Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

'Συναγερμός' για την αιθαλομίχλη σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο

 
 
Προσοχή στα υλικά καύσης που χρησιμοποιούν οι πολίτες συνιστούν οι ειδικοί για την αποφυγή του δυσάρεστου φαινομένου
 

Αντιμέτωπες με την επανεμφάνιση της αιθαλομίχλης βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και ο Βόλος καθώς οι καιρικές συνθήκες των που επικρατούν ευνοούν τη δημιουργία της.

 

Στη Θεσσαλονίκη, το πρόβλημα ενδέχεται να είναι εντονότερο τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, καθώς σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις θα επικρατεί άπνοια.

"Η εξασθένιση των ανέμων τα ξημερώματα της προσεχούς Κυριακής και Δευτέρας, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής και της συσσώρευσης ρύπων από την αυξημένη καύση ξύλου και άλλων υλικών σε τζάκια και σόμπες εκείνες τις μέρες, αναμένεται να δημιουργήσουν αιθαλομίχλη" εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας. Το φαινόμενο εμφανίστηκε και τα Χριστούγεννα, όταν επικρατούσαν οι ίδιες καιρικές συνθήκες, καθιστώντας την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα επιβαρυμένη, ειδικότερα για τις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα πάντως με τον κ.Σιούτα, από σήμερα στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται βροχές και συννεφιά, ενώ χιόνι προβλέπεται να πέσει στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

"Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ψιλόβροχο, έντονο κατά διαστήματα και πτώση της θερμοκρασίας, στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Θα κυμαίνεται δηλαδή από 4 βαθμούς Κελσίου η κατώτερη έως 12-13 η υψηλότερη" ξεκαθάρισε ο κ.Σιούτας, διευκρινίζοντας ότι ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίζεται, μέχρι στιγμής, ήπιος με νοτιάδες που διατηρούν τη θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

"Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι το 2017, με εξαίρεση τον Ιανουάριο που ήταν ο ψυχρότερος μήνας των τελευταίων 30 χρόνων στην Ελλάδα, αποτέλεσε για την χώρα μας, όπως και παγκοσμίως, το θερμότερο έτος όλων των εποχών. Πρόκειται για το τρίτο έτος στη σειρά, από το 2015, που σημειώνεται ρεκόρ θερμοκρασίας αφού κάθε χρόνο παρατηρούμε αύξηση της θερμοκρασίας" κατέληξε ο κ. Σιούτας.

Αύξηση της αερορύπανσης σε Λάρισα και Βόλο κατέγραψαν οι σταθμοί μέτρησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, οι αέριοι ρύποι ήταν αυξημένοι στις 24,25 και 26 Δεκεμβρίου τόσο στη Λάρισα όσο και στον Βόλο κυρίως της βραδινές ώρες. Ο κ. Αγοραστός εφιστά την προσοχή των πολιτών σχετικά με τα υλικά καύσης που χρησιμοποιούνται σε τζάκια και σόμπες για τη θέρμανση.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Λάρισας και Βόλου παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 20:00 έως 04:00), ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών».

Μεταξύ άλλων, στη ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας συστήνει στους πολίτες και ειδικά στους ανθρώπους με προβλήματα υγείας να αποφύγουν κάθε  σωματική άσκηση - δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συστήνει στους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, ενώ υπενθυμίζει πως απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας και άλλων επικίνδυνων υλικών.

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER