Μην τα χάσετε

 

 

Πολιτική διαπραγμάτευση και ΔΝΤ

 
 
Η μπάλα της πολιτικής λύσης βρίσκεται στο γήπεδο των Ευρωπαίων. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πραγματική βούληση ή αν θα έχουμε το γνωστό παιχνίδι με το χρόνο, μέχρι να λυγίσει η ελληνική πλευρά
 

Το άρθρο των Τόμσεν και Ομπστφελντ, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει πιστό στα νούμερα και στο καταστατικό του μέχρι τελικής πτώσης των Ελλήνων.

 

Έκανε μια φορά τα στραβά μάτια στις αρχές της ελληνικής κρίσης, όταν η Ευρώπη αναζητούσε έναν μηχανισμό τιμωρίας των “διεφθαρμένων Ελλήνων” και το Ταμείο τον πρόσφερε, συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα γεμάτο λάθη, που δεν εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οι Έλληνες πλήρωσαν ακριβά και την τιμωρητική διάθεση των Ευρωπαίων και τα λάθη του ΔΝΤ και την ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας να εκπονήσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Το Ταμείο, λοιπόν, δεν θα παραβιάσει ξανά το καταστατικό του και δεν πρόκειται να βάλει την πολιτική μπροστά από τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών, όσο εξαντλημένη και αν είναι η ελληνική κοινωνία, όσα πολιτικά επιχειρήματα και αν έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Όταν ζητούσε αναδιάρθρωση χρέους, το συνόδευε με εξοντωτικά μέτρα. Τώρα, επιμένει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που έμειναν στα χαρτιά, αφού προτιμήθηκαν εύκολα εισπρακτικά μέτρα και θέτει το δίλημμα: χαμηλά πλεονάσματα ή υψηλά πλεονάσματα με λιτότητα μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Επομένως, εφόσον το ΔΝΤ μιλά μόνο με αριθμούς και μέτρα, που καμία κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ψηφίσει και να εφαρμόσει, η πολιτική λύση είναι μονόδρομος και η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ευρωπαίων.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επαφές του πρωθυπουργού, στη Σύνοδο Κορυφής και στο Βερολίνο, θα δείξουν αν υπάρχει θέληση στην Ευρώπη για να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα ή αν ο Σόιμπλε θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε τον Ιούλιο του 2015.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER