Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Δεν αρκούν οι αθωωτικές αποφάσεις για τις γυναίκες που διαπομπεύτηκαν

 
 
Ικανοποίηση εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, "18 Άνω", ΑΡΓΩ, "ΙΑΝΟΣ" και ΕΕΔΑ για την απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με τις οροθετικές γυναίκες, επισημαίνουν όμως παράλληλα πως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν
 

Σε κοινή τους ανακοίνωση, φορείς που ασχολούνται με άτομα που χρειάζονται  υποστήριξη, δηλώνουν την ικανοποίησή τους για την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου απέναντι στις οροθετικές γυναίκες που διαπομπεύθηκαν και εξευτελίστηκαν το 2012. ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, "18 Άνω", ΑΡΓΩ, "ΙΑΝΟΣ" και ΕΕΔΑ, παρατηρούν ωστόσο πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν προκειμένου να αποκατασταθεί η τιμή των γυναικών αυτών και κυρίως να αποφευχθούν τέτοια ολισθήματα στο μέλλον.

 

Σε μια απαίτηση που έχει απευθύνει δημόσια και το NEWS 247, οι φορείς αυτοί ζητούν την άμεση απόσυρση όλων των φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων των γυναικών που παραμένουν αναρτημένα, σε εφαρμογή της απόφασης των δικαστηρίων για ανάκλησης της εισαγγελικής διάταξης δημοσιοποίησης, αλλά και των συστάσεων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Να θυμίσουμε πως εκτός από την απαλλαγή τους, το δικαστήριο είχε κάνει την αρχή της αποκατάστασης των εν ζωή γυναικών. Μετά από αίτημα σύσσωμης της υπεράσπισης, έκρινε ότι πλέον καταργεί την εισαγγελική διάταξη με την οποία δημοσιοποιήθηκαν τα προσωπικά στοιχεία των κοριτσιών. Όσο για τα ήδη αναρτημένα δημοσιεύματα, οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δείτε όλη την ανακοίνωση:

Με ικανοποίηση παρακολουθήσαμε το τελευταίο διάστημα δύο αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης (στις 6 και 16/12 αντίστοιχα) με τις οποίες αθωώνονται 10 ακόμη γυναίκες-θύματα της βάρβαρης υγειονομικής διάταξης 39Α, οι οποίες υπέστησαν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και δημόσιο εξευτελισμό το 2012.

Με τις αποφάσεις αυτές τέσσερα χρόνια σκληρής δοκιμασίας φαίνεται να φτάνουν, τυπικά τουλάχιστον, στο τέλος τους για την πλειονότητα των γυναικών. Ωστόσο, παραμένουν ανοικτά ζητήματα που είναι κρίσιμα και για την ουσιαστική αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής τους, αλλά και για την αποφυγή ανάλογων απάνθρωπων πρακτικών εις βάρος ευάλωτων ομάδων στο μέλλον.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό η ελληνική πολιτεία:

μέσω του αρμόδιου για θέματα διαδικτύου και ηλεκτρονικής επικοινωνίας κρατικού φορέα, να μεριμνήσει για την άμεση απόσυρση όλων των φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων των γυναικών που παραμένουν αναρτημένα, σε εφαρμογή της απόφασης των δικαστηρίων για ανάκλησης της εισαγγελικής διάταξης δημοσιοποίησης, αλλά και των συστάσεων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (5\12).

να αναθεωρήσει το άρθρο 59 του ν. 4075, που προηγήθηκε της ενεργοποίησης της υγειονομικής διάταξης 39Α και κατέστησε δυνατές τις πρακτικές της υποχρεωτικής υγειονομικής εξέτασης και κράτησης των γυναικών κατά τις επιχειρήσεις-σκούπα που πραγματοποιήθηκαν το 2012.

Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)

Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ»

Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ» του ΨΝΘ

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)

 
Περισσότερα: Διαπόμπευση

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER