Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Πανελλήνιες 2015: Συνδυαστικές γνώσεις στα Μαθηματικά. Αλλαγή στους τύπους ασκήσεων στα Αρχαία. Πού δυσκολεύτηκαν σήμερα οι μαθητές

 
 
Σωστή διαχείριση χρόνου, συνδυαστικές ικανότητες & εις βάθος γνώσεις στο "ιστορικό" λεξιλόγιο του Θουκυδίδη, τα "κλειδιά" για τις υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά και Αρχαία Κατεύθυνσης. Πώς σχολιάζουν φροντιστές από τον "Στόχο" και το "Θεσμό" τα σημερινά θέματα, πού άλλαξε η τυπολογία των ασκήσεων και ποια τα ζητούμενα - σπαζοκεφαλιά
 

Στα Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητική Κατεύθυνση) και στα Μαθηματικά (Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση) εξετάζονται οι περίπου 105.000 υποψήφιοι που διεκδικούν μια από τις 68.345 θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις φετινές Πανελλήνιες 2015.

Το NEWS 247 σε συνεργασία με τα φροντιστήρια "Στόχος" και "Θεσμός" σάς μεταδίδουν τα θέματα και τις λύσεις σε όλα τα μαθήματα.

Πώς σχολιάζουν όμως οι καθηγητές τα θέματα στα μαθήματα Κατεύθυνσης - ρυθμιστές της βαθμολογίας και της βάσης εισαγωγής;

 

Από το φροντιστήριο "Στόχος", οι καθηγητές Φιλολογικών ενημερώνουν ότι σε γενικές γραμμές τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά χαρακτηρίζονται βατά. Στο διδαγμένο κείμενο ζητήθηκαν τρεις ερμηνευτικές παρατηρήσεις και η φετινή πρωτοτυπία είναι ότι η ερώτηση στην εισαγωγή ήταν τύπου "Σωστό-Λάθος" (και όχι ανάπτυξης), ενώ στην λεξιλογική παρατήρηση δόθηκαν λέξεις της Αρχαίας Ελληνικής, για να βρεθούν οι ομόρριζές τους στο πρωτότυπο κείμενο.

Η μετάφραση του αδίδακτου κειμένου απαιτούσε γνώσεις ιστορικές και το λεξιλόγιο ήταν απαιτητικό, κάτι που συνηθίζεται στον Θουκυδίδη, οπότε και ίσως οι υποψήφιοι να δυσκολεύτηκαν αρκετά. Από την άλλη, πρόκειται για την πρώτη φορά στα 15 χρόνια των Πανελληνίων που "πέφτει" απόσπασμα από τον "Πλάτωνα, Πρωταγόρα" σαν διδαγμένο κείμενο. "Το γεγονός αυτό είχε κινήσει υποψίες, οπότε και είχαμε προετοιμάσει αρκετά τους μαθητές μας", σχολιάζουν φροντιστές.

Αναμενόμενα χαρακτηρίζονται τα θέματα στα Μαθηματικά. Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή χρειάστηκε στις λεπτομέρειες του Γ' και Δ' θέματος. Επισημαίνεται μάλιστα, ότι τα θέματα στο σύνολό τους είχαν ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα θέματα του 2014.

Διαβάστε τα θέματα και τις απαντήσεις στα δύο μαθήματα Κατεύθυνσης.

Πιο αναλυτικά, οι καθηγητές Σ. Κουτσούβελης, Π. Λυγκώνης και Μ. Σιμιτζόγλου από το φροντιστήριο "Θεσμός" επεξηγούν:

ΘΕΜΑ Α

Αναφέρονταν στη θεωρία. Εύκολο να απαντηθεί από τους μαθητές.

ΘΕΜΑ Β

Αναφέρονταν στο κεφάλαιο των μιγαδικών. Τα  μόνα ερωτήματα που απαιτούνταν από τους υποψήφιους να έχουν γνώσεις από τις προηγούμενες τάξεις είναι τα Β2β  και Β3.

ΘΕΜΑ Γ

Τα ερωτήματα Γ3, Γ4 είχαν την απαίτηση οι υποψήφιοι να είχαν προετοιμαστεί σε συνδυαστικά θέματα που αφορούσαν την ανάλυση και το Θεώρημα Μέσης Τιμής.

ΘΕΜΑ Δ

Τα ερωτήματα Δ3 και Δ4 λογικά δυσκόλεψαν κάπως την πλειονότητα των υποψηφίων. Γενικά ήταν θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας που απαιτούσαν καλή προετοιμασία από τους υποψήφιους, αλλά και σωστή διαχείριση στο χρόνο των εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι:

Τα δύο μαθήματα θεωρούνται βαρόμετρο για τη διαμόρφωση των βάσεων, για τις οποίες η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή και πτωτικά δεδομένης της δυσκολίας των θεμάτων στα μαθήματα που έχουν εξεταστεί έως σήμερα.

Οι υποψήφιοι θα ξανακαθίσουν στα θρανία την Τετάρτη για να διαγωνιστούν σε Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2015.

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER