Μην τα χάσετε

 

 

Στοιχήματα και ευθύνες

 
 
O χώρος της κεντροαριστεράς αφυπνίστηκε , αλλά τα δύσκολα είναι και πάλι μπροστά
 

Η μαζική συμμετοχή – και μάλιστα υπό συνθήκες έντονης κακοκαιρίας – είναι για τον χώρο της κεντροαριστεράς , το μεγάλο κέρδος από την εκλογική διαδικασία: οι τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους του πρώτου γύρου έδωσαν και πάλι το παρών, πράγμα που δημιουργεί υποχρεώσεις τόσο για τη νικήτρια, όσο και για τον ηττημένο.

 

Η ξεκάθαρη επικράτηση της Φώφης Γεννηματά αποτελεί χωρίς αμφιβολία επιβράβευση για την προσπάθεια επανένωσης του χώρου, για την οποία αγωνίσθηκε επί αρκετούς μήνες – και μάλιστα σε συνθήκες πολιτικής μοναξιάς για μεγάλο διάστημα. Η ίδια η εκλογική διαδικασία και οι πολλές υποψηφιότητες – ειδικά εκείνες που ήταν πέραν του χώρου του ΠΑΣΟΚ – ήταν προσωπικό της επίτευγμα.

Κατά τα άλλα, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει πολυσυλλεκτικά , πέρα και πάνω από τις διαμάχες που σημάδεψαν την πολυδιάσπαση του χώρου που επέφερε η κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.

Το νέο στοίχημα της Φώφης Γεννηματά είναι η δημοσκοπική αποτύπωση του ρεύματος που σηματοδοτεί η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών – και ασφαλώς, η επάνοδος της προοδευτικής παράταξης στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της πολιτικής μας σκηνής.

Βεβαίως, η επανένωση της κεντροαριστεράς δεν επαναφέρει αυτομάτως την ψυχική επαφή – και είναι προφανές, ότι στο σημαντικό ποσοστό που συγκέντρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό το πνεύμα μιας «αντιγεννηματικής» ψήφου.

Αναμφίβολα, ο ευρωβουλευτής από την Κρήτη συσπείρωσε γύρω του ευρύτερες δυνάμεις – και ενέγραψε υποθήκες για το μέλλον. Προς το παρόν, ωστόσο, έχει μεγάλη ευθύνη για την προάσπιση της ενότητας του χώρου, καθώς προχώρησε σε μία «επιθετική» προεκλογική εκστρατεία , με σύνθημα την ανανέωση , δείχνοντας ουσιαστικά την έξοδο στην μετέπειτα νικήτρια της κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές ολοκληρώθηκαν – και οι πάντες οφείλουν να κινηθούν με βάση την εντολή και το μήνυμα των ψηφοφόρων: ο χώρος της κεντροαριστεράς αφυπνίσθηκε , αλλά τα δύσκολα είναι και πάλι μπροστά.

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι Διευθυντής του News 24/7

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER