Μην τα χάσετε

 

 

Οι τρύπιες αφηγήσεις των 'θεσμών'

 
 
Οι μεν -όπως ο Σόιμπλε- ζητούν υψηλά πλεονάσματα που στη Γερμανία δεν τα βλέπουν ούτε στον ύπνο τους. Και οι δε -όπως το ΔΝΤ- δεν τα θέλουν αλλά τα... αποδέχονται, εάν πάνε πακέτο με τη διαιώνιση της λιτότητας την οποία ισχυρίζονται ότι αρνούνται
 

Η κουβέντα για τα πρωτογενή πλεονάσματα παρατράβηξε και από ένα σημείο και μετά είναι απλά κουρνιαχτός, για να μη βλέπουμε την τύφλα όσων “εταίρων” μας τα ζητούν και διά της επιτροπείας προσπαθούν να τα επιβάλουν και όσων ημεδαπών αστέρων του νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού τους στρώνουν το δρόμο.

 

Γιατί αυτή η μισερή συζήτηση, η γεμάτη διαρροές, αντεγκλήσεις και προπαγανδιστικά κλισέ, αποκρύπτει ότι ελάχιστες χώρες στον κόσμο έχουν καταφέρει -σε πολύ καλύτερες συγκυρίες- να πετύχουν υψηλά πλεονάσματα και να τα διατηρήσουν επί χρόνια.

Γιατί ακόμη και οι γερμανικές εφημερίδες δεν διστάζουν να επισημάνουν ότι “Οι Ευρωπαίοι απαιτούν από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, όταν ακόμη και οι φετιχιστές των μηδενικών ελλειμμάτων όπως ο Σόιμπλε δεν μπορούν να επιτύχουν πλεονάσματα άνω του 1%, παρά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και τους φόρους που αναβλύζουν”.

Με άλλα λόγια η... “μεταρρυθμιστική” αφήγηση του γερμανικού νεοφιλελευθερισμού ζητάει από την όποια ελληνική κυβέρνηση να επιτυγχάνει πλεονάσματα που ο πολύς Σόιμπλε δεν έχει δει ούτε στον ύπνο του! Και -επίσης- ζητάει αυτά τα πλεονάσματα να διατηρηθούν επί χρόνια (!) όταν η γερμανική οικονομία κάνει πάρτι όποτε πιάνει πλεόνασμα 0.9 ή και... 0,6%.

Δεν είναι η μόνη τρύπια αφήγηση που κυκλοφορεί. Το ΔΝΤ -που θεωρεί αδύνατον να υπάρξουν τόσο υψηλά πλεονάσματα- δηλώνει (ανερυθρίαστα) ότι για τους ανέφικτους στόχους ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση που τους αποδέχεται και όχι αυτοί που τους επιβάλουν. Και σαν... ίαμα προτείνει περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, ώστε η υπερφορολόγηση όσων πλήττονται από τη λιτότητα και την ανεργία να γίνει... μεγαλύτερη και η οικογενειακή επιβίωση ακόμα πιο δύσκολη.

Με κάτι τέτοια προφανώς η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια, αλλά ο Τόμσεν και οι παρατρεχάμενοί του επιμένουν -χάρη και στα πρόθυμα να διαδώσουν τις απόψεις τους ΜΜΕ- ότι η αφήγησή τους είναι άρτια. Αλλά ο “βασιλιάς” είναι εδώ και χρόνια γυμνός και το γνωρίζουν οι πάντες: Γιατί αυτός ακριβώς ο Τόμσεν και οι “τεχνοκράτες” παρατρεχάμενοί του σχεδίασαν και εφάρμοσαν στις πλάτες μας όλα τα μνημόνια που αποδείχτηκαν “λαθεμένα”, όπως ομολόγησαν ακόμα και παράγοντες του ΔΝΤ.

Αποτυχημένοι μεν, αλλά ακλόνητοι στις θέσεις τους δε, έτοιμοι να επαναλάβουν τα λάθη που γεννά διαρκώς η... επιτυχημένη “¨μεταρρυθμιστική” αφήγησή τους. Άλλωστε όλοι αυτοί, όταν κάνουν λάθος, επιβραβεύονται! Και κάπως έτσι ο κύριος Τόμσεν από... Βελκουλέσκου τον καιρό του 1ου Μνημονίου βρέθηκε επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων, αφήνοντας σε άλλους την άχαρη δουλειά της καθημερινής διαπραγμάτευσης με τους “ιθαγενείς”.

Αυτός ασχολείται πλέον μόνο με το πραγματικό διακύβευμα της διαπραγμάτευσης: Πώς -αφού “διαφώνησαν”- θα τα κάνουν πλακάκια με τον Σόιμπλε, αφήνοντας εμάς να βάζουμε (και να ξαναβάζουμε) νερό στο κρασί μας.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος.

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER