Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Κλιματική αλλαγή: Τα χιόνια λιώνουν και στις Άλπεις

 
 
Με μηχανική υποστήριξη το... σκι στις γαλλικές Άλπεις καθώς ο όγκος του χιονιού στις ευρωπαϊκές οροσειρές ολοένα και μειώνεται.
 

Χιόνι υπό εξαφάνιση ακόμη και στις Άλπεις. Από το 1960 ως και σήμερα, η περίοδο χιονοπτώσεων κατά 38 ολόκληρες μέρες, που ξεκινούν έτσι 12 ημέρες αργότερα και ολοκληρώνονται 26 ημέρες νωρίτερα. Η Ευρώπη άλλωστε βίωσε την πιο θερμή σεζόν το 2015 -2016, ενώ η κάλυψη χιονιού στις γαλλικές Άλπεις είναι μόλις στο 20% της κανονικής χιονόπτωσης.

 

Ο τελευταίο Δεκέμβριος άλλωστε χαρακτηρίστηκε ο πιο ξηρός όλων των εποχών και οι νιφάδες χιονιού έλιωσαν πολύ γρήγορα. Άλλωστε η γραμμή του χιονιού στα ορεινά, το υψόμετρο δηλαδή από το οποίο και πάνω παραμένει το χιόνι και παγώνει αρχίζει να ανεβαίνει απειλητικά. Πλέον ο πάγος μένει σε υψόμετρο που περνά τα 3.900 πόδια, ενώ μέχρι το τέλος του αιώνα που φτάνει τα 10.000 πόδια.

Όλα αυτά φυσικά εκτός από την οικολογική και φυσική καταστροφή, επηρεάζουν και την οικονομία. Η βιομηχανία του σκι παράγει 70 εκατομμύρια το χρόνο, ενώ το 44% όλων των σκιέρ ταξιδεύουν κάθε χρόνο για τις Άλπεις. Έτσι, γίνεται όλο και πιο άμεση η ανάγκη για μηχανές παρασκευής χιονιού. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν πως οι μηχανές μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όμως δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ το πραγματικό χιόνι.

ΠΗΓΗ TIME/AP Photo/Laurent Cipriani

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER