρόνια μετά την είσοδό του στη διοίκηση της ομάδας που αγάπησε και δόξασε στην πορεία των χρόνων.
Η οικονομική ενδυνάμωση της οικογένειας και της εταιρείας, οφείλεται αρκετά και στο εμπόριο μπανάνας, το οποίο από μόνο του είναι μεγάλο ρίσκο, μιας και το προϊόν είναι ευπαθές. Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι ρίσκαραν μεταδιδακτορικά και δικαιώθηκαν. Το 1974, με το τέλος της δικτατορίας, ήταν και η χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα γνώρισε τις μπανάνες chiquita. Μέχρι πρότινος, το εν λόγω εμπόριο ήταν σε εμπάργκο από το καθεστώς.
Ο Παύλος άνοιξε την πρώτη αντιπροσωπεία εισαγωγής και την πούλησε ένα χρόνο μετά έναντι 10 εκατομμυρίων δραχμών. Ποσό δεκαπλάσιο από τα χρήματα που είχε επενδύσει για τις πρώτες εισαγωγές.
Η έλευση των εργοστασίων
Στα επόμενα χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, μεγάλες φαρμακευτικές όπως οι Merck & Co από τις ΗΠΑ, η βρετανική Boots, η ιταλική Sigma Tau Industries και η ιαπωνική Takeda Chemical Industries ανέθεσαν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή των προϊόντων τους στα εργοστάσιά της.
Το 1977 κατασκευάστηκε το πρώτο εργοστάσιο στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας.
Το 1983 ο Παύλος Γιαννακόπουλος υπέγραψε συμφωνία με τον οίκο Merck & Cο και αγόρασε το εργοστάσιο Winthrop-Sterling στην Παλλήνη, το οποίο έγινε και το δεύτερο κατά σειρά εργοστάσιο της ΒΙΑΝΕΞ. Το 1985, ήρθε η σειρά για το τρίτο, όταν εξαγοράστηκε το εργοστάσιο της εταιρείας Upjohn, με τη γραμμή παραγωγής να επεκτείνεται.
Η ΒΙΑΝΕΞ ίδρυσε το 1995 τη θυγατρική ΒΙΑΝ Α.Ε. για τη διακίνηση γνωστών μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων. Πολλοί λένε σήμερα, πως ο Παύλος είχε από τότε δει το μέλλον.
Η επέκταση της εταιρείας σε διάφορους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας απαίτησε και τέταρτο εργοστάσιο το 1999, αυτή τη φορά στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, με επίκεντρο την παραγωγή ορισμένων αντιβιοτικών.
Το 2006, η ΒΙΑΝΕΞ δημιούργησε μια νέα εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης, την ELDRUG S.A., η οποία βασίζει τις εργασίες της στα ερευνητικά ευρήματα του Πανεπιστημίου Πατρών και στην τεχνική εξειδίκευση του Πανεπιστημίου. Στόχευσε στην εγχώρια έρευνα και ανάπτυξη προχωρώντας σε ακαδημαϊκές έρευνες.
Το 2010, και παρά την κρίση, η ΒΙΑΝΕΞ παρείχε αυξήσεις 6% στους εργαζομένους, κίνηση που προκάλεσε αίσθηση.
Το 2011, η ΒΙΑΝΕΞ έγινε εγκεκριμένος προμηθευτής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Την ίδια χρονιά έλαβε την έγκριση ως προμηθευτή και της UNICEF.
Το 2013, η εταιρεία προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με την εταιρεία Lilly για την παραγωγή 10.000.000 τεμαχίων βανκομυκίνης ετησίως και εξαγωγή του 100% στην Κίνα.
Στις 3 Απριλίου του 2017, ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, Παύλος Γιαννακόπουλος βραβεύτηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής για τη συμβολή του ανάπτυξη και καθιέρωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ως δύναμης με παγκόσμια εμβέλεια.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμπεριέλαβε για πρώτη φορά ειδική κατηγορία για τη βράβευση μιας προσωπικότητας, για τη συνολική προσφορά της στην ελληνική φαρμακευτική αγορά και η επιλογή του Π. Γιαννακόπουλου ήταν προφανής για το σύνολο του έργου του.
Οι σημαντικότεροι σταθμοί της διαδρομής του Παύλου Γιαννακόπουλου παρουσιάστηκαν σε βίντεο, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: από τα πρώτα βήματα στο φαρμακείο της οδού Πειραιώς, στην ίδρυση της ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ και την κατάκτηση της κορυφής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με την ίδρυση της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.
Το μότο του προς τους εργαζόμενούς του: “Ποιότητα στην παραγωγή – Φροντίδα για τον άνθρωπο”
Η ΒΙΑΝΕΞ, μαζί με την ΕΛΑΪΣ, ήταν οι πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που έλαβαν πιστοποίηση ISO. Η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων και υπηρεσιών της ΒΙΑΝΕΞ αναγνωρίζονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, διαθέτοντας 48 πιστοποιητικά ποιότητας.
Καθοριστική ήταν, επίσης, η συμβολή του στη δημιουργία του πρώτου Φαρμακευτικού Μουσείου της χώρας στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν δωρητής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του.
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών, καθώς και αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ενώ έχει βραβευθεί πολλές φορές από οικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς. Από το 2013 και μετά, ο γιος του Δημήτρης Γιαννακόπουλος, έχει αναλάβει τα ηνία του Ομίλου.
Παύλος και Παναθηναϊκός
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Παύλος Γιαννακόπουλος ασχολήθηκε με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού από το 1972. Το 1973 εκλέχθηκε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Συναγερμού διεκδικώντας μαζί με άλλα στελέχη την ηγεσία του Παναθηναϊκού. Το 1979 τη χρονιά που η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού έγινε επαγγελματική και ανεξαρτοποιήθηκε διοικητικά από τον ερασιτεχνικό σώμα ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν κατάφερε να εισχωρήσει στη διοίκηση της ΠΑΕ καθώς ο Γιώργος Βαρδινογιάννης απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών.
Το 2008 εισχώρησε στο πολυμετοχικό διοικητικό σχήμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Από το 1987 έως το 1997 υπήρξε πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού.
Από το 1992 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αυτονομήθηκε και αυτή ως επαγγελματική ανέλαβε τη διοίκησή της σε συνεργασία με τον αδερφό του Θανάση Γιαννακόπουλο.
Η απόκτηση του Νίκου Γκάλη σηματοδότησε την αναγέννηση του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Ακολούθησαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόμάτα του παγκοσμίου μπάσκετ τόσο αθλητές, όσο και προπονητές (Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Ζάρκο Πάσπαλι, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Μπάιρον Σκοτ, Ντίνο Ράτζα, Ντομινίκ Γουΐλκινς, Αλεξάντερ Βολκώφ, Ντέγιαν Μποντίρογκα, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Δημήτρης Διαμαντίδης, Ραμούνας Σισκάουσκας, Ζέλικο Ομπράντοβιτς κ.α.). Επί προεδρίας του Παύλου, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε 6 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
Το 2007, μετά το τέταρτο ευρωπαϊκό με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια:
Το καλοκαίρι του 2012 μεταβίβασε τις μετοχές του στον γιο του και νυν πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γιαννακόπουλο.
Το Σεπτέμβριο του 2015 ελήφθη απόφαση από τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για μετονομασία του κλειστού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σε γήπεδο “Παύλος Γιαννακόπουλος”.
Τίτλοι που κατέκτησε ο ΠΑΟ στο μπάσκετ επί της προεδρίας του:
Διηπειρωτικό Κύπελλο: 1996.
Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (6): 1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011.
Πρωταθλήματα Ελλάδος (13): 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011.
Κύπελλα Ελλάδας (9): 1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012.
Η ανακοίνωση της ΒΙΑΝΕΞ για τον θάνατό του
“Με βαθιά θλίψη και ανείπωτο πόνο η οικογένεια της ΒΙΑΝΕΞ αποχαιρετά υποκλινόμενη τον Ιδρυτή και Πρόεδρο της. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, όμως, ό, τι μεγαλειώδες δημιούργησε και όλους όσους ευεργέτησε είναι εδώ για να τον θυμίζουν για πάντα.
Με πείσμα σπαρτιάτικο και οξύνοια χαρακτηριστική συστήνει αυτήν που έμελε να γίνει η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Στα 70 χρόνια ενεργής επαγγελματικής παρουσίας του Πατριάρχη της ελληνικής βιομηχανίας, μόνο επιτυχίες, επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας σημειώνονται. Όλες οι εταιρείες Κολοσσοί του φαρμάκου επιθυμούν να συνάψουν συνεργασία μαζί του, το όνομά του ταυτίζεται με το ήθος, την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα, ενώ ο ίδιος ακούραστος δε σταματά να αναζητεί νέους δρόμους έρευνας και ανάπτυξης. Έχοντας πάντα τον Άνθρωπο ως βασική του αξιακή προτεραιότητα, δημιουργεί σχέσεις ζωής με τους εργαζομένους του και όποιον συναναστρέφεται.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής, η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε αποφασίζει η σημαία της να κυματίζει μεσίστια σε όλες τις εγκαταστάσεις και τα γραφεία της εως και την ημέρα της Κηδείας, ενώ η 10η Ιουνίου κηρύσσεται ως επίσημη μέρα Πένθους και Αργίας εφεξής”.
Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός
“Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods αναζητεί τις λέξεις, για να αποχαιρετήσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον άνθρωπο που άλλαξε το ρου της ιστορίας της, το ελληνικό μπάσκετ, τον ελληνικό αθλητισμό.
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να έφυγε σήμερα, αλλά οι ιδέες του θα ζουν και θα δημιουργούν νέες γενιές Παναθηναϊκών για πάντα. Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο άνθρωπος που θα ζει για πάντα στις καρδιές μας”.
Αντί επιλόγου: