Τρόικα: Δεν υπήρξε συμφωνία για την αξιολόγηση στην Κύπρο

default image

Οι εκπρόσωποι των δανειστών στη μεγαλόνησο αναχώρησαν ζητώντας από τους υπεύθυνους να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση

«Με δεδομένη την περαιτέρω αναστολή της αποτελεσματικής εφαρμογής του πλαισίου των εκποιήσεων, η επίτευξη συμφωνίας για αξιολόγηση δεν ήταν δυνατή κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης» τονίζεται σε σημερινή κοινή ανακοίνωση για την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στην οποία υπογραμμίζεται επίσης ότι «η εφαρμογή του πλαισίου των εκποιήσεων και η υιοθέτηση μιας σύγχρονης νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας είναι βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος».

Όπως επισημαίνεται, «ομάδες προσωπικού (σε τεχνικό επίπεδο) της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επισκέφθηκαν τη Λευκωσία από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου και συζήτησαν με τις κυπριακές Αρχές, την πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης, τις προτεραιότητες και τα ορόσημα για το επόμενο διάστημα, καθώς και τη σημασία μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης».

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση της τρόικας αναφέρεται ότι «οι ομάδες σημείωσαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και τις προκλήσεις για την προσεχή περίοδο. Η εφαρμογή του πλαισίου των εκποιήσεων και η υιοθέτηση μιας σύγχρονης νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας είναι βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος. Τα βήματα αυτά στοχεύουν στη μείωση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Κύπρο. Με δεδομένη την περαιτέρω αναστολή της αποτελεσματικής εφαρμογής του πλαισίου των εκποιήσεων, η επίτευξη συμφωνίας για αξιολόγηση δεν ήταν δυνατή κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Οι ομάδες (της τρόικας) προσβλέπουν σε μια έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μόλις υπάρξουν οι συνθήκες για μια θετική κατάληξη».

Η Τρόικα δεν ήρθε για την αξιολόγηση

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η αποστολή της τρόικας στην Κύπρο δεν αποσκοπούσε στην αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά στην καταγραφή των επιδόσεων της οικονομίας και της προόδου, σε σχέση με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχει επιβεβαιωθεί πως η κυπριακή οικονομία είναι ξεκάθαρα σε πορεία διόρθωσης και ότι σταδιακά ανακάμπτει. Ωστόσο, πρόσθεσε, έχουμε δρόμο να διανύσουμε, προτού οριστικά θεωρήσουμε ότι οι δυσκολίες έχουν παρέλθει.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος, η Κύπρος βρίσκεται στον δρόμο της αποκατάστασης της πιστοληπτικής ικανότητάς της, κάτι το οποίο, μεταξύ άλλων, θα καταστήσει αχρείαστη την παρουσία της τρόικας.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα