Μην τα χάσετε

 

 

Όταν ο Σαρλώ ανακηρύχτηκε Sir Charly Chaplin

 
 
Ο πιο διάσημος σταρ του βωβού κινηματογράφου, ανακηρύσσεται σερ για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη
 

Κανείς άλλος δεν απέκτησε τη φήμη και την αναγνώριση που κέρδισε ο Τσάρλι Τσάπλιν από τα πρώτα εμβρυικά βήματα του κινηματογράφου στις αρχές του 20ου αιώνα. Άγγλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συνθέτης είναι η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα «Σαρλό» που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του.

Από το 1912 ώς το 1918 αξιοποίησε το ταλέντο του σε πολλές μικρές κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου, δημιουργώντας τον τύπο του Σαρλό. Ο ίδιος όχι μόνο πρωταγωνιστούσε, αλλά ήταν επίσης ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης της Μουσικής των ταινιών του. Η παγκόσμια καταξίωση ήρθε μέσα από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, όπως οι Μοντέρνοι Καιροί, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, Τα φώτα της πόλης, Ο κύριος Βερντού και άλλες, που τον κατέταξαν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης.

 

 

Ωστόσο, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου δέχτηκε πόλεμο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και έπεσε σε δυσμένεια από την βιομηχανία του Χόλιγουντ. Το 1952 και ενώ ταξίδευε προς το Λονδίνο, έμαθε την απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να άρει τη βίζα του και επομένως το δικαίωμα επιστροφής. Μετά από αυτό το γεγονός παρέμεινε οριστικά στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στο Βεβέ της Ελβετίας.

Με το βαρύτιμο παράσημο ανά χείρας, έξω από το βρετανικό παλάτι, 04 Μαρτίου 1975/Apimages

Η Μεγάλη Βρετανία και η Βασίλισσα Ελισάβετ τον τίμησαν με το παράσημο του Ιππότη μεγαλόσταυρου του πιο εξαιρέτου τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το ημερολόγιο έγραφε 04 Μαρτίου 1975 (φωτό άνω). Σε μια ιδιωτική τελετή, όπου παρευρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του Όουνα, η Βασίλισσα τον ανακήρυξε "Σερ".

Από την κηδεία του Τσάρλι Τσάπλιν το 1977/Apimages

Δύο χρόνια αργότερα, τα Χριστούγεννα του 1977, ο Τσάρλι Τσάπλιν έφευγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER