Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών

 
 
Τρία εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων σε ολόκληρη την Αττική. Το κύκλωμα λειτουργούσε κυρίως από τον Ιούνιο, ενώ η εξάρθρωσή του έγινε μετά από συνεργασία της Ασφάλειας Αττικής με τη βρετανική NCA. Σύνδεσμος στην Ισπανία είχε σχέση με εξτρεμιστές
 

Εξαρθρώθηκε, ύστερα από συνεργασία της Ασφάλειας Αττικής με τη βρετανική Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία NCA, οργανωμένο κύκλωμα με διεθνή δράση στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων και τη διακίνηση παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα, σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως στη Μ. Βρετανία.

 

Από τις Αρχές συνελήφθησαν 24 άτομα, στην πλειονότητά τους Ιρανοί, όπως και ο 28χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος στην Ελλάδα, ενώ εντοπίστηκαν τρία εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων σε ολόκληρη την Αττική. Αναζητούνται ακόμη 12 άτομα.

Η «ταρίφα» για Μεγάλη Βρετανία ήταν 13.000 ευρώ το άτομο και ήταν ο πιο ακριβός προορισμός λόγω των εξαιρετικά αυστηρών ελέγχων που εφαρμόζονται για τη δίωξη της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα αυτή και ανάλογα με τον προορισμό, δηλαδή αν ήταν άλλη χώρα της Βόρειας Ευρώπης το κόστος κυμαινόταν από 5.000-13.000 ευρώ. Όλα τα ταξίδια γίνονταν αεροπορικώς.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε πως έχουν διακινηθεί μέσω αυτού του κυκλώματος το τελευταίο 5μηνο, τουλάχιστον 100 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Ιρανοί, Σύροι και Αφγανοί.

Το κύκλωμα είχε και άλλα “γραφεία” σε Μ. Βρετανία, Ισπανία και Γαλλία. Μάλιστα, για τον  αρχηγό του κυκλώματος στην Ισπανία, έναν 28χρονο Αλγερινό, έχει εκδοθεί απαγόρευση εξόδου από την Ισπανία σε βάρος του, εξαιτίας πληροφοριών που είχαν οι ισπανικές αρχές ότι ο συγκεκριμένος άντρας ενδεχομένως είχε αναπτύξει επαφές με εξτρεμιστές, ισλαμιστές και τζιχαντιστές.

Τα διαβατήρια έρχονταν στην Ελλάδα ως προϊόντα κλοπής από τουρίστες, σε πακέτα και κυρίως από την Ισπανία και εδώ προσαρμόζονταν τα ονόματα και οι φωτογραφίες σε ειδικό λογισμικό που κατείχαν οι δράστες και προσομοίαζε στα πραγματικά λογισμικά κατασκευής νομίμων εγγράφων.

 

 

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, ανέφερε, παρουσιάζοντας την υπόθεση:

“Πρόκειται για μια σύνθετη υπόθεση, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω της διεθνικής μορφής και δράσης του εγκληματικού αυτού δικτύου, που είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διακινώντας αλλοδαπούς κυρίως από το Ιράν, τη Συρία, το Πακιστάν αλλά και άλλες χώρες, με προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Η εξάρθρωση του εγκληματικού αυτού δικτύου είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και πολύπλευρης προσπάθειας.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη εξάρθρωση αποτελεί ένα καίριο πλήγμα, ένα καθοριστικό «χτύπημα» στα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα που δραστηριοποιούνται διεθνώς στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Εμείς από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε το  διαρκή αγώνα για την αποδόμηση των εγκληματικών αυτών δικτύων, που η δράση τους ενέχει ιδιαίτερη ποινική αλλά κυρίως κοινωνική απαξία.

Αποτελούν τη σύγχρονη έκφραση του «δουλεμπορίου», καθώς στο βωμό του κέρδους εμπορεύονται και εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ψυχές, προσβάλλοντας βάναυσα τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων, την αξία του ανθρώπου και τον πολιτισμό μας”.

 

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνομικός υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:

“Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2016, συνελήφθησαν στην Αττική 24 μέλη του δικτύου και συγκεκριμένα 17 Ιρανοί, δύο Ιρακινοί, δύο Πακιστανοί και άλλοι τρεις αλλοδαποί από Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν και Τυνησία. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και το αρχηγικό μέλος.

Παράλληλα συγκατηγορούμενοι των συλληφθέντων για τη συμμετοχή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης είναι επιπλέον 12 άτομα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας καθώς και της παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση της εξόδου από το ελληνικό έδαφος, πολιτών τρίτων χωρών.

Ηγετικό ρόλο στη οργάνωση κατείχε 28χρονος Ιρανός, ενώ η διακίνηση των αλλοδαπών επιτυγχανόταν αεροπορικώς, μέσω αεροδρομίων, με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων".

 

 

 

Κατά την αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε για την πλήρη αποδόμηση του δικτύου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 25 έρευνες σε οικίες και καταστήματα και εντοπίστηκαν τρία διαμερίσματα του εγκληματικό δικτύου, εντός των οποίων είχαν εγκαταστήσει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων.

Στα τρία εργαστήρια κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-περίπου 1.200 διαβατήρια τρίτων προσώπων,

-περίπου 300 ταυτότητες τρίτων προσώπων,

-πλήθος πλαστών εγγράφων (άδειες παραμονής, άδειες ικανότητας οδήγησης κ.λπ.).

-ηλεκτρονικoί υπολογιστές, εκτυπωτές και μηχανήματα σάρωσης, τελευταίας τεχνολογίας,

-υπερσύγχρονα μηχανήματα και εργαλεία κατάρτισης υψηλής ποιότητας πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων,

-πλήθος εργαλείων, εξαρτημάτων και συσκευών που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων πάσης φύσεως,

-εντυπώματα σφραγίδων σε ζελατίνες, μήτρες σφραγίδων και στρογγυλές σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών (ελληνικών και αλλοδαπών).

Στην κατοχή και στις οικίες των εμπλεκομένων:

-Τα χρηματικά ποσά των 31.975 ευρώ και 29.536 δολαρίων ΗΠΑ

-(5) αυτοκίνητα και

-πλήθος πειστηρίων που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή των συλληφθέντων στα διαπραττόμενα αδικήματα

Οι έρευνες για τη διακρίβωση όλου του φάσματος της παράνομης δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου συνεχίζονται καθώς και για τον εντοπισμό και ταυτοποίηση των υπόλοιπων εμπλεκομένων.

Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

 

 

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER