Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

H Mercy Corps και το προσφυγικό

 
 
Μιλήσαμε με τον Alan Glasgow, Διευθυντή του τμήματος Ευρωπαϊκής Μετανάστευσης της Mercy Corps, για τη σημασία της χρηματικής βοήθειας, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την ελληνική οικονομία, για τη συνεργασία με τις ελληνικές οργανώσεις, αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ευρώπη την προσφυγική κρίση
 

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή κατάσταση. Χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι, έχοντας αφήσει πίσω τους ό,τι ήταν σημαντικότερο για εκείνους –σπίτι, οικογένεια, φίλους. Δίχως να ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, παραμένουν καθηλωμένοι στη χώρα μας, παλεύοντας για μία καλύτερη ζωή.

 

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να νιώσουν ξανά αξιοπρεπείς, να πιστέψουν ότι μπορούν να αποφασίσουν για τη ζωή τους, να σχεδιάσουν τη δική τους πορεία;

Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση δίνει λύσεις με τις δικές της δυνάμεις, η διεθνής οργάνωση Mercy Corps. Με την παρουσία της στην Ελλάδα από το 2015 έχει προσφέρει βοήθεια σε πάνω από 50.000 πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας. Η οργάνωση λειτουργεί σε 22 σημεία στην Αττική, τη Βοιωτία, την Ήπειρο, τη Λέσβο, την Κω και τη Ρόδο με περισσότερους από 50 εργαζόμενους.

Μιλήσαμε με τον Alan Glasgow, Διευθυντή του τμήματος Ευρωπαϊκής Μετανάστευσης της Mercy Corps, για τη σημασία της χρηματικής βοήθειας, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την ελληνική οικονομία, για τη συνεργασία με τις ελληνικές οργανώσεις, αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ευρώπη την προσφυγική κρίση.

Πότε ιδρύθηκε η Mercy Corps και ποιος είναι ο ρόλος της;

Η Mercy Corps ιδρύθηκε το 1979 και είναι ένας κορυφαίος διεθνής οργανισμός που απασχολεί 5.000 άτομα σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως. Η Mercy Corps διέπεται από τη δέσμευση να βοηθά τους ανθρώπους να δημιουργήσουν κοινότητες ασφαλείς, παραγωγικές και δίκαιες.

Πότε ξεκίνησε και πού επικεντρώνεται η λειτουργία της Mercy Corps στην Ελλάδα;

Η Mercy Corps άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 2015. Από τότε έχει υποστηρίξει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα, παρέχοντας έκτακτη χρηματική υποστήριξη, πληροφορίες και υπηρεσίες, ασφαλή καταφύγια, καθώς και ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε νέα άτομα. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε χρειάζονται για να επιβιώσουν σε μια κρίση και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους – και πάντα προσπαθούμε να ενεργούμε με συμπόνια και σεβασμό.

Πολλοί γνωρίζουν ότι οι ΜΚΟ, όπως η Mercy Corps, έχουν βοηθήσει πολλούς πρόσφυγες, αλλά πώς μπορούν να βοηθήσουν και τους Έλληνες πολίτες;

Η Mercy Corps συνεργάζεται σε τοπικό επίπεδο με Έλληνες εταίρους με στόχο να ενισχύσει τη δυναμικότητά τους, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τους απαιτούμενους πόρους και ικανότητες προκειμένου να ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες ανάγκες.  Υποστηρίζοντας και εκπαιδεύοντας τους τοπικούς συνεταίρους μας, όπως ενδεικτικά το δίκτυο Μέλισσα και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, η Mercy Corps υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για νέα άτομα, παρέχοντας σε εφήβους και νέους δεξιότητες, επιλογές, γνώση και ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη ώστε η μετάβαση και προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον να γίνει με θετικό τρόπο. Στο πλαίσιο του προγράμματός μας για νέα άτομα, η Mercy Corps υλοποίησε τη δράση Youth-Led Market Assessment (αξιολόγηση αγοράς οδηγούμενη από τους νέους), η οποία είναι ανοικτή σε νέα άτομα, Έλληνες ή πρόσφυγες, και στοχεύει στην ευρύτερη κατανόηση της αγοράς εργασίας, των απαιτούμενων δεξιοτήτων, καθώς και των βασικών παικτών της αγοράς.

 

Επιπλέον, το πρόγραμμα της Mercy Corps για την παροχή έκτακτης χρηματικής υποστήριξης σε πρόσφυγες, μεμονωμένα άτομα αλλά και οικογένειες, τους επιτρέπει να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, υποστηρίζοντας τους καταστηματάρχες και την τοπική οικονομία.  Μέσω της παρακολούθησης και αξιολόγησης που κάνουμε, γνωρίζουμε ότι πάνω από το μισό ποσό της έκτακτης χρηματικής υποστήριξης δαπανάται για τρόφιμα, ενώ τα υπόλοιπα για ένδυση, μετακίνηση, επικοινωνία, ιατρικά έξοδα και άλλες ανάγκες.

Τι είναι το πρόγραμμα χρηματικής βοήθειας και πώς λειτουργεί;

Το πρόγραμμα χρηματικής βοήθειας έκτακτης ανάγκης έχει σχεδιαστεί με στόχο να επιτρέψει στους πρόσφυγες να καλύπτουν μόνοι τους τις επείγουσες βασικές ανάγκες τους. Κάθε άτομο ή οικογένεια λαμβάνει μια προπληρωμένη κάρτα, αφού πρώτα υποβάλουν τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να κριθούν επιλέξιμοι για το πρόγραμμα. Κάθε μήνα μεταφέρεται στις κάρτες τους ένα σταθερό ποσό, το οποίο ξεκινά από τα 90 ευρώ στην περίπτωση ενός μεμονωμένου ατόμου και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας.  

Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα;

Η Mercy Corps έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό με τρόπο που να συμβάλλει στη δημιουργία κοινωνικής συνοχής και ενσωμάτωσης.  Επίσης – και αυτό είναι πολύ σημαντικό – γνωρίζουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος χειρισμού μιας ανθρωπιστικής κρίσης είναι η αντιμετώπιση των υποκειμένων αιτιών.  Η Mercy Corps δραστηριοποιείται σε πολλές από τις χώρες τις οποίες εγκαταλείπουν οι πρόσφυγες, έχοντας ως στόχο της την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και της φτώχειας και τη δημιουργία ισχυρών και ανθεκτικών κοινοτήτων.

 
Περισσότερα: Πρόσφυγες

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER