Πιλοτικό δίκτυο 5G στα Τρίκαλα

Πιλοτικό δίκτυο 5G στα Τρίκαλα
Ο Ληθαίος ποταμός στην πόλη των Τρικάλων Eurokinissi

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, δρομολογεί άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη των πιλοτικών δικτύων 5G

Τα Τρίκαλα είναι η πόλη που ξεχωρίζει στην Ελλάδα. Το ανεπτυγμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και η ευρεία χρήση του ποδηλάτου, οι πεζόδρομοι, τα πιλοτικά λεωφορεία χωρίς οδηγό, η ηλεκτροκίνηση και τώρα η προώθηση του πιλοτικού προγράμματος για δίκτυο 5G, αποτελούν στοιχεία που ενισχύουν αυτή την άποψη.

Κι ενώ προ ημερών υπογράφηκε στην πόλη των Τρικάλων από τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα και τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, σχετικό Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη των Τρικάλων, σήμερα είχαμε μια ακόμη, σημαντική εξέλιξη.

 

Στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Βασίλη Μαγκλάρα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ  Μιχάλη Τσαμάζ, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone, Χάρη Μπρουμίδη, τον πρόεδρο και δοευθύνοντα Σύμβουλο της WIND, Νάσο Ζαρκαλή και τον γενικό διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γεώργιο Στεφανόπουλο, με θέμα την ανάπτυξη πιλοτικών δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) σε επιλεγμένους δήμους της χώρας.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η βούληση τόσο της πολιτείας όσο και των εταιρειών να υποστηρίξουν ενεργά αυτήν την προσπάθεια, με στόχο να συμβαδίσει η χώρα με τον ευρωπαϊκό οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ευρώπη. Επίσης, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για τη διαμόρφωση και εφαρμογή του εθνικού οδικού χάρτη για την ανάπτυξη δικτύων 5G, ο οποίος θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο της χώρας.

Ηδη δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη των πιλοτικών δικτύων 5G, και θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις, νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, επισήμανε ότι “με την πρωτοβουλία αυτή και την υποστήριξη και τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων, η χώρα μας θα καταστεί από τις πρωτοπόρες χώρες στην υιοθέτηση των δικτύων πέμπτης γενιάς, τα οποία αναμένεται να επιφέρουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία και να θέσουν τις βάσεις για την περαιτέρω ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας. Με τις δράσεις αυτές και σε συνδυασμό με τα σχεδιαζόμενα έργα για την ανάπτυξη και αξιοποίηση ευρυζωνικών υποδομών σε όλη τη χώρα, με προϋπολογισμό άνω των 700 εκ. € για την επόμενη πενταετία, στοχεύουμε στην αναβάθμιση της Ελλάδας στον τομέα των ψηφιακών υποδομών και ως εκ τούτου στην δημιουργία ουσιαστικών προϋποθέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.”.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε ότι “ο όμιλος ΟΤΕ, η εταιρεία των οπτικών ινών, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Δημιουργεί τις τεχνολογικές υποδομές που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνία στη νέα ψηφιακή εποχή. Η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα.”

Ο Χάρης Μπρουμίδης ανέφερε επίσης ότι “πριν 25 χρόνια, ο όμιλος Vodafone ενεργοποίησε την πρώτη κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, φέρνοντας μία νέα εποχή που σταδιακά αγκάλιασαν όλοι οι Έλληνες. Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και των δικτύων της 5ης γενιάς  που μας φέρνουν πιο κοντά στο όραμα για μία κοινωνία των Gigabit. Η Vodafone, ένας στρατηγικός επενδυτής στην Ελλάδα, έχει δεσμευθεί να σταθεί αρωγός των Ελλήνων πολιτών σε αυτή τη νέα εποχή, επενδύοντας στις κρίσιμες εθνικές υποδομές του μέλλοντος”.

Καταλήγοντας ο Νάσος Ζαρκαλής δήλωσε ότι “η WIND στηρίζει την πρωτοβουλία της πολιτείας να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρος στην υιοθέτηση των δικτύων 5ης γενιάς και προγραμματίζει εντατικές επενδύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών αυτών”.

Τώρα, όσον αφορά στα Τρίκαλα, συμμετέχουν ήδη στο ευρωπαϊκό δίκτυο έξυπνων πόλεων και πλέον γίνονται η πρώτη πόλη της χώρας και από τις πρώτες στην Ευρώπη, όπου θα αναπτυχθεί δίκτυο 5G. Με την ανάπτυξη του πιλοτικού δικτύου 5G, η πόλη των Τρικάλων θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα επίδειξης αλλά και δοκιμών για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Η τεχνογνωσία που ήδη διαθέτουν οι τεχνικές υπηρεσίες της πόλης αλλά και το αυξημένο επίπεδο εξοικείωσης των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις ψηφιακές τεχνολογίες, διαμορφώνουν ένα απόλυτα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη και αξιολόγηση του πιλοτικού δικτύου. Για την υλοποίηση του έργου θα υπάρξει συνεργασία και με ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις του κλάδου.

Η συμφωνία για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου στα Τρίκαλα είναι το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις, με στόχο να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν εμπορική διαθεσιμότητα υπηρεσιών 5G σε όλες τις μεγάλες πόλεις και τους συγκοινωνιακούς άξονες της χώρας, όπως προβλέπουν οι στόχοι του Gigabit Society. Παράλληλα, η ΓΓΤΤ προωθεί και άλλες συναφείς δράσεις, όπως η εξασφάλιση του αναγκαίου φάσματος συχνοτήτων και η απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και αδειοδότησης κεραιοσυστημάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα