Ρωμανός: 24η ημέρα απεργίας πείνας. Βίντεο από την πορεία και τα επεισόδια

Ρωμανός: 24η ημέρα απεργίας πείνας. Βίντεο από την πορεία και τα επεισόδια

Φωτιές και οδοφράγματα στα Εξάρχεια. Πάνω από 7.000 άτομα στην πορεία αλληλεγγύης για τον Ν. Ρωμανό που βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας. Αναμένεται απόφαση για το αίτημα του (Pics+Vids)

Μεγάλη πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή περίπου 8.000 ατόμων.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, μεγάλη ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία.

Άγνωστοι αναποδογύρισαν ΙΧ αυτοκίνητο στη διασταύρωση των οδών Σόλωνος και Ιπποκράτους, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε πρόσοψη υποκαταστήματος τράπεζας. Ζημιές προκλήθηκαν και σε άλλα δύο ΙΧ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Παράλληλα, φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων. Στην οδό Στουρνάρη πυρπολήθηκε ένα μικρό αστικό λεωφορείο του ΟΑΣΑ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως οδόφραγμα.

Στο λεωφορείο επέβαινε μόνο ο οδηγός, ο οποίος κλήθηκε να το εγκαταλείψει πριν πυρποληθεί.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, πολλοί εκ των οποίων μπήκαν στο Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σημειώθηκαν 12 συλλήψεις ενώ υπάρχουν καταγγελίες για ξυλοδαρμό τους. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στις 12:30 στα δικαστήρια (πρ. Ευελπίδων) με κατηγορίες για κακουργήματα.

Ο συνολικός αριθμός προσαγωγών ανέρχεται στις 31. Προσαγωγές σημειώθηκαν σε όλη την περιοχή των Εξαρχείων.

Η απόφαση του συμβουλίου για τις άδειες του Ν. Ρωμανού αναμένεται σήμερα την ώρα που ο ίδιος βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας.

Μετά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα, το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από τους γονείς του Ν. Ρωμανού και των υπολοίπων καταδικασθέντων για το Βελβεντό στο θέατρο “Εμπρός”.

Όλοι τους τόνισαν πως το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο και πώς για ό,τι συμβεί στην υγεία του Νίκου Ρωμανού και των φίλων του, υπεύθυνο θα είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο ίδιος ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον Νίκο Ρωμανό, σε απεργία πείνας βρίσκονται ο Γιάννης Μιχαηλίδης από τις 17/11 – που νοσηλεύεται στο Τζάνειο – καθώς και ο Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος και ο Δημήτρης Πολίτης από την 1/12.

Καταλήψεις και νέες κινητοποιήσεις

Από την Τρίτη άλλωστε, το Πολυτεχνείο βρίσκεται σε κατάληψη

Η ανακοίνωση της συνέλευσης Κατάληψης Πολυτεχνείου:

Σήμερα στις 02/12 πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στον αναρχικό σύντροφο Νίκο Ρωμάνο, απεργό πείνας από 10/11 με σκοπό τη δικαίωση του αιτήματός του για παροχή εκπαιδευτικών αδειών. Η πορεία πλαισιώθηκε από χιλιάδες κόσμο, μέρος του οποίου κετευθύνθηκε στο Κατειλλημένο Πολυτεχνείο.

Για εμάς το κατειλλημένο έδαφος του ΕΜΠ δεν έχει αξία από μόνο του. Είναι ακόμη μια ψηφίδα αξιοπρέπειας και αντίστασης απέναντι σε όσους θέλουν μια κοινωνία νεκροταφείο. Είναι μια ψηφίδα αντίστασης στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό που απλώνεται στις ζωές μας, από τους αναρχικούς απεργούς πείνας και τις φυλακές υψίστης ασφαλείας μέχρι τους Σύριους απεργούς πείνας και όσους αγωνίζονται σε όλο το κόσμο για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία.

Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους ανθρώπους να πάρουν κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για τη νίκη του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού. Από καταλήψεις σχολών μέχρι το μπλοκάρισμα της παραγωγής. Από το σπάσιμο της μιντιακής ομερτά μέχρι τις επιθέσεις στους φύλακες της τάξης.

Να σταθούμε στο ύψος των καιρών μας απέναντι στην κρατική καταστολή, ενάντια σε λογικές που μας θέλουν απαθείς θεατές και ψηφοφόρους. Αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη στον Ν. Ρωμανό απεργό πείνας από 10/11 και στους αλληλέγγυους απεργούς πείνας Γ. Μιχαηλίδη (17/11),  Α.Δ. Μπουρζούκο (1/12) και Δ. Πολίτη (1/12).

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ Ν. ΡΩΜΑΝΟΥ

Συνέλευση Κατάληψης Πολυτεχνείου

Αθήνα, 2/12/2014

Κατάληψη και στο ΑΠΘ για τον Νίκο Ρωμανό

Υπό κατάληψη τελεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης και το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από ομάδα περίπου 50 φοιτητών που ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού να σπουδάσει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 11 το πρωί της Τετάρτης, αντεξουσιαστές πρόκειται να συγκεντρωθούν στον αύλειο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου για την ίδια υπόθεση και στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί άλλη συγκέντρωση για τον Νίκο Ρωμανό, στην πλατεία Καλλιθέας.

H A.Δ.Ε.Δ.Υ στηρίζει το Νίκο Ρωμανό

ΨΗΦΙΣΜΑ Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

“Όχι στην εκδικητική στάση της συγκυβέρνησης για τη μη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στο Ν. Ρωμανό.

Ο Νίκος Ρωμανός, συμμαθητής και φίλος του δολοφονηθέντος Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δίνει μια μάχη για τα αυτονόητα δικαιώματά του: έχει προβεί σε απεργία πείνας, διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές του άδειες για να σπουδάσει, την πρόσβασή του δηλαδή στο δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και η κατάστασή του βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η συγκυβέρνηση τον αντιμετωπίζει ως κρατούμενο φυλακών «τύπου Γ», πριν ακόμα αυτές δημιουργηθούν, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση που να τον έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτη.

Ο εμπαιγμός, η ακραία αυθαιρεσία και η εκδίκηση της συγκυβέρνησης και σε αυτή την περίπτωση είναι εμφανής: από τη μια επιτρέπει στο Ν. Ρωμανό να λάβει μέρος στις εξετάσεις, να πετύχει το ακατόρθωτο να εισαχθεί, δηλαδή, στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τιμηθεί (τιμή που δε δέχθηκε) και από την άλλη, μέσω των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τον εμποδίζει να παρακολουθήσει τα μαθήματά του και δεν του δίνει εκπαιδευτική άδεια.

Ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού καθώς και του Ηρακλή Κωστάρη αποτελεί μάχη ενάντια στον κρατικό δεσποτισμό και αναδεικνύει το δικαίωμα που έχουν όλοι οι κρατούμενοι στην αναβάθμιση των συνθηκών κράτησής τους.Η αντιδημοκρατική στάση της συγκυβέρνησης έναντι τους εντάσσεται στη γενικότερο πλαίσιό των μνημονιακών πολιτικών, που έχουν ως στόχο να πλήξουν εργαζομένους, άνεργους και συνταξιούχους, την ελληνική κοινωνία γενικότερα, κάθε μορφή αντίστασης και πάλης, τη Δημοκρατία σε αυτή τη χώρα.

Το Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί να χορηγηθούν οι εκπαιδευτικές άδειες στο Νίκο Ρωμανό και στον Ηρακλή Κωστάρη όπως και σε όλους τους φυλακισμένους που τη δικαιούνται, καθώς η Εκπαίδευση είναι αγαθό για όλους και ουδείς δικαιούται να το στερεί από οποιονδήποτε.

Από το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.”

Συλλογή υπογραφών και από δημοσιογράφους

Δημοσιογράφοι προσυπογράφουν το παρακάτω κείμενο:

Όταν μπροστά σου εξελίσσεται ένας πόλεμος πρέπει να πάρεις θέση.
Όποιος παραμένει ουδέτερος παρατηρητής, είναι σαν να παίρνει τη θέση του νικητή που σ’ αυτή την περίπτωση είναι η αυθαιρεσία κι ο αυταρχισμός.
Κι όταν η αυθαιρεσία κι ο αυταρχισμός έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια τη ζωή, η ουδετερότητα οπλίζει την αυθαιρεσία.
Οι δημοσιογράφοι που υπογράφουμε αυτό το κείμενο ζητάμε να γίνει δεκτό το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, να σπουδάσει και κυρίως να ζήσει”.

Συλλογή υπογραφών εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα