Μην τα χάσετε

 

 

Μαθήματα ιστορίας: Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει το πρώτο γραμμόφωνο

 
 
Ένας από τους πιο πολυμήχανους εφευρέτες του σύγχρονου κόσμου παρουσιάζει τη συσκευή που θα αλλάξει τον κόσμο της εγγραφής και αναμετάδοσης ήχου για πάντα
 

Τι έγινε και πότε: Ο διάσημος Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Α. Έντισον, στέκει μπροστά από το φωνόγραφο, ή αλλιώς γραμμόφωνο στην έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών στην Ουάσιγκτον. Την ίδια ημέρα, ο εφευρέτης θα επιδείξει το μοναδικό του μηχάνημα στον Αμερικανό πρόεδρο εντός του Λευκού Οίκου. Το ημερολόγιο γράφει 18 Απριλίου 1878. Ο Έντισον ανακάλυψε το φωνόγραφο τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ωστόσο στην έκθεση εκείνη τον παρουσίασε και επίσημα στην επιστημονική κοινότητα. 

 

Οι πρωταγωνιστές: Ο Τόμας Α. Έντισον, γεννήθηκε στο Οχάιο από αγρότες γονείς και αναγκάστηκε να δουλέψει από τα 12 κιόλας χρόνια του για να στηρίξει τους γονείς του οικονομικά. Υπήρξε ο παραγωγικότερος εφευρέτης του σύγχρονου κόσμου και αν και αυτοδίδακτος κατάφερε να χαρίσει στην ανθρωπότητα ιδιαίτερα σημαντικές ανακαλύψεις. Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, ο φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Πολλές από τις κατασκευές τού Έντισον ήταν, βέβαια, είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.

Γιατί αξίζει να το θυμόμαστε: Ο φωνόγραφος είναι η αρχή της εγγραφής ήχου, η οποία και υπήρξε καινοτόμα και πρωτοποριακή για την μουσική και όχι μόνο βιομηχανία. Ο φωνογράφος, κοινώς γραμμόφωνο, χρησιμοποιούσε μια βελόνα για να καταγράφει τον ήχο σε έναν κύλινδρο με αυλάκια, επικαλυμμένο με αλουμινόχαρτο, ο οποίος περιστρεφόταν με σταθερή ταχύτητα. Η ιδέα της εγγραφής ήχου με παρόμοιο τρόπο υπήρχε από τουλάχιστον μισό αιώνα πριν, αλλά ο Έντισον με την κατασκευή του της έδωσε σάρκα και οστά.

Η εφεύρεση αυτή ήταν η βάση για την εγγραφή και αναπαραγωγή ήχου έως και 100 χρόνια αργότερα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους δίσκους βινυλίου και συνέβαλε αποφασιστικά στη διάδοση μιας από τις πιο σημαντικές τέχνες του πανανθρώπινου πολιτισμού. Της μουσικής.

Εξάλλου, ο Έντισον ήταν εκείνος που δημιούργησε και το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric. Η ανακάλυψή του για την εκπομπή ηλεκτρονίων από πυρακτωμένα μέταλλα, «φαινόμενο Edison», απετέλεσε προϋπόθεση για την κατασκευή της ηλεκτρονικής λυχνίας και την απαρχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

 

AP Photo

 
Περισσότερα: Μαθήματα Ιστορίας

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER