Μην τα χάσετε

 

 

Από τον Στάλιν στον Ερντογάν

 
 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας σκότωσε τις λέξεις, μόλις η ελληνική πλευρά αποφάσισε να σκοτώσει την ακινησία
 

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1946, ο Ι. Στάλιν είχε πει μια μεγάλη αλήθεια – έκανε τη διαπίστωση ότι «ο παγκόσμιος καπιταλισμός προωθείται με τις κρίσεις και τους καταστροφικούς πολέμους». Στην Ουάσιγκτον συννέφιασε, μιας και η ρήση του πατερούλη θεωρήθηκε ως απειλή – και αμέσως ζήτησαν Έκθεση για τις προοπτικές της Σοβιετικής Ένωσης από την πρεσβεία τους στη Μόσχα.

 

Ένας άσημος σύμβουλος της πρεσβείας, ο Τζορτζ Κίναν, ανέλαβε να απαντήσει – με αυτό που έμεινε στην Ιστορία ως το «μακρύ τηλεγράφημα»: επρόκειτο για 8022 λέξεις , οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ως τις 10 Νοεμβρίου του 1989, οπότε γκρεμίστηκε το τείχος του Βερολίνου.

Ξεκινούσε η εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που χώρισε τον Κόσμο σε δύο στρατόπεδα – και έκανε εύκολη τη ζωή των διπλωματών: οι διεθνείς σχέσεις έγιναν «βαριές» - δύο χώρες είτε ανήκαν στο ίδιο μπλοκ, είτε όχι. Και αυτό καθόριζε 100% το είδος της σχέσης τους.

Με τα χρόνια, εμφανίσθηκε και η εξαίρεση που επιβεβαίωνε τον κανόνα: Η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκαν «εις την Δύσιν» - αλλά τους χώριζαν οι Ρωμιοί της Πόλης , που εκδιώχθηκαν κατά χιλιάδες το 1955, όπως και η Κύπρος: η συμφωνία της Ζυρίχης – με την οποία η Άγκυρα αναγορεύθηκε σε εγγυήτρια δύναμη στο νησί – και η έντονη κριτική που δέχθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για αυτήν, ήταν το προπατορικό αμάρτημα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Έκτοτε, τόσο η ελληνική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά, όσο και η τουρκική, ήταν «βαριές» , στα όρια της ακινησίας: οι διπλωμάτες έμαθαν να δίνουν μάχες λέξη προς λέξη. Προέκυπτε από την ερμηνεία μιας υποσημείωσης ότι η Ελλάδα δεχόταν και άλλες διαφορές πλην της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας; Αχ, η μάχη του Πέτα. Και μετά ήλθε η κρίση του '87 – λίγο πριν πάρουμε το Ευρωμπάσκετ και λειώσουμε στον καύσωνα χωρίς αιρ κοντίσιον.

Και μετά, ήλθαν οι σεισμοί του '99 και το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Παπανδρέου, και η κουμπαριά Καραμανλή – Ερντογάν. Και μετά, ο Ερντογάν άλλαξε εντελώς: πόσες ανακοπές θα έπαθαν οι διπλωμάτες ακούγοντάς τον να μιλά για «τουρκική μειονότητα» και «μουσουλμανική μειονότητα πολιτών με τουρκική, ρομά και πομακική καταγωγή», μέσα σε τρεις ώρες; Ο πρόεδρος της Τουρκίας σκότωσε τις λέξεις, μόλις η ελληνική πλευρά αποφάσισε να σκοτώσει την ακινησία.

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι Διευθυντής του News 24/7.

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER