Μην τα χάσετε

 

 

Ο Άη Βασίλης υπάρχει... και την απόδειξη γι' αυτό προσφέρει ο Αϊνστάιν

 
 
Ίσως ο πιο λαμπρός επιστήμονας όλων των εποχών, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πιστεύει στον Άη Βασίλη. Εσύ;
 

Είναι μιας κάποιας ηλικίας και πέραν των άσπρων μαλλιών και της τεράστιας γενειάδας του, έχει και μια τεράστια αδυναμία στα μπισκότα. Το οποίο και μεταφράζεται σε κάποια έξτρα κιλάκια. Κι όμως ο Άγιος Βασίλης μπορεί να γεμίζει τον τεράστιο σάκο του με δώρα, καταφέρνει να προλάβει όσα άλλοι χρειάζονται μήνες και χρόνια και μοιράζει χαμόγελα σε όλο τον κόσμο. Είναι με άλλα λόγια ο πιο γρήγορος άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη. Τι; Δεν το πιστεύετε; Μα το αποδεικνύει ο μεγαλύτερος επιστήμονας όλων των εποχών, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

 

Ακόμη και εμείς οι δύσπιστοι, ξέρουμε κατά βάθος, ότι είναι ωραίο να πιστεύεις. Γιατί όταν έχεις το καλό μέσα σου ζεις την ζωή διαφορετικά. Αυτό πρεσβεύει και το Ζαγόρι. Tο φυσικό μεταλλικό νερό μας προσφέρει απλόχερα το καλό μέσα μας, αυτό που μας χαρίζει υγεία και ενέργεια. Είναι αυτό που μας δίνει τη διάθεση να πιστεύουμε σε μικρά θαύματα.

via GIPHY

 

Όμως ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το επιστημονικό κομμάτι και αναπτύσσοντας πρώτα τη θεωρία και λίγες μέρες αργότερα θα δούμε και την πράξη. Την παραμονή των Χριστουγέννων ντε (για εμάς την Ελλάδα της Πρωτοχρονιάς). Η πιο διαδεδομένη θεωρία λοιπόν του Αϊνστάιν είναι εκείνη της σχετικότητας. Τι προβλέπει αυτή η περιβόητη θεωρία;

Η Θεωρία της Σχετικότητας

Η ειδική σχετικότητα είναι μια θεωρία για τη δομή του χωροχρόνου, την οποία εισήγαγε ο Άλμπερτ Άινσταϊν το 1905. Βασίζεται σε δύο αξιώματα τα οποία είναι αντίθετα με την κλασική μηχανική:

1. Οι νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι για όλους τους παρατηρητές που βρίσκονται σε αδρανειακό σύστημα αναφοράς (αρχή σχετικότητας του Γαλιλαίου).

2. Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι ίδια για όλους τους παρατηρητές, ανεξαρτήτως της σχετικής τους κίνησης ή της κίνησης της πηγής του φωτός.

Η θεωρία έχει ορισμένες συνέπειες. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

Διαστολή χρόνου: Τα ρολόγια δύο παρατηρητών που κινούνται με διαφορετική ταχύτητα, γυρνάνε με διαφορετικό ρυθμό. Για τον ταχύτερο παρατηρητή το ρολόι γυρνάει πιο αργά. Από αυτήν την αρχή προκύπτει το παράδοξο των διδύμων.

Συστολή του μήκους: Τα μήκη που μετρούν δύο παρατηρητές που κινούνται με διαφορετική ταχύτητα είναι διαφορετικά. Για τον ταχύτερο παρατηρητή τα μήκη είναι μικρότερα.

Ο πιο γρήγορος άνθρωπος του κόσμου. Γιουσεΐν Μπολτ; Guess Again

Τι μπορεί ένας κοινός θνητός να εξάγει ως συμπέρασμα από τα παραπάνω; (με κάθε συμπάθεια στους πραγματικούς επιστήμονες, έτσι;) Πως, αν κάποιος μπορεί να τρέξει αρκετά γρήγορα, τότε είναι δυνατό για εκείνον ο χρόνος να κυλά πιο αργά από τους υπόλοιπους (διαστολή του χρόνου). Και τι άλλο; Ο ίδιος υπερταχύτατος άνθρωπος κατορθώνει να “μειώσει” την απόσταση από ένα σημείο στο άλλο, ακριβώς επειδή κινείται με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα (συστολή μήκους).

via GIPHY

 

Τι χρειάζεται λοιπόν για να πιστέψουμε και πάλι στον Άη Βασίλη; Πολύ απλά να παραδεχτούμε πως, εκμεταλλευόμενος αυτή τη θεωρία της σχετικότητας, μπορεί να κινείται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα για εκείνον μια και μόνο ημέρα να αρκεί για να πετάξει πάνω από όλη τη Γη, ώστε να παραδώσει τα δώρα του σε όλο τον κόσμο και φυσικά ότι, ακριβώς επειδή είναι τόσο σβέλτος, οι αποστάσεις εκμηδενίζονται.

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

Η καθηγήτρια Katy Sheen από το πανεπιστήμιο του Exeter έκανε μερικές ακόμη παρατηρήσεις που θα πείσουν και τους πιο δύσπιστους. Αυτούς που κάποιος κακός κύριος τους είπε χωρίς οίκτο πως “δεν υπάρχει Άη Βασίλης”. Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία της σχετικότητας, όταν ένα αντικείμενο ταξιδεύει με πολύ υψηλή ταχύτητα, το μέγεθός του συμπιέζεται. Αυτή η παράμετρος εξηγεί πως ο Άγιος συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα η κοιλιά του και ο σάκος με τα δώρα να περνούν άνετα από τις καμινάδες.

via GIPHY

 

Κι αν δεν τον έχετε δει ποτέ στον ουρανό, την επόμενη φορά ψάξτε για ένα πανέμορφο ουράνιο τόξο. Η Sheen εξηγεί πως, όταν κινείται στην ταχύτητα του φωτός, ο Άγιος από το Βορρά γίνεται αόρατος βάσει των νόμων της φυσικής. Για να γίνει πιο σαφής, η καθηγήτρια εξήγησε πως προκειμένου να διανύσει όλη τη Γη, ο γενειοφόρος θα έπρεπε να κινείται με ταχύτητα 10 εκατ. Χιλιόμετρα την ώρα ήτοι, ταχύτητα 200.000 φορές υψηλότερη από εκείνη του Γιουσέιν Μπολτ. Έτσι, το χρώμα της στολής του, λόγω ταχύτητας, θα αλλάξει από κόκκινο σε πράσινο και θα μοιάζει μ' ένα θολό ουράνιο τόξο και όσο αυξάνει ταχύτητα θα ακουμπάει την απόχρωση του άσπρου, ώσπου κάποια στιγμή ο ίδιος να γίνει αόρατος στο ανθρώπινο μάτι.

Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑ

Εσείς οι λίγοι που παραμένετε ακόμη διστακτικοί, ακούστε κι αυτό. Ο κόκκινος καλόκαρδος κύριος που έχει βαλθεί να δώσει χαρά σε όλα τα παιδιά του κόσμου, μπορεί να επιτελεί το θεάρεστο έργο του εδώ και τόσες δεκαετίες, πολύ απλά γιατί δεν γερνάει. Πάντα σύμφωνα με τη Θεωρία του Αϊνστάιν, ο Άγιος δεν μεγαλώνει ηλικιακά, αφού ο χρόνος επιβραδύνεται όταν ένα αντικείμενο κινείται σε πολύ υψηλές ταχύτητες.

Η ζωή σαν ένα θαύμα

Ε, το μόνο που δεν έχουμε εξηγήσει ακόμη είναι πώς κατορθώνει να κάνει μια αράδα από ταράνδους να ίπτανται και τι ακριβώς τους... ταΐζει για να μπορούν να κινούνται τόσο γρήγορα. Λεπτομέρειες! Η ζωή είναι μαγεία, είναι θαύμα και ανεξήγητη σωστά; Ακόμη και ο Άλμπερτ, είμαστε σίγουροι πως δεν μπόρεσε να ερμηνεύσει κάθε πτυχή τη ζωής, σωστά; Όπως ακριβώς και το καλό που προσφέρει μια από τις σημαντικότερες πηγές ζωής, το νερό Ζαγόρι.

 

Και στην τελική. Ακόμη κι αν είσαι από εκείνα τα παιδιά που κάποτε συνέλαβαν το μπαμπά να ντύνεται Άη Βασίλης για να ακουμπήσει τα δώρα στο δέντρο, ακόμη κι αν σου αρέσει να αντιμετωπίζεις την κάθε μέρα με γερές δόσεις λογικής, είναι ωραίο να πιστεύεις.

 

Είναι μαγικό να μπορείς να βρεις σε όσα συμβαίνουν γύρω σου το λόγο να συνεχίζεις να προσπαθείς και να ελπίζεις.

 

Να μπαίνεις σε αυτό που λέμε “mood” των Χριστουγέννων, ακόμη κι όταν τα δύσκολα παραμένουν εκεί, να σε προκαλούν να τα υπερνικήσεις.

 

Να σιγοτραγουδάς ένα κλασικό γιορτινό τραγούδι χωρίς να μπορείς να καταλάβεις από πού σου “φυτεύτηκε” η μελωδία του στο κεφάλι.

 

Να χαμογελάς στο δρόμο για τη δουλειά, έτσι, χωρίς κανένα συγκεκριμένο λόγο. Γιατί όταν έχεις το καλό μέσα σου, ζεις τη ζωή σαν να είναι ένα θαύμα.

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER