Μην τα χάσετε

 

 

Μαθήματα Ιστορίας: Όταν ο Τιτανικός σάλπαρε για το μοιραίο ταξίδι του

 
 
Το θρυλικό βρετανικό υπερωκεάνιο, το οποίο έμελλε να βυθιστεί στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912, ξεκινά το μοιραίο ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη
 

Τι έγινε και πότε: Σαουθάμπτον, Τετάρτη 10 Απριλίου του 1912. Ο Τιτανικός ξεκινά το παρθενικό ταξίδι του από το λιμάνι του Σαουθάμπτον της Αγγλίας.

 

Στο πλοίο πρώτα επιβιβάστηκαν οι επιβάτες της Γ' θέσης, και ακολούθησαν οι επιβάτες Β' και Α' θέσης. Στο λιμάνι, ο Τιτανικός παραλίγο να προκαλέσει ένα ατύχημα, όταν το κύμα που προκάλεσε το τεράστιο εκτόπισμά του έσπασε τους κάβους του αγκυροβολημένου πλοίου SS City of New York, το οποίο παραλίγο να συγκρουόταν με τον Τιτανικό. Το πλοίο τέθηκε υπό έλεγχο και ρυμουλκήθηκε.

Οι πρωταγωνιστές: Ο πλοίαρχος Έντουαρντ Σμιθ και οι επιβάτες του θρυλικού πλοίου, ανάμεσα στους οποίους μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, καθώς και εκατοντάδες μετανάστες από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Σκανδιναβία και άλλες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αναζητούσαν μια καινούρια ζωή στη Βόρεια Αμερική.

Γιατί αξίζει να το θυμόμαστε: Αφότου απέπλευσε από το Σαουθάμπτον, ο Τιτανικός σταμάτησε στο Χερβούργο στη Γαλλία και στο Κουίνσταουν στην Ιρλανδία, προτού κατευθυνθεί δυτικά προς τη Νέα Υόρκη. Στις 14 Απριλίου 1912, μετά από τέσσερις ημέρες διάσχισης και 375 μίλια (600 χλμ) νότια της Νέας Γης, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στις 11.40 μ.μ. Λίγο πριν τις 2.20 π.μ. το πλοίο έσπασε στα δύο και άρχισε να βυθίζεται ταχύτερα, με περισσότερα από χίλια άτομα ακόμη εν πλω. Μία ώρα και δέκα λεπτά αφότου βυθίστηκε ο Τιτανικός, το επιβατηγό πλοίο Carpathia έφτασε στο σημείο της βύθισης και περισυνέλεξε 705 επιζώντες.

Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στο βυθό, σπασμένο στα δύο σε βάθος 3.784 μέτρων. Αποτελεί ίσως το πιο διάσημο ναυάγιο στην Ιστορία.

 

 

 

Φωτογραφίες: Associated Press

 
Περισσότερα: Μαθήματα Ιστορίας

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER