Μην τα χάσετε

 

 

Απόλυση και πρόστιμα για τους επίορκους

 
 
Ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση θα επιβάλλονται κυρώσεις σε διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους. Διαβάστε τι προβλέπει το νομοσχέδιο Ρέππα
 

 

 

Το σχέδιο νόμου για το Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε στη Βουλή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας.

Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου αφορούν στη σύσταση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων και τη στελέχωσή τους, τη σαφή καταγραφή των πειθαρχικών παραπτωμάτων, ενώ προβλέπει και μεγαλύτερο χρόνο παραγραφής των παραπτωμάτων, που, σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις (πράξεις μη αναγνώρισης του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από τα καθήκοντα, παράνομο οικονομικό όφελος) φθάνει έως τα δέκα χρόνια.

Για πρώτη φορά προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής ταυτοχρόνως πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης και μάλιστα αυτή μπορεί να επιβληθεί ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση του δημόσιου υπαλλήλου.

Στο εξής καθορίζεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης για κάθε υπόθεση υπαλλήλου που εξετάζεται, σε έναν μήνα, ενώ οι ΕΔΕ θα ολοκληρώνονται σε δύο μήνες.

Πειθαρχικά χωρίς συνδικαλιστές

Διαχωρίζονται στο εξής τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια από τα υπηρεσιακά. Στη σύνθεση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων συμμετέχουν, στο πρωτοβάθμιο τρεις δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες, που, ωστόσο, δεν υπηρετούν στην ίδια υπηρεσία με αυτήν του κρινόμενου.

Επίσης για πρώτη φορά δεν συμμετέχουν σε αυτό αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο, πειθαρχικά καθήκοντα προέδρου ασκεί ένας αντιπρόεδρος του ΝΣΚ, δύο μέλη του ΝΣΚ και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Δ. Ρέππας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο υπογράμμισε πως "με την πρότασή μας στοχεύουμε στην έγκαιρη και αποτελεσματική, αλλά και δίκαιη τελικά τιμωρία, όσων έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα".  

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER