Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Ιστορική επίσκεψη του δημάρχου Νέας Σμύρνης στη Σμύρνη

 
 
Γέφυρες πολιτισμού μεταξύ του δήμου Νέας Σμύρνης και της τουρκικής πόλης
 

Ιστορική επίσκεψη πραγματοποίησε προ ημερών ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης στη Σμύρνη, καθώς για πρώτη φορά από την ίδρυση του δήμου βρέθηκε στην τουρκική πόλη.

 

Οι ιερές ακολουθίες μάλιστα την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου (5 Φεβρουαρίου) στον  Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής και την επομένη στον Ι.Ν. Αγ. Βουκόλου, πολιούχου Σμύρνης στην πόλη της Σμύρνης τελέστηκαν από τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο,  παρουσία του Δημάρχου Νέας Σμύρνης κ. Σταύρου Τζουλάκη και του Αντιδημάρχου και Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης κ. Βαγγέλη Χατζατουριάν.

Τις ίδιες μέρες, τελέστηκε η πανήγυρις του προστάτη της Σμύρνης Αγίου Βουκόλου και πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία από Μητροπολίτη Σμύρνης, το νεοεκλεγέντα  κ. κ. Βαρθολομαίο στον Άγιο Βουκόλο,  Ναό του Ιδρυτή των Σμυρναίων Εκκλησίας στην περιοχή Μπασμανέ. Το Ναό αυτό ανακαίνισε πριν λίγο καιρό το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, δαπάνη του Δήμου Σμύρνης. Η Εκκλησία αυτή παραχωρείται, κατόπιν επί τούτου άδειας, κάθε φορά, για την τέλεση ιερών ακολουθιών.

Τόσο ο Αρχιερατικός Εσπερινός την Κυριακή το απόγευμα όσο και η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τη Δευτέρα το πρωί, τελέστηκαν με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. Με τον επιχώριο Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος.

Προηγήθηκε την Κυριακή το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής,  ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Τελώνου και του Φαρισαίου, που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου του Τριωδίου, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου της Σμύρνης Βαρθολομαίου.

Συγκινητική σε όλες τις λατρευτικές συνάξεις του τριημέρου, ήταν η παρουσία του Δημάρχου Νέας Σμύρνης κ. Σταύρου Τζουλάκη και  του Αντιδημάρχου και Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης κ. Βαγγέλη Χατζατουριάν.

Στους χαιρετισμούς του ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης δεν μπορούσε να κρύψει τα ανάμεικτα συναισθήματα χαρμολύπης για την παρουσία του στα αγιασμένα χώματα της πρωτεύουσας της ιωνικής γης. Ειδικά όταν μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας παρέδωσε συμβολικά ως δώρο στον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο δεσποτική ράβδο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι πάντοτε θα είναι στο πλευρό του, ήταν εμφανέστατη η συγκίνησή του στα μάτια του και στη φωνή του.

Στις αντιφωνήσεις του ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Δήμαρχο Νέας Σμύρνης και τη συνοδεία του, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους προσκυνητές από την Ελλάδα. Ευχαριστίες απηύθυνε στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γρηγόριο Παπαεμμανουήλ και τα μέλη του Ελληνικού Βυζαντινου Χορού «Οι Δομέστικοι», που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά του και με την παρουσία τους και την άριστη και κατά την πατριαρχική ψαλτική παράδοση ψαλμώδησή τους στις Ιερές Ακολουθίες, μετέφεραν όλους τους πιστούς σε κλίμα κατάνυξης, προσευχής και πνευματικής ανατάσεως.   

Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νέας Σμύρνης στο οδοιπορικό αυτό προσκύνημα  πραγματοποίησαν συναντήσεις  με το Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο, τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη κ. Αργυρώ Παπούλια καθώς και με τον Πρόεδρο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Γεώργιο Θεοδωρίδη.

Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης στους χαιρετισμούς του τονίζει: «Μέσα από την ανάπτυξη της αμφίδρομης αυτής σχέσης πολιτισμού πιστεύουμε στην συνύπαρξη των δύο λαών και στην κοινή πορεία στο μέλλον, καθώς μας συνδέουν αιώνες ιστορίας με κοινές παραδόσεις και αξίες. Ο πολιτισμός είναι η κινητήριος δύναμη για να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα και να μας ωθήσει να ξαναγράψουμε την κοινή ιστορία στο μέλλον».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Προέδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης κ. Βαγγέλης Χατζατουριάν επισημαίνει: «Ο Δήμος μας αφιερώνει πολιτιστικά το 2017 στη Σμύρνη, διοργανώνοντας εκθέσεις εικαστικές, φωτογραφίας,  θεματικές βραδιές, συναυλίες με Έλληνες και Τούρκους καλλιτέχνες και πολλαπλές και πολυποίκιλες άλλες δράσεις και εκδηλώσεις με θέμα τη Σμύρνη, την Πριγκίπισσα της Ιωνίας»

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER