Ακίνητα: 5 πρακτικές συμβουλές για να επιλέξετε την κατάλληλη περιοχή για το νέο σας σπίτι

Ακίνητα: 5 πρακτικές συμβουλές για να επιλέξετε την κατάλληλη περιοχή για το νέο σας σπίτι
Ακίνητα ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/INTIME NEWS

"Πόσα δωμάτια να έχει το νέο μας σπίτι;","Είναι αρκετό ένα τριάρι ή θα πρέπει να βρούμε ένα πιο μεγάλο;", "Πόσο πάνε οι τιμές στην περιοχή;".

Συχνά αυτές οι ερωτήσεις είναι που μας απασχολούν πρώτα πριν την εύρεση ενός σπιτιού προς ενοικίαση ή ακόμη και αγορά.

Εστιάζοντας στο σπίτι αυτό καθεαυτό από την αρχή της αναζήτησης όμως αποπροσανατολίζει τη διαδικασία και οδηγεί συχνά σε δυσάρεστες εκπλήξεις ή καθυστερήσεις.

Ο λόγος είναι ότι η περιοχή στην οποία θα αναζητήσετε το νέο σας σπίτι πρέπει να έρθει πρώτη στη γραμμή των ερωτήσεων που πρέπει να απαντήσετε, πριν ξεκινήσετε την έρευνα. Ακόμη και αν δεν έχετε καταλήξει σε ένα προάστιο ή περιοχή που θεωρείτε ιδανική για εσάς και την οικογένειά σας αλλά έχετε επιλέξει μερικές (ιδανική όχι πάνω από 3), αυτό θα σας βοηθήσει πολύ στην αναζήτηση καθώς δε θα “χαθείτε” σε ένα ατέρμονο κυνήγι θησαυρού… πάνω στο χάρτη της πόλης που ζείτε.

Παρακάτω θα βρείτε 5 πρακτικές συμβουλές ή παράγοντες που πρέπει να ερευνήσετε, πριν καταλήξετε στις περιοχές που θα ξεκινήσετε το ψάξιμο.

1. Πριν ξεκινήσετε

Αν μένετε μόνοι σας, είναι ευκολότερη η υπόθεση. Αν όμως ζείτε μαζί με άλλους ή έχετε οικογένεια και παιδιά, τότε πρέπει να τους λάβετε όλους υπόψην.

Σίγουρα δε θέλετε το έτερον σας ήμισυ ή τα παιδιά σας να παραπονεθούν ότι το νέο σπίτι στο οποίο μετακομίσατε δεν τους αρέσει.

Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως το πρόβλημα δεν είναι το σπίτι αλλά η περιοχή στην οποία βρίσκεται και ό,τι η επιλογή της φέρνει μαζί. Για παράδειγμα, μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα, σημαντικές επιβαρύνσεις στις χρονοαποστάσεις από και προς την εργασία, τα σχολεία ή τις δραστηριότητες, ή ακόμη και διακοπή δραστηριοτήτων λόγω απόστασης.

Για αυτό το λόγο, χρειάζεται να λάβετε υπόψην τις ανάγκες όλων των μελών του νοικοκυριού πριν επιλέξετε περιοχές για το νέο σας σπίτι.

Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψην αν υπάρχουν επιπλέον άτομα, εκτός του νοικοκυριού, των οποίων η ζωή μπορεί αν επηρεαστεί σημαντικά από μια αλλαγή κατοικίες. Για παράδειγμα, ο παππούς ή η γιαγιά που καλούνται να κάνουν babysitting ή όταν τους έχετε υπό την ευθύνη σας για φροντίδα.

2. Ασφάλεια

Η ασφάλεια, όσο και αν οι περισσότεροι δεν την έχουν ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων, αποτελεί ίσως τον πιο βασικό παράγοντα για την επιλογή της περιοχής ή γειτονιάς στην οποία θα αναζητήσετε σπίτι.

Καλό είναι να επισκεφθείτε την περιοχή και να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια πόσο ασφαλής είναι ή τουλάχιστον πόσο ασφαλής φαίνεται στα δικά σας μάτια.

Η ασφάλεια αφορά τόσο την προστασία από κακόβουλες ενέργειες όσο και πιο απλά πράγματα της καθημερινότητας, π.χ. πολύ στενά ή και καθόλου πεζοδρόμια που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα αν έχετε μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.

Ιδανικά, επισκεθείτε την περιοχή τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, για να δείτε τυχόν διαφορές στην κατάσταση που επικρατεί.

Αν έχετε το θάρρος, ρωτήσε κάποιους περίοικους που μπορεί να πετύχετε στο δρόμο για την άποψή τους στο θέμα της ασφάλειας. Καμιά φορά μπορεί οι συμβουλές τους να σας γλιτώσουν από δυσάρεστες εκπλήξεις.

3. Αποστάσεις

Το πόσο μακρυά βρίσκονται τα βασικά μέρη της καθημερινότητάς σας από το νέο σας σπίτι αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες στην αναζήτηση κατοικίας.

Πολλές φορές, το τέλειο σπίτι μπορεί να βρεθεί σε μια περιοχή ωραία, η οποία όμως είναι πολύ μακρυά από τους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης.

Επίσης, αρκετά συχνά, το κυκλοφοριακό και οι θέσεις πάρκινγκ στην περιοχή αποτελούν παράγοντες που δεν λαμβάνονται υπόψην αρκετά νωρίς στη διαδικασία επιλογής σπιτιού.

Για παράδειγμα, μπορεί να βρείτε ένα ωραίο διαμέρισμα στο Λυκαβηττό αλλά η εργασία και τα σχολεία των παιδιών να βρίσκονται νότια. Περνώντας μέσα από το κέντρο της πόλης για να βγείτε σε κάποιον κεντρικό οδικό άξονα που θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας μπορεί να αποτελέσει ένα καθημερινό “μαρτύριο”.

Τέλος, εξετάστε αν η περιοχή προσφέρει εύκολο πάρκινγκ (αν διαθέτετε αυτοκίνητο) ή ακόμη καλύτερα αν η πολυκατοικία διαθέτει δικό της χώρο στάθμευσης (υπέργειο ή υπόγειο).

4. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακόμη και αν διαθέτετε αυτοκίνητο και δε χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (σκεφθείτε το όμως, είναι συνήθως πιο γρήγορο και φιλικό στο περιβάλλον), η γειτνίαση με στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ, τραμ ή μετρό αποτελεί ένα μεγάλο ατού για την περιοχή.

Μην ξεχνάτε ότι μπορεί το αυτοκίνητό σας να χαλάσει και να χρειαστεί να μετακινηθείτε με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς προς την εργασία σας.

Επίσης, θα σας επισκέπτονται συγγενείς, φίλοι δικοί σας ή των παιδιών σας, συνάδελφοι για τη δουλειά, επαγγελματίες ή συνεργάτες σας. Είναι καλό να μπορούν εύκολα να το κάνουν. Όπως και εσείς το ίδιο, επίσης.

Τέλος, μην σταθείτε μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς που υπάρχουν τώρα στην περιοχή. Το τραμ ή το μετρό επεκτείνονται διαρκώς. Μπορεί σε μερικά χρόνια (ιδίως στην περίπτωση αγοράς σπιτιού) να ανοίξει κάποιος νέος σταθμός κοντά. Καλό είναι να κάνετε την έρευνά σας, να ρωτήσετε κάποιον που ξέρει ή να δείτε τα πλάνα που δημοσιεύουν κατά καιρούς οι οργανισμοί που διαχειρίζονται τα μέσα αυτά και η εκάστοτε Κυβέρνηση.

5. Στυλ

Αυτό είναι κάτι τελείως υποκειμενικό και ούτε κάποιος έμπειρος μεσίτης δε θα μπορέσει να σας βοηθήσει σε αυτό.

Το να εξερευνήσετε λίγο την περιοχή στην οποία σκοπεύετε να αναζητήσετε νέο σπίτι προς αγορά ή ενοικίαση θα σας δώσει μια καλή ιδέα για το πώς θα είναι η ζωή σας εκεί στο μέλλον.

Όταν περπατάτε στους δρόμους της περιοχής πώς νιώθετε; Σας αρέσει η γειτονιά; Τα κτίρια, οι γείτονες, οι υποδομές;

Αν είστε της φύσης, υπάρχουν πράσινοι χώροι στην περιοχή;

Αν σας αρέσει η δραστήρια ζωή της πόλης, προσφέρει η περιοχή επιλογές διασκέδασης και ψυχαγωγίας (π.χ. σινεμά, θέατρα, καφέ, εστιατόρια κ.ά); Ή θα πρέπει αναγκαστικά να μετακινήστε αλλού για να διασκεδάσετε;

Τέλος, σας αρέσει η ησυχία και η χαλάρωση; Ή σας δίνει ζωή μια γειτονιά πυκνοκατοικημένη;

Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε την αναζήτησή σας θα πρέπει να έχετε υπόψην ότι είναι μια μακρά διαδικασία και όσο καλύτερα την οργανώσετε τόσο πιο εύκολα θα βρείτε το επόμενο σπίτι των ονείρων σας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα