Μην τα χάσετε

 

 

Μοιραίο λάθος, μοιραίο μακελειό

 
 
Σε ανθρώπινο λάθος, οφείλεται σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών, η μεταφορά του παγιδευμένου δέματος στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, χωρίς προηγουμένως να ελεγχθεί. Η χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας στοίχισε μία ανθρώπινη ζωή. Παγιδευμένο το δέμα, τυφλή η επίθεση
 
 

Με αισθητή την πίεση από το βάρος του συμβολισμού της επίθεσης, αλλά και από τον θάνατο ενός συναδέλφου τους, οι ειδικοί των εργαστηρίων και οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής άρχισαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τις έρευνες στο χώρο της αιματηρής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή στον αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη και έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος της ΕΛΑΣ.

Την ίδια ώρα άλλωστε, έγινε δυνατή και η μεταφορά της σορού του άτυχου αστυνομικού από το χώρο του γραφείου του, αφού ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση από τον προιστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Φίλιππο Κουτσάφτη.

Τα πρώτα στοιχεία για τον εκρηκτικό μηχανισμό συνθέτουν την εικόνα ενός παγιδευμένου δέματος, το οποίο εξερράγη όταν ανοίχθηκε από τον άτυχο αστυνομικό.

Η ισχύς της έκρηξης χαρακτηρίζεται μεσαία, αλλά λόγω του ότι επρόκειτο για κλειστό χώρο το ωστικό κύμα εκτονώθηκε προς τα παράθυρα και ένα διάδρομο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.  Η εκδοχή να επρόκειτο για ωρολογιακό μηχανισμό, έχει σχεδόν αποκλεισθεί.

Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στο προσκήνιο της εγχώριας τρομοκρατίας παρόμοια κατασκευή βόμβας-δέματος και οι πρώτες εκτιμήσεις αποφεύγουν να συσχετίσουν την επίθεση με κάποια από τις οργανώσεις που χαρακτηρίζονται ενεργές.

Πως έφθασε το δέμα  

Λεπτομερείς καταθέσεις λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, από πολιτικό και αστυνομικό προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υπηρετεί σε όλες τις θέσεις στον 7ο όροφο και στο ισόγειο του κτιρίου, όπου βρίσκονται και τα μηχανήματα ακτινών Χ με τα οποία ελέγχονται τα εισερχόμενα δέματα και η αλληλογραφία του υπουργείου.

Όλα τα στοιχεία ωστόσο συγκλίνουν ότι πρόκειται για "τρύπα" στο σύστημα ασφαλείας, δηλαδή παράκαμψη από αβλεψία της διαδικασίας ασφαλείας που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.

Έτσι, καταθέτουν αστυνομικοί που βρίσκονται στο κεντρικό γραφείο υποδοχής, στο χωλ του 7ου ορόφου και καταγράφουν τις επισκέψεις στα στελέχη της ηγεσίας της ΕΛΑΣ και στον υπουργό,  όσοι υπηρετούν στο προσωπικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ως γραμματείς και υποδοχή όλο το 24ωρο, καθώς και το προσωπικό του ισογείου, όπου γίνεται ο πρώτος έλεγχος. Επίσης καταθέτουν όσοι -αστυνομικοί και πολίτες- υπηρετούν στο πολιτικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθώς εκτιμάται ότι αυτός ήταν και ο πιθανότερος δρόμος άφιξης του παγιδευμένου δέματος.

Η συνήθης διαδικασία προβλέπει, όταν ένα δέμα φθάνει στο υπουργείο με οποιονδήποτε τρόπο, να ελέγχεται στην είσοδο με μηχάνημα ακτινών Χ , να εγγράφεται σε ειδική φόρμα, ο αποστολέας, τα πλήρη στοιχεία του μεταφορέα και η ώρα άφιξης, να τοποθετείται αυτή η φόρμα πάνω στο δέμα και να το συνοδεύει μέχρι τον προορισμό του. Αντίγραφο της φόρμας αυτής, διατηρείται σε σχετικό αρχείο.

Οι εκδοχές

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ερευνώνται τρεις εκδοχές:

* Το δέμα να παραδόθηκε από άγνωστο στο πολιτικό γραφείο του Μιχ.Χρυσοχοίδη, όπου δεν τηρούνται παρόμοια αρχεία και δεν υπάρχουν μηχανήματα ελέγχου. Από εκεί, θεωρείται πιθανό κάποιο από τα μέλη της φρουράς ή του προσωπικού, να το παρέλαβε και να το μετέφερε μαζί με τη συνήθη αλληλογραφία, στο Υπουργείο Προστασίας. Λόγω αβλεψίας, αλλά και ρουτίνας το πρόσωπο κλειδί αμέλησε να παραδώσει το δέμα για τον συνήθη έλεγχο, αλλά το ανέβασε κατευθείαν στο γραφείο και το άφησε στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού.

*Το δέμα να παραδόθηκε στο υπουργείο από τα ΕΛΤΑ. Στην περίπτωση αυτή, η αβλεψία εντοπίζεται στο ότι πιθανόν λόγω ρουτίνας, κάποιος από τους αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον, αμέλησε να το περάσει από ακτίνες Χ και κάποιος συνάδελφός του, το ανέβασε απ'ευθείας στο γραφείο του υπουργού. Πιθανόν δε, να παραδόθηκε πρώτα στο γκισέ της υποδοχής του 7ου ορόφου και εκεί να μην έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες, καθώς οι αστυνομικοί που βρίσκονται στη θέση αυτή θεώρησαν ότι είχε ήδη ελεγχθεί.

*Το δέμα να παραδόθηκε από εταιρία ταχυμεταφοράς στο υπουργείο. Στην περίπτωση αυτή, από το γραφείο ελέγχου στην κεντρική είσοδο της λεωφόρου Κατεχάκη, κρατήθηκαν τα όλα τα στοιχεία, παραδόθηκε κανονικά στο γραφείο εισόδου του κτιρίου, αλλά άγνωστο γιατί, δεν ελέγχθηκε από τα μηχανήματα ακτινών Χ και μεταφέρθηκε στον 7ο όροφο.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, το ανθρώπινο λάθος θεωρείται δεδομένο. Είτε λόγω της ώρας που παραδόθηκε το δέμα (αργά το απόγευμα), είτε λόγω ρουτίνας και αισθήματος ασφάλειας κάποιο από  τα πρόσωπα που μεταφέρουν την αλληλογραφία και τα δέματα στο υπουργικό γραφείο, αμέλησε τη διαδικασία που προβλέπουν οι κανονισμοί και το δέμα με τη βόμβα πέρασε χωρίς να ελεγχθεί.

Θεωρείται δεδομένο, ότι τόσο ο υπουργός Μιχ.Χρυσοχοίδης, που έχασε έναν από τους στενότερους συνεργάτες του και πατέρα δύο παιδιών, όσο και ο πρωθυπουργός που αργά το βράδυ επισκέφθηκε το κτίριο της Κατεχάκη, έχουν ασκήσει το μέγιστο των πιέσεων προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες εκεί όπου αναλογούν.

 

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER