Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Ρύπανση στο Σαρωνικό: Βακτήρια που 'τρώνε' το πετρέλαιο επιστρατεύει το Πανεπιστήμιο Αθηνών

 
 
Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 η καθηγήτρια Βιολογίας του ΕΚΠΑ έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα πολύτιμα βακτήρια που μπορούν να καθαρίσουν τις ακτές της Αττικής από το πετρέλαιο
 

Η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ του τμήματος Βιολογίας Αμαλία Καραγκούνη μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή Live News με το Δημήτρη Χατζηνικόλα για μια πρωτοποριακή μέθοδο που προτείνει το πανεπιστήμιο ώστε να καθαρίσει ο Σαρωνικός από τα πετρελαιοειδή. Υπάρχουν βακτήρια τα οποία τρέφονται με το πετρέλαιο και με αυτό τον τρόπο το διασπούν και καθαρίζουν τις περιοχές της περιβαλλοντικής ρύπανσης χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων μέσων.

Η μέθοδος "είναι ενδιαφέρουσα γιατί είναι και φυσική, δεν χρησιμοποιεί χημικά μέσα. Έχουμε απομονώσει βακτήρια από την περιοχή της λίμνης Κουμουνδούρου και από την περιοχή του Ασπρόπυργου, ακόμη και από το ηφαίστειο της Σαντορίνης" σχολιάζει η κα. Καραγκούνη. "Αυτά τα βακτήρια περιέχουν γονίδια, που δίνουν εντολή να διασπάσουν το πετρέλαιο με στόχο να το χρησιμοποιήσουν σαν πηγή άνθρακα και ενέργεια. Άρα το θέλουν το πετρέλαιο σαν τροφή" εξήγησε η καθηγήτρια που πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο διαλύεται ο ρυπαντής, η ρυπογόνος ουσία.

 

Η κα. Καραγκούνη εξήγησε πως θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο να καθαριστεί η ακτή και ειδικά τα βότσαλα και οι βράχοι που έχουν σκεπαστεί και με πετρέλαιο. "Έχουν μαζέψει τις κροκάλες στην άμμο και τα πιο μεγάλα χαλίκια και τα έχουν σε μεγάλες σακούλες. Αυτά μπορούν πολύ εύκολα να καθαριστούν με αυτό τον τρόπο. Μπορεί να χρειαστούν δύο, τρεις μήνες, όμως μια τέτοια κατάσταση όπως αυτή που είδαμε δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί" σημειώνει. 

Το τμήμα Βιολογίας επικοινώνησε με το αρμόδιο υπουργείο και εκλήθη όπως είπε η καθηγήτρια να συμμετέχει στην ομάδα που ασχολείται με το θέμα. "Πρέπει να συντονιστούμε όλοι μαζί γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύπλοκο θέμα" ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως έστειλε τις απόψεις του τμήματος για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ακούστε τι ανέφερε η καθηγήτρια Βιολογίας:

 

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER
Best of Network