Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Tageszeitung: Το Κιλκίς ανοίγει την πόρτα στους πρόσφυγες

 
 
Πολλοί κάτοικοι του Κιλκίς άνοιξαν αυθόρμητα τα σπίτια τους στους πρόσφυγες,αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung. Σπίτια για πρόσφυγες αντί για σκηνές σε καταυλισμούς προτείνει η ΜΚΟ Οmnes
 

«Ποιος μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι του;» ήταν το κάλεσμα μέσω facebook της ΜΚΟ Omnes, που έχει ξεκινήσει να τρέχει με δική της πρωτοβουλία ένα πρόγραμμα εύρεσης στέγης για πρόσφυγες εκτός καταυλισμών.

 

«Αυθόρμητα, αμέτρητοι κάτοικοι αντέδρασαν θετικά. 75 οικογένειες προσφύγων μπόρεσαν φιλοξενηθούν προσωρινά στα σπίτια τους» αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung από το Κιλκίς, όπου κάτοικοι της μικρής επαρχιακής πόλης άνοιξαν τις κρύες μέρες του φετινού χειμώνα τις πόρτες τους σε πρόσφυγες, οι σκηνές των οποίων είχαν βραχεί από το χιόνι και τη βροχή.

Σύμφωνα με την φιλοσοφία της Omnes, όπως εξηγεί η TAZ, είναι πιο οικονομικά συμφέρον μακροπρόθεσμα να στεγαστούν οι πρόσφυγες σε αυτόνομα σπίτια, έναντι συμβολικού ενοικίου, το οποίο θα καλύπτεται από τα κονδύλια που έτσι κι αλλιώς διατίθενται για τους πρόσφυγες, από τα να παραμένουν ολόκληρες οικογένειες στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Μόνο για τα τρόφιμα μιας οικογένειας με τρία μέλη απαιτούνται 600 ευρώ ετησίως» αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα μέλος της ΜΚΟ.

Από την πλευρά των ντόπιων, οι πρώτες αντιδράσεις είναι πάντως θετικές. Κι όπως αναφέρει στην TAZ μια ιδιοκτήτρια διαμερίσματος που προσφέρεται ήδη σε πρόσφυγες, στην Ελλάδα της κρίσης συμφέρει πιο πολύ να νοικιάζεις με χαμηλό ενοίκιο ένα σπίτι, ακόμη και σε πρόσφυγες, παρά να το πουλάς.

Πηγή: Deutsche Welle

πηγή φωτογραφίας: sooc

 
Περισσότερα: Πρόσφυγες

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER