Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Το υπ. Προστασίας Πολίτη εξηγεί πού πήγαν οι μετανάστες της κατάληψης

 
 
Το υπουργείο Προστασίας Πολίτη απαντά σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εγκατάλειψη μεταναστών στην Ομόνοια μετά την εκκένωση της κατάληψης της οδού Αλκιβιάδου (Pics)
 

"Δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου προβάλουν σήμερα, 15 Μαρτίου 2017, ανυπόστατους ισχυρισμούς κατά τους οποίους πρόσφυγες μετά την εκκένωση κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας μεταφέρθηκαν με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας στην πλατεία Ομονοίας, όπου και αφέθηκαν ελεύθεροι" αναφέρει το υπουργείο Προστασίας Πολίτη, δίνοντας τις δικές του επίσημες απαντήσεις για το πού μεταφέρθηκαν οι μετανάστες που φιλοξενούνταν στην κατάληψη της οδού Αλκιβιάδου, η οποία εκκενώθηκε μετά από εισαγγελική παρέμβαση και κατόπιν αιτήματος του Ερυθρού Σταυρού.

 

Στην ανακοίνωση του το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει αναλυτικά, για δύο συγκεκριμένα δημοσιεύματα:

"Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" αναφέρεται ότι "λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας λεωφορείο της αστυνομίας αποβίβασε στην Ομόνοια οικογένειες προσφύγων. Προέρχονταν όλοι από το κατειλημμένο κτίριο της οδού Αλκιβιάδου 4, που αρκετές ώρες νωρίτερα είχε εκκενωθεί από τις Αρχές. Υποτίθεται ότι όλοι θα μεταφέρονταν σε επίσημους χώρους στέγασης (…) μοιράστηκαν τελικά σε καταλήψεις της Αθήνας και όχι σε κάποια δομή φιλοξενίας της πολιτείας".

Σε άλλο δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών" αναφέρεται: "Σε φιάσκο εξελίχθηκε η προχθεσινή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης του παλιού Δροκοπούλειου Αιμοδοτικού Κέντρου στην οδό Αλκιβιάδου, καθώς η πλήρης έλλειψη προετοιμασίας και συντονισμού από την πλευρά των αρμοδίων αρχών είχε αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι στην Ομόνοια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σχεδόν εκατό Σύροι πρόσφυγες που είχαν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από το κτίριο το πρωί...".

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, τα γεγονότα έγιναν ως εξής:

"Οι 127 πρόσφυγες που διέμεναν στο κτίριο της οδού Αλκιβιάδου αρχικώς μεταφέρθηκαν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών για έλεγχο των στοιχείων τους. Παρουσία εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 68 δήλωσαν διευθύνσεις κατοικίας ως φιλοξενούμενοι σε σπίτια ή τόπο διαμονής σε ξενοδοχεία (εκ των οποίων ένας δήλωσε διεύθυνση ξενοδοχείου στο οποίο μισθώνονται δωμάτια από την Υ.Α. του ΟΗΕ) και στη συνέχεια αποχώρησαν μόνοι τους. Μία γυναίκα συνοδευόμενη από μέλη της οικογένειάς της (σύνολο τέσσερις) μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας, ενώ για εννέα πρόκειται να κινηθούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης ως μέλη μονογονεϊκών οικογενειών.

Οι ισχυρισμοί περί μεταφοράς των προσφύγων στην Ομόνοια και μάλιστα με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ανυπόστατοι".

Διευκρινίζεται πως το κτίριο της οδού Αλκιβιάδου ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό.

Χθες, με ανακοίνωση του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) κατήγγειλε καταστροφές στο Δρακοπούλειο κτίριο.

"Το κτίριο αυτό θα φιλοξενούσε ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, παρέχοντάς τους όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ασφαλή διαβίωση.

Οι εργασίες είχαν ήδη ξεκινήσει και διεκόπησαν βίαια από κάποιους «εκμεταλλευτές ψυχών», που παρανόμως κατέλαβαν το κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για να δημιουργήσουν ακατάλληλους και παράνομους χώρους φιλοξενίας, όπου δεν τηρούνταν ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής", αναφέρεται μεταξύ άλλων.

"Δεν είναι δυνατόν ένα ιστορικό κτίριο, που προορίζεται να φιλοξενήσει παιδιά, να καταλαμβάνεται και να καταστρέφεται.

Η εκκένωση του κτιρίου από τους καταληψίες έφερε στο φως σωρεία καταστροφών. Μετά την καταγραφή τους, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης, προκειμένου το κτίριο αυτό να λειτουργήσει ως δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών", αναφέρεται συγκεκριμένα.

Θυμίζουμε πως ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza κατήγγειλε από τη δική του μεριά πως μετανάστες από την κατάληψη της Αλκιβιάδου είχαν αφεθεί στην Ομόνοια, και πως μέρος αυτών βρήκε φιλοξενία εντός του κατειλημμένου ξενοδοχείου του Plaza.

Η σχετική ανάρτηση στο Facebook:

 

Τέλος, και το "Συντονιστικό Προσφυγικών Καταλήψεων" εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, ενώ υπήρχαν και αναφορές στα social media για προσωπικά πράγματα μεταναστών που "πετάχτηκαν έξω από το κτίριο", όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω:

"Το κράτος πέταξε έξω από την κατάληψη της Αλκιβιάδου 120 πρόσφυγες, υλοποιώντας το κατασταλτικό του καθήκον,τους κράτησε για περίπου 17 ώρες στο Αλλοδαπών και στη συνέχεια υλοποιώντας και το αντιπροσφυγικό του καθήκον, τους εγκατέλειψε στην Ομόνοια τα μεσάνυχτα".

 

 
Περισσότερα: Πρόσφυγες, Μετανάστες

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER
Best of Network