Μην τα χάσετε

 

 

Έντονες αντιδράσεις

 
 
Ο εισαγγελέας Σανιδάς ζήτησε την άσκηση ποινικών διώξεων για παράβαση καθήκοντος κατά των δημάρχων που θα τελούν γάμους ομοφυλοφίλων
 
 

Εγκύκλιο προς όλους τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, με την οποία επαναλαμβάνει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Αστικό Κώδικα δεν είναι νοητός γάμος ομοφυλοφίλων ζευγαριών, διαβίβασε την Τρίτη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς. Αναφέρει επίσης, ότι στους Δημάρχους που θα τελούν γάμους ομοφυλοφίλων, αλλά και στους ληξίαρχους που θα καταχωρούν τους γάμους αυτούς, να ασκείται ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος.

Αφορμή γι' αυτή τη δεύτερη παρέμβαση του εισαγγελέα ήταν οι δύο πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης στο δημαρχείο της Τήλου από τον δήμαρχο Τάσο Αλιφέρη. Ο δήμαρχος επικαλέστηκε για την εγκυρότητα της πράξης γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου κ. Φώτη Κωστόπουλου, υπεραμυνόμενος της νομιμότητας της διαδικασίας.

Οι γάμοι έγιναν παρά την πρώτη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά ο οποίος διαβίβασε έγγραφό του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, που αναφέρει ότι "από την κείμενη νομοθεσία γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων ούτε προβλέπεται, ούτε επιτρέπεται και συνεπώς μία τοιαύτη πράξη του δημάρχου δεν θα είναι μόνο άκυρη και ανίσχυρη αλλά θα είναι και παράνομη".

Ο εισαγγελέας Ρόδου Γιώργος Οικονόμου διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το δήμαρχο Τήλου προκειμένου να διερευνήσει εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και με στόχο να μην περαστούν στο ληξιαρχείο οι συγκεκριμένοι γάμοι.

Δήλωση Σωτ. Χατζηγάκη για τέλεση πολιτικών γάμων ομόφυλων ζευγαριών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτ. Χατζηγάκης, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη νομιμότητα της τέλεσης πολιτικών γάμων σε ομόφυλα ζευγάρια, απάντησε τα εξής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«1. Έχω με σαφήνεια γνωστοποιήσει προς κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο ή φορέα από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι οι νέες διατάξεις για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης αφορούν μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια. Με την ίδια σαφήνεια γνωστοποίησα τις προθέσεις μας αυτές και στους εκπροσώπους της ΟΛΚΕ, κατά τη συνάντησή μας τον περασμένο Μάρτιο στο υπουργείο.

Το νομοσχέδιο για την ελεύθερη συμβίωση, το οποίο κατατίθεται σύντομα στη Βουλή και δεν αφορά σε καμία μορφή γάμου, δεν έχει γίνει ακόμα νόμος του κράτους και οπωσδήποτε δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις αυθαίρετες αποφάσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, το οποίο να επιτρέπει την τέλεση ομόφυλων γάμων στην Ελλάδα. Ο νόμος 1250/1982, με τον οποίο καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος, σαφώς αφορά μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια, όπως έχει αποδειχθεί 25 χρόνια τώρα από την πρακτική, τη νομολογία, τις απόψεις επιφανών συνταγματολόγων και άλλων νομικών και όπως σαφώς προκύπτει από τα πρακτικά των συζητήσεων της Βουλής.

Κάθε Δημόσια Αρχή, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των ΟΤΑ, ενεργεί μόνον στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου και της Αρχής της νομιμότητας. Τούτο σημαίνει ότι οι αρχές αυτές ασκούν τις αρμοδιότητες που προβλέπουν το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία.

Υπό τα δεδομένα αυτά, τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων και δεν υπόκεινται σε επιμέρους αυθαίρετες ερμηνείες.

3. Οι απόπειρες τέλεσης πολιτικών γάμων σε ομόφυλα ζευγάρια είναι παράνομες και οι σχετικοί ''γάμοι'' ανυπόστατοι.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης πιστεύει ότι κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, πρέπει να επιλύονται με κοινωνική συναίνεση και ωριμότητα και να μην αντιμετωπίζονται με αυθαίρετες και πρόχειρες συμπεριφορές».

Θέση στο θέμα πήρε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σημείωσε ότι "ο ρόλος των Δημάρχων δεν είναι να νομοθετούν, αλλά να εφαρμόζουν χωρίς παρεκκλίσεις τους νόμους της πολιτείας. Οφείλει επομένως η πολιτεία να ξεκαθαρίσει το τοπίο είτε θεσμικά είτε ερμηνευτικά. Η σύγχυση δεν ωφελεί κανέναν".

ΣΥΝ: Χαιρετίζουμε την απόφαση

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ χαιρετίζει την απόφαση του Δημάρχου και συμπαρίσταται στον κ. Αλιφέρη σημειώνοντας ότι με την απόφασή του να τελέσει πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου αμφισβητεί έμπρακτα τις θεσμικές διακρίσεις που γίνονται σε βάρος πολιτών λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. "Ο ΣΥΝ είναι αλληλέγγυος στα δύο ζευγάρια που έκαναν το πρώτο βήμα και διεκδίκησαν τα αυτονόητα συνταγματικά τους δικαιώματα" αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, η οποία επίσης καλεί την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταδικάσει έμπρακτα τα συντηρητικά αντανακλαστικά και τις διακρίσεις που γεννούν.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

 

   

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER