Μην τα χάσετε

 

 

Τα μέτρα έκατσαν στο λαιμό του Σόιμπλε

 
 
Άρχισε λοιπόν να... βήχει και οι γραφειοκράτες των “οργάνων” και των “μηχανισμών” ανέβασαν πυρετό και απειλούν. Αλλά για όλα υπάρχει ένα όριο και αυτοί το έχουν ξεπεράσει προ πολλού
 

Προφανώς ο Μοσκοβισί έχει δίκιο: “Οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα”.

 

Αυτό δα έλειπε. Κανένα μνημόνιο δεν ανατρέπεται όταν δίνεται στους χαμηλοσυνταξιούχους ένα βοήθημα συνολικού ύψους 617 εκατ. ευρώ και μάλιστα τη στιγμή που η χώρα έχει ήδη -λόγω και των περικοπών στις συντάξεις- πλεόνασμα μεγαλύτερο κατά 4 δισ. από το στόχο που επέβαλαν οι δανειστές.

Και καμιά συμφωνία δεν αίρεται όταν παγώνει η αύξηση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, που δέχονται εξ αντικειμένου μεγάλο βάρος του Προσφυγικού. Πολύ περισσότερο όταν η Ε.Ε. -τουλάχιστον στα λόγια- έχει διαπιστώσει το πρόβλημα και έχει μιλήσει για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας.

Το πρόβλημα, άλλη μια φορά, είναι αλλού: Ο Σόιμπλε αρνείται να δεχτεί ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να παίρνει οποιαδήποτε απόφαση χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλίσει την άδειά του, θέλοντας από τη μια να δείξει -προς πάσα κατεύθυνση- ότι η Γερμανία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το “ελληνικό πρόβλημα” και από την άλλη να ναρκοθετήσει κάθε προσπάθεια πολιτικής λύσης στην αξιολόγηση.

Και εδώ βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα: Μόλις ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κουνήσει το χέρι του, ο Ρέγκλιγκ βήχει και ο Ντάισελμπλουμ ψάχνει το θερμόμετρο. Αλλά με αυτές τις “υπηρεσιακές” κινήσεις υπογραμμίζεται εντονότερα το παραθεσμικό, το εξωθεσμικό και το ανεξέλεγκτο αυτών των αποφάσεων, ανεξαρτήτως των “οργάνων” που κάθε φορά χρησιμοποιούνται σαν μάσκες και των ψευδώνυμων δηλώσεων που γίνονται.

Προφανώς λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε με τους “Θεσμούς”, όπως αποκλήθηκαν για να αποκτήσουν νομιμοποίηση, αλλά για το γερμανικό βραχίονα. Και δεν υπάρχει καμιά Ε.Ε. και καμιά Κομισιόν, αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Με άλλα λόγια, με το “ερώτημα” του Σόιμπλε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που οι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες σπεύδουν να το μετατρέψουν σε “απόφαση”, η επιτροπεία της χώρας διευρύνεται στα πάντα και ο έλεγχος απολυτοποιείται, ενώ ο “μέγας κριτής” γίνεται μόνο ένας, ο Σόιμπλε.

Και αυτό κανείς δεν μπορεί να το προσπεράσει κάνοντας τον... Γερμανό. Ούτε η κυβέρνηση, που δικαιώνεται για την απόφασή της και κερδίζει πόντους σε μια πολύ δύσκολη για αυτήν συγκυρία, αλλά ούτε και η αντιπολίτευση, που οφείλει κάποτε να πάψει να... σχολιάζει τα τεκταινόμενα και να καταθέσει την (πολιτική) άποψή της για τα μέτρα, τη διαπραγμάτευση και τους “εταίρους”.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος.

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER