Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Σύμφωνο συνεργασίας για να στραφούν οι νέοι κατά της διαφθοράς

 
 
Την υπογραφή του προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γιαβρόγλου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, με θέμα "Παίζω τίμια. Οι νέοι αλλάζουν το παιχνίδι"
 

Σύμφωνο συνεργασίας για την εκπαίδευση των μαθητών στην "ακεραιότητα" αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προκειμένου μαθήτριες και μαθητές, από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού, θα μάθουν να απαξιώνουν τη διαφθορά. Η προαναγγελία της κίνησης αυτής ήρθε σήμερα από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γιαβρόγλου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα "Παίζω τίμια. Οι νέοι αλλάζουν το παιχνίδι".

 

Στόχος της εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, είναι η επισήμανση της πρόληψης, έτσι ώστε να οι νέοι να εκπαιδευτούν για να αλλάξουν τους κανόνες ακεραιότητας. Την προσωπική του στήριξη σε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν τη νεολαία εξέφρασε μέσω μηνύματος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πλούσιο έργο της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή ενισχύουν σημαντικά τη συνολικότερη μάχη που δίνει η κυβέρνηση και η κοινωνία κατά της διαφθοράς», ανέφερε.

Το λόγο έλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της προσέγγισης της νεολαίας. Όπως είπε, "ο μόνος τρόπος για να θανατώσεις το θηρίο αυτό που απομυζά τον ελληνικό λαό, είναι να καυτηριάσεις κάθε κομμένο κεφάλι, όπως ο μυθικός Ηρακλής. Στην προκειμένη περίπτωση καυτηριασμός είναι η αλλαγή νοοτροπίας, ώστε να μην υπάρχει έδαφος πρόσφορο για τη διαφθορά και τη σήψη. Ποιος μπορεί όμως καλύτερα να αλλάξει το παιχνίδι εκτός από τους νέους;".

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αφού προανήγγειλε το σύμφωνο συνεργασίας, επεσήμανε τη σημασία της πρόληψης στα φαινόμενα διαφθοράς, λέγοντας ότι "όσες και αν χτίσουμε φυλακές, όσους κακούς κι αν κλείσουμε μέσα, το πρόβλημα της διαφθοράς δεν λύνεται μόνο μέσα από το ποινικό – κατασταλτικό σύστημα. Ως κυβέρνηση οφείλουμε να παρέμβουμε στο επίπεδο της πρόληψης και αυτό τολμάμε με μια σειρά δράσεων όπως η σημερινή.  Πρόληψη υπό την έννοια της ευαισθητοποίησης την νέας γενιάς, υπό την έννοια της έναρξης ενός διαλόγου με τους νέους για το πώς παίζεται το ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΙΜΙΑ. Σε αυτόν το διάλογο η νέα γενιά οφείλει να εκφράσει την άποψη της, γιατί οι νέοι θα αλλάξουν το παιχνίδι. Η νέα γενιά οφείλει να εκφράσει την άποψη της χωρίς φόβο".

Τέλος, στο βήμα ανέβηκε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος, αφού τιμήθηκε για το έργο του ως Γενικός Γραμματέας  για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, απευθύνθηκε στους μαθητές που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση, τονίζοντάς τους: "Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποδώσει δικαιοσύνη στο μέτρο που μπορεί πλέον με το νομικό πλαίσιο το δεδομένο που υπήρχε για να μπορέσει να ευοδωθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά επί της ουσίας η πιο σημαντική παρέμβαση είστε εσείς, που δεν πρέπει να δεχτείτε να σας βάλουν σε τσουβάλια. Δεν πρέπει να δεχτείτε να σας κατηγοριοποιήσουν από τώρα. Δεν πρέπει να δεχτείτε να παίξετε με τους κανόνες τους λάθος που κληρονομήσαμε εμείς".

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER