Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Νέα προσφυγική οδός θανάτου: Πνίγεται ένας στους σαράντα

 
 
Η οδός της Κεντρικής Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική μέχρι την Ιταλία έγινε το κύριο σημείο εισόδου. Μέσα στο 2016 καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι στη Μεσόγειο από ποτέ (Πίνακες)
 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταγράφει τις επιπτώσεις των αυξημένων συνοριακών περιορισμών στις μετακινήσεις των προσφύγων και μεταναστών προς και εντός της Ευρώπης στη νεότερη έκθεση της.

 

Όπως αναφέρεται, ο αριθμός όσων φτάνουν στην Ελλάδα μειώθηκε δραστικά μετά το κλείσιμο της οδού των δυτικών Βαλκανίων και την υπογραφή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, ωστόσο οι πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να μετακινούνται επιχειρώντας πιο επικίνδυνα ταξίδια, βασιζόμενοι ακόμη σε διακινητές.

Οι περισσότεροι από όσους επιλέγουν τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, διασχίζουν τη θάλασσα με κατεύθυνση την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που διασχίζουν τα χερσαία σύνορα προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ή διασχίζουν τη θάλασσα προς την Κύπρο.

Νέο κύριο σημείο εισόδου

Η οδός της Κεντρικής Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική μέχρι την Ιταλία έγινε το κύριο σημείο εισόδου. Όμως, μέσα στο 2016 καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι στη Μεσόγειο από ποτέ.

Από τους 5.096 πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν την περασμένη χρονιά τη ζωή τους ή αγνοούνται στη θάλασσα, το 90% επέλεξε τη θαλάσσια οδό με κατεύθυνση την Ιταλία, με έναν στους 40 ανθρώπους να χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού.

 

Επίσης, αναδεικνύεται ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που επιχείρησαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία το 2016. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 14% του συνόλου των νέων αφίξεων στην Ιταλία και διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Επίσης, τους τελευταίους μήνες του 2016 περισσότεροι άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της οδού της δυτικής Μεσογείου είτε διασχίζοντας τη θάλασσα με κατεύθυνση την Ισπανία από το Μαρόκο και την Αλγερία ή μπαίνοντας στους ισπανικούς θύλακες Μελίγια και Θέουτα.

Αναλυτικά στοιχεία

Συνολικά, περίπου 181.436 άνθρωποι κατέφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ιταλία το 2016, από τους οποίους το 90% ταξίδεψε με πλοιάρια από τη Λιβύη. Σε αυτούς που ήρθαν στην Ιταλία την ίδια χρονιά περιλαμβάνονται άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και θύματα εμπορίας ανθρώπων και μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Οι δύο βασικές εθνικότητες όσων φτάνουν στην Ιταλία είναι Νιγηριανοί (21%) και Ερυθραίοι (11%).

 

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών που επιχειρούν αυτό το ταξίδι. Αντιστοιχούν στο 14% του συνόλου των νέων αφίξεων στην Ιταλία και ο αριθμός τους διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Το ταξίδι στην Ιταλία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Όπως σημειώσαμε παραπάνω, μέσα στο 2016, έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι στη Μεσόγειο από ποτέ. Από τους 5.096 πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν την περασμένη χρονιά τη ζωή τους ή αγνοούνται στη θάλασσα, το 90% επέλεξε τη θαλάσσια οδό με κατεύθυνση την Ιταλία, με έναν στους 40 ανθρώπους να χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού.

 

Η έκθεση καταδεικνύει επίσης ότι τους τελευταίους μήνες του 2016, περισσότεροι άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της οδού της Δυτικής Μεσογείου, είτε διασχίζοντας τη θάλασσα με κατεύθυνση την Ισπανία από το Μαρόκο και την Αλγερία, ή μπαίνοντας στους ισπανικούς θύλακες Melilla και Ceuta.

 

Από τον Απρίλιο και μετά, οι άνθρωποι συνέχισαν να φεύγουν από την Τουρκία και να διασχίζουν την οδό της Ανατολικής Μεσογείου αλλά σε πολύ μικρότερους αριθμούς. Οι περισσότεροι διασχίζουν τη θάλασσα με κατεύθυνση την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που διασχίζουν τα χερσαία σύνορα προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ή διασχίζουν τη θάλασσα προς την Κύπρο. Την οδό αυτή επιλέγουν πολλοί άνθρωποι που χρήζουν προστασίας.

Το 2016, το 87% όσων έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης προέρχονταν από τις πρώτες δέκα βασικές χώρες προέλευσης προσφύγων.

Αυτό ισχύει και για όσους συνεχίζουν να μετακινούνται κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων. Στη Σερβία, για παράδειγμα, το 82% των αφιχθέντων προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία και σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά – από τα οποία το 20% είναι ασυνόδευτα, αν και έχει μειωθεί ο αριθμός τους από τον Απρίλιο του 2016. Σύμφωνα με την έκθεση, λόγω των αυστηρότερων συνοριακών περιορισμών, πολλοί βασίζονται σε διακινητές, διατρέχοντας υψηλό κίνδυνο, με αποτέλεσμα να χάσουν αρκετοί τη ζωή τους μέσα στο 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση της Υ.Α., υπάρχουν αναφορές ότι οι συνοριακές αρχές στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Ισπανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχουν επιστρέψει ατύπως δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Υπάρχουν πολλές αναφορές για περιστατικά βίας και κακομεταχείρισης, προφανώς για να αποτραπούν περαιτέρω απόπειρες εισόδου.

Επιπλέον, η Υ.Α. έχει δεχθεί ιδιαίτερα ανησυχητικές καταγγελίες για πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν απαχθεί, που έχουν κρατηθεί ενάντια στη θέλησή τους για αρκετές μέρες, που έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική βία, βασανιστήρια ή εκβιασμούς από διακινητές και εγκληματικές συμμορίες σε διάφορα σημεία κατά μήκος βασικών διαδρομών.

"Η έκθεση αυτή δείχνει εμφανώς ότι η έλλειψη προσβάσιμων και ασφαλών νόμιμων οδών αναγκάζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ακόμα και όσους επιθυμούν να συνενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους, να πάρουν τεράστια ρίσκα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη", είπε ο Vincent Cochetel, Διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α.

 
Περισσότερα: Πρόσφυγες, Μετανάστες

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER