Μην τα χάσετε

 

 

Κάτω από τη ζώνη

 
 
Τα εκατέρωθεν λάθη και η σύγκρουση, που μπορεί να οδηγήσει τελικά σε ένα δύσκολο συμβιβασμό
 

Είναι γεγονός ότι, στα χρόνια του μνημονίου, πολλά από τα συμφωνηθέντα δεν τηρήθηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις, που επέλεγαν την εύκολη λύση του να φορτώνουν βάρος στους ίδιους και στους ίδιους, για να πετυχαίνουν κάθε φορά ανέφικτους στόχους.

 

Έγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά διαχρονικά, χάθηκε χρόνος, αλλά είναι υποκρισία να μη θυμάται κανείς και τα λάθη των δανειστών ή να θεωρεί ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις τα έκαναν θάλασσα, έχοντας απέναντί τους, τους αλάνθαστους και αδέκαστους τεχνοκράτες.

Από τις παλινδρομήσεις των Ευρωπαίων (με γνώμονα κυρίως το πολιτικό κόστος), μέχρι τους λάθος συντελεστές του ΔΝΤ και από την πρώτη συμφωνία στις αρχές της κρίσης, όταν το Ταμείο παραβίασε το καταστατικό του, μέχρι τις γερμανικές εμμονές για λιτότητα, που ικανοποιούνταν από συμφωνίες που όλα τα μέρη ήξεραν ότι δεν γίνεται να τηρηθούν.

Αυτή τη στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας σύγκρουσης, που από την πλευρά της Αθήνας διεξάγεται με με μεγάλη ένταση και από την πλευρά των δανειστών γίνεται με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη μέσω άρθρων (μια μέρα πριν από την επιστροφή των Θεσμών) και γερμανικών μηνυμάτων, καλυμμένων πίσω από “νουθεσίες Ευρωπαίων αξιωματούχων”.

Αν πρόκειται για πραγματική ρήξη ή για “ανταλλαγή πυρών” πριν φτάσουμε σε συμβιβασμό, θα το διαπιστώσουμε σύντομα.

Το βέβαιο είναι ότι οι τελευταίες μέρες είναι μια μικρογραφία των τελευταίων ετών διαπραγμάτευσης. Και αυτό είναι ανησυχητικό.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER