Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

To νέο έργο του ΙΝΟ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

 
 
Ένα έργο του ΙΝΟ κοσμεί την πρόσοψη του Ιπποκρατείου νοσοκομείου. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκστρατείας για την καταπολέμηση του στίγματος της ηπατίτιδας C (Pics)
 

Ένα τεράστιο χέρι με τον δείκτη προτεταμένο να δείχνει έναν άνθρωπο με σκυμμένο κεφάλι, έργο του καλλιτέχνη ΙΝΟ, κοσμεί από χτες το βράδυ μια από τις προσόψεις του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Το έργο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας με τίτλο: "Η Έκφραση της Υγείας Μέσα από την Τέχνη" του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας". Η εκστρατεία αυτή έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, σε ότι αφορά την ηπατίτιδα C, καθώς και για την καταπολέμηση του στίγματος που βαραίνει τους πάσχοντες.

 

"Η ηπατίτιδα C αποτελεί μία ιάσιμη νόσο που έχει ασυμπτωματικό χαρακτήρα. Στη χώρα μας ζουν περίπου 130-160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια ηπατίτιδα C, εκ των οποίων μόνο το 20% γνωρίζει για την κατάσταση της υγείας του. Η διάσταση της ηπατίτιδας C είναι πολυεπίπεδη. Μία από τις διαστάσεις της νόσου είναι και η κοινωνική, που έχει άμεσο αντίκτυπο στη συναισθηματική και ψυχολογική επίδραση της ζωής του ασθενή", επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του "Προμηθέα", Γιώργος Καλαμίτσης. Παράλληλα, επισήμανε, ότι το κοινωνικό στίγμα αποτρέπει τους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο να επισκεφθούν τα νοσοκομεία και να αναζητήσουν θεραπεία.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο ΑΠΘ, Γιάννης Γουλής, επισήμανε ότι σήμερα η ηπατίτιδα C θεραπεύεται με μία αγωγή 3 μηνών και ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η καταπολέμηση του στίγματος. Παράλληλα, τόνισε, ότι σήμερα η νόσος αφορά κυρίως τους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, ενώ οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από άλλες αιτίες (π.χ. μεταγγίσεις) έχουν αρχίσει να μειώνονται γιατί η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 60-70% των χρηστών που έχουν αποταθεί στον ΟΚΑΝΑ έχουν ηπατίτιδα C.

 

Το έργο του ΙΝΟ, που κοσμεί την πρόσοψη του Ιπποκρατείου, από την πλευρά του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, εντάσσεται στην street art τέχνη και δημιουργήθηκε στο διάστημα από 2-14 Μαρτίου 2017.

Απώτερος στόχος του έργου είναι να κατακρίνει την αρνητική συμπεριφορά των ανθρώπων ως προς οτιδήποτε διαφέρει από αυτούς.

Να σημειωθεί, ότι το έργο αυτό είναι το δεύτερο που δημιουργείται στο πλαίσιο της εκστρατείας του "Προμηθέα". Το πρώτο είχε δημιουργηθεί πέρσι στον τοίχο του κτιρίου του ΕΟΠΥΥ, στην Πειραιώς στην Αθήνα, ενώ ένα τρίτο έργο θα φιλοτεχνηθεί στην πρωτεύουσα μόλις βρεθεί κατάλληλο κτίριο.

 

Φωτογραφίες: Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος Προμηθέας

Όλες οι δουλειές του INO, εδώ

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER