Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Έκτακτη διάταξη: Πώς θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές της Μάνδρας Αττικής

 
 
Με μπόνους θέσεων «προικίζονται» οι τελειόφοιτοι σε σχολεία που ανήκουν σε περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες. Επεκτείνεται η ισχύς του μέτρου των σεισμόπληκτων περιοχών. Τι θα ισχύσει για όσους δίνουν φέτος Πανελλήνιες
 

Της Μίκας Κοντορούση

Ειδικές διατάξεις και ευνοϊκή μεταχείριση σε μαθητές που φοιτούν σε σχολεία που ανήκουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από πλημμύρες, φέρνει το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που κατατίθεται σήμερα Δευτέρα στη βουλή, με στόχο την Τετάρτη να ξεκινήσει η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

 

Η ειδική διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο αφορά στην καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων που θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ερχόμενο έτος. Ουσιαστικά, πρόκειται για «μπόνους» θέσεων σε όσους μαθητές απώλεσαν μαθήματα κατά το διδακτικό έτος, λόγω έκτακτων φυσικών φαινομένων.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, διευκρινίζει ότι: «Με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και ειδικότερα στους μαθητές της περιοχής που φέτος θα πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποφάσισε και επεκτείνει τις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για σεισμόπληκτες περιοχές και για περιοχές που έχουν πληγεί ή πρόκειται να πληγούν από άλλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πλημμύρες.

Η διάταξη θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα προβλέπει:

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας βίαιων φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, και οι οποίοι συμμετέχουν, κατά το ίδιο σχολικό έτος με το συμβάν, στις πανελλαδικές εξετάσεις και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, εισάγονται καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, και της ΑΣΠΑΙΤΕ».

Την ίδια στιγμή, με Απόφαση του υπουργού Παιδείας θα καθορίζεται σε ποιες περιπτώσεις θα εφαρμόζεται η εν λόγω διάταξη, το ειδικό ποσοστό το οποίο θα αποδίδεται βάσει του ποσοστού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά κατηγορία και το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 2% του αριθμού εισακτέων, η δυνατότητα υπαγωγής τους στο ειδικό ποσοστό, τα αντίστοιχα δικαιολογητικά καθώς και η διαδικασία επιλογής τους. Ως προϋπόθεση για την επιλογή τους, σύμφωνα με τη σειρά προτίμησης του μηχανογραφικού τους δελτίου και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, είναι να έχουν επιτύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του 70% του αριθμού των μορίων που επέτυχε ο τελευταίος επιτυχών στην συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος καθώς και η ύπαρξη σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

 
Περισσότερα: πανελλήνιες

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER