Επικίνδυνη η βία των κινουμένων σχεδίων

 
 
Σύμφωνα με έρευνες τα αγόρια ηλικίας 2-5 ετών, που παρακολουθούν κινούμενα σχέδια, είναι περισσότερο επιθετικά ή ανυπάκουα αργότερα στη ζωή τους
 
 

Τα αγόρια που παρακολουθούν κινούμενα σχέδια ή αθλήματα επαφής στην τηλεόραση στις ηλικίες 2 ως 5 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επιθετικά ή ανυπάκουα αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση Pediatrics.

"Ανακαλύψαμε πως όσο περισσότερο τα παιδιά προσχολικής ηλικίας παρακολουθούν βίαιες τηλεοπτικές εκπομπές, τόσο περισσότερο θα είναι επιρρεπή σε αντικοινωνικές συμπεριφορές (επιθετικότητα, ανυπακοή, τάση να μπλέκουν σε φασαρίες) μόλις πάνε σχολείο", δήλωσε ο δρ. Δημήτρης Χριστάκης του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Σηάτλ, ένας από τους βασικούς ερευνητές που υπογράφουν την έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις τηλεοπτικές συνήθειες 330 παιδιών ηλικίας 2 ως 5 ετών και στη συνέχεια εκτίμησαν τη συμπεριφορά τους πέντε χρόνια αργότερα. Για τον δρα Χριστάκη, "τα κινούμενα σχέδια είναι οι κύριοι ένοχοι".

"Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν πως τα κινούμενα σχέδια δεν είναι επικίνδυνα για τα παιδιά τους επειδή στο κάτω-κάτω δεν είναι αληθινά και είναι απλώς αστεία", υπογραμμίζει.

Όμως, σύμφωνα με τον ερευνητή, ακριβώς αυτή η ικανότητα των ηρώων των κινουμένων σχεδίων να συνθλίβονται και να ξανασηκώνονται την επόμενη στιγμή, είναι που εξαπατά. "Δημιουργεί μια ψευδή εντύπωση για τη βία στην πραγματική ζωή", εκτιμά ο δρ. Χριστάκης.

Τα μικρά αγόρια φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σ' αυτό τον τύπο επιρροής. Ούτε τα μικρά κορίτσια που παρακολουθούσαν βίαια προγράμματα ούτε τα αγόρια που παρακολουθούσαν μη βίαια ή εκπαιδευτικά προγράμματα έδειχναν την ίδια επιθετικότητα αργότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

 

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)