Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

ActionAid: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η απόφαση Τραμπ

 
 
Η ActionAid ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της στην ενέργεια του κ. Τραμπ, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση του Παλαιστινιακού λαού.
 

Από την έναρξη της κατοχής της το 1967, η Ανατολική Ιερουσαλήμ θεωρείται κατεχόμενο έδαφος και αντιμετωπίζεται αντίστοιχα από τις περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

 

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τζον Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την Πρεσβεία των ΗΠΑ, θα μπορούσε να διαταράξει δεκαετίες εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ακόμα, έρχεται σε αντίθεση με το Ψήφισμα 458 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκαζε την απόφαση του Ισραήλ να προσαρτήσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη θεωρούσε «άκυρη».

Ο Ibrahim Ibraigheth, Διευθυντής της ActionAid Παλαιστίνης, δήλωσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από την απόφαση του κ. Τραμπ, η οποία έρχεται σε αντίθεση με όλες τις διεθνείς αποφάσεις και συμφωνίες. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενο έδαφος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η απόφαση αυτή είναι επικίνδυνη και ενδέχεται να έχει αρνητικές προεκτάσεις, όχι μόνο στην Παλαιστίνη, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

«Η ActionAid δραστηριοποιείται στην Παλαιστίνη πάνω από δέκα χρόνια, προσπαθώντας να κινητοποιήσει και να ενδυναμώσει τους πιο ευάλωτους και περιθωριοποιημένους ανθρώπους. Μας ανησυχεί ο αντίκτυπος που πιθανόν να έχει η συγκεκριμένη κίνηση στους ανθρώπους αυτούς, αλλά και στο σύνολο των Παλαιστινίων.

«Η ActionAid ζητάει από τον κ. Τραμπ να τηρήσει τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Του ζητάμε να σεβαστεί τα εθνικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, τα οποία οι ίδιοι στερούνται όλα αυτά τα χρόνια που διαρκεί η διαμάχη».

Ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς, πρόσθεσε: «Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της στην ενέργεια του κ. Τραμπ, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση του Παλαιστινιακού λαού.»

Η Marie Clarke, Γενική Διευθύντρια της ActionAid ΗΠΑ, δήλωσε: «Η σοβαρότητα αυτής της απόφασης είναι αδιαμφισβήτητη. Η μονομερής κίνηση του κ. Τραμπ να αψηφήσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πιο ευάλωτους Παλαιστίνιους και την ευρύτερη περιοχή. Αντί να υποδαυλίζουν την ήδη κλιμακούμενη ένταση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν πράγματι εκεί την Πρεσβεία τους, θα χάσουν και το τελευταίο ίχνος νομιμότητας ως διαμεσολαβητής για την ειρήνη στην Παλαιστίνη και θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις. Έχουν υπάρξει πολλοί Πρόεδροι των ΗΠΑ που ονειρεύτηκαν να φέρουν την ειρήνη, αλλά με αυτή την κίνηση, ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να περάσει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έδωσε το τελειωτικό χτύπημα σε μια ήδη ασταθή ειρηνευτική διαδικασία».

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER