Μην τα χάσετε

 

 

Σύσσωμη καταδίκη της επίθεσης

 
 
Επίθεση από κουκουλοφόρους δέχθηκε ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά. Καταδικάζουν όλοι οι φορείς
 
 

Επίθεση από κουκουλοφόρους δέχθηκε χθες ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά στο μάτι και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

Ο κ. Πανούσης βρισκόταν στο βήμα ως ομιλητής σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κτίριο του Πανεπιστημίου "Κωστής Παλαμάς".

Οι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο κτίριο, χτύπησαν τον καθηγητή με σιδηρογροθιά, πέταξαν μπογιές και προκάλεσαν καταστροφές. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν, ενώ στον χώρο προσήλθε εισαγγελέας.

Πριν μια εβδομάδα άγνωστοι άφησαν έξω από το γραφείο του καθηγητή αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που έγινε αντιληπτός από φοιτήτρια και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.

Καταδίκασε ο Α. Σπηλιωτόπουλος

O υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, με ανακοίνωσή του καταδίκασε τους βανδαλισμούς στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» τονίζοντας: "Κάθε πράξη βίας, όπως και η σημερινή, προκαλεί σε όλους μας οργή, θλίψη και αγανάκτηση. Τέτοιες πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές πλήττουν υπέρτατες αξίες και, όταν παράγονται στο χώρο του Πανεπιστημίου, πλήττουν και τη δημόσια παιδεία, πλήττουν και την ελεύθερη έκφραση και τη διακίνηση ιδεών.

Όσο και αν δεν μπορούν να πλήξουν τη Δημοκρατία μας, δεν παύουν να μας προσβάλλουν τόσο ιδεολογικά όσο και ανθρώπινα. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε όλοι μας να τις καταδικάσουμε απερίφραστα. Όχι μόνο ως υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά, πάνω απ΄όλα ως άνθρωπος, απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στον καθηγητή Γιάννη Πανούση".

Aνακοίνωση των πρυτανικών αρχών

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσαν ότι το πρωί(σσ το πρωί της Τετάρτης) "ομάδα περισσότερων από 50 κουκουλοφόρων εισήλθε στο Πολιτιστικό Kέντρο «K.Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Aθηνών, επί των οδών Aκαδημίας και Σίνα, κατά τη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου, με θέμα την κοινωνική μέριμνα για τους αποφυλακισμένους. Oι κουκουλοφόροι επετέθησαν με βιαιότητα κατά των παρισταμένων και γρονθοκόπησαν τον καθηγητή κ. I. Πανούση. Παράλληλα, βανδάλισαν τον χώρο,σπάζοντας αντικείμενα και προκαλώντας εκτεταμένες φθορές".Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο κ. Πανούσης, "αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες,μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό για ιατρικό έλεγχο. Υπενθυμίζουμε ότι στο γραφείο του κ. Πανούση, πριν από περίπου 1 εβδομάδα, είχε τοποθετηθεί εμπρηστικός μηχανισμός".Επίσης στην ανακοίνωση τονίζεται οτι "πράξεις βίας και τρομοκρατίας, όπως η σημερινή, προκαλούν έντονη ανησυχία, θλίψη, οργή και αγανάκτηση. Tέτοιες εγκληματικές πράξεις,που θέτουν άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και μάλιστα σε πανεπιστημιακούς χώρους, πλήττουν τη Δημοκρατία, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την ελευθερία της έκφρασης και γι αυτό πρέπει να καταδικάζονται εμπράκτως από όλους"."Aναμένουμε από την Πολιτεία και τα κόμματα άμεσες ενέργειες, καθώς τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας έχουν ενταθεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Συμπαράσταση από Δένδια

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Δένδιας, επισκέφθηκε το μεσημέρι το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σημειώθηκε επίθεση αγνώστων ατόμων, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου με θέμα την επάνοδο και την κοινωνική μέριμνα για τους αποφυλακιζόμενους. Το Συνέδριο συνδιοργάνωσε με άλλους φορείς και πανεπιστημιακά τμήματα το εποπτευόμενο, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων «Επάνοδος». Ο υπουργός ενημερώθηκε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστο Κίττα, για το περιστατικό και την κατάσταση της υγείας του καθηγητή του Τμήματος Μ.Μ.Ε. του Ιδρύματος, Γιάννη Πανούση, ο οποίος τραυματίσθηκε από την επίθεση των αγνώστων. Μετά τη συνάντηση με τον Πρύτανη, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: "Είμαι συγκλονισμένος από την επίθεση εναντίον της "Επανόδου", ενός φορέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, που βοηθάει την επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνία. Είμαι συγκλονισμένος από την επίθεση εναντίον των ανθρώπων που με εθελοντική προσφορά και εθελοντική εργασία αποδεικνύουν την ανθρωπιά της κοινωνίας μας. Θέλω να εκφράσω την συμπαράστασή μου στον καθηγητή κ. Πανούση και σε όλους αυτούς που υπέστησαν τη βία και τον βανδαλισμό. Θέλω επίσης να διαβεβαιώσω ότι η κοινωνία των πολιτών δεν πρόκειται και δεν προτίθεται να χάσει την ανθρωπιά της και να υποκύψει απέναντι στους βανδάλους".

Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο τέως πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ Νικόλαος Κανελλόπουλος με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους καταδικάζουν την επίθεση που δέχθηκε σήμερα από αγνώστους ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης.Ειδικότερα, ο ΔΣΑ εκφράζει "τον αποτροπιασμό του και καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη επίθεση, από «κρανοφόρους», που δέχθηκε ο καθηγητής εγκληματολογίας και μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Δ.Σ.Α. Γιάννης Πανούσης".Ακόμη, ο ΔΣΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει: "Η σημερινή βάρβαρη επίθεση κατά έγκριτων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και οι βανδαλισμοί που ακολούθησαν προσβάλλουν κατάφωρα τον πολιτισμό μας, τη Δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και την έκφραση κάθε επιστημονικής σκέψης. Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον πανεπιστημιακό χώρο και κανένα έρεισμα δεν βρίσκουν στην κοινωνία μας.Είναι καιρός, σε μια κρίσιμη περίοδο, που όλα βρίσκονται σε συνεχή δοκιμασία, να ορθώσουμε το όποιο ανάστημα διαθέτουμε και να πούμε φτάνει πια στην ασύδοτη περιφρόνηση κάθε ανθρώπινης αξίας, ιδιαίτερα στους αυτόκλητους τιμωρούς κάθε αντίθετης άποψης, που ασκούν μια ιδιότυπη τρομοκρατία.Ο αγώνας για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συνεχής, προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς ιδεοληψίες και διακρίσεις, όπως και ο αγώνας μας για ενίσχυση των θεσμών, με την επικράτηση υγιών δυνάμεων, ταγμένων στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και της χώρας".

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER