Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Με μελαγχολία οι μισοί Έλληνες

 
 
Η οικονομική κρίση επηρεάζει δραματικά την ψυχική υγεία των Ελλήνων. Μελαγχολικοί αισθάνονται ένας στους δύο Έλληνες, ενώ ένας στους πέντε που βρίσκεται σε υψηλή οικονομική δυσχέρεια κάνει σκέψεις αυτοκτονίας
 

Μελαγχολικός ή πεσμένος σε καθημερινή βάση για δύο τουλάχιστον εβδομάδες αισθάνεται ένας στους δύο Έλληνες.

 

Από το μυαλό μάλιστα ενός στους πέντε ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλή οικονομική δυσχέρεια περνούν σκέψεις αυτοκτονίας.

Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και η διαταραχή γενικευμένου άγχους, όπως προκύπτει από επιδημιολογική μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), σχετίζονται άμεσα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος να ανταπεξέλθει στις καθημερινές οικονομικές του υποχρεώσεις και ανάγκες με τα προσωπικά του χρέη και την ανεργία.

Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι τα άτομα που έχουν υψηλή οικονομική δυσχέρεια εμφανίζουν μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο σε ποσοστό τριπλάσιο (20,9%) συγκριτικά με αυτούς που έχουν λιγότερα οικονομικά προβλήματα (6,2%).

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που φανερώνουν πως το 21,2% των ανθρώπων που βρίσκονται σε υψηλή οικονομική δυσχέρεια έχουν αυτοκτονικές σκέψεις, ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με εκείνο των ατόμων με χαμηλή οικονομική δυσχέρεια που κάνουν τέτοιες σκέψεις (7,4%).

Τα τελευταία δύο χρόνια, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της έρευνας με αυτά ανάλογης του 2009, παρατηρήθηκε ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 15,3% των ανθρώπων που απάντησαν θετικά στο ερώτημα εάν τον τελευταίο μήνα ένιωσαν μελαγχολία σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, από ποσοστό 47,2% το 2009, ναι απάντησε το 54,4% των ερωτηθέντων.

Ακόμη, περίπου 8 στους 100 Έλληνες προέκυψε να εμφανίζουν (τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα) συμπτωματολογία κλινικής κατάθλιψης που χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας. Το ποσοστό αυτό (8,2%) κρούει σίγουρα τον κώδωνα του κινδύνου, αν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίστοιχο στην έρευνα του 2009 ήταν 6,8%.

Παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 20,6%. Ενώ το "κάθε πέρσι και καλύτερα" επιβεβαιώνεται, καθώς το 2008, πριν δηλαδή γίνει ορατή η οικονομική κρίση, σε ανάλογη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τη χρονιά εκείνη από το ΕΠΙΨΥ, είχε ανιχνευτεί μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο στο 3,3% του δείγματος. Το 6,7% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι τον τελευταίο μήνα πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας έκανε σκέψεις για αυτοκτονία, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 1,5% δήλωσε ότι είχε, στο ίδιο χρονικό διάστημα, προσπαθήσει να αυτοκτονήσει.

Τα αντίστοιχα ποσοστά του 2009, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" που παρουσιάζει την έρευνα, ήταν σαφώς χαμηλότερα. Σκέψεις είχε κάνει το 6,2% (αύξηση δηλαδή της τάξης του 8,1%) ενώ, όσον αφορά τις απόπειρες το 2009, το ποσοστό ήταν στο 1,1% και το 2008 στο 0,6%.

Σε σχέση με το 2009, αυξημένο κατά 20,4% εμφανίζεται φέτος το ποσοστό αυτών που βρίσκονται σε υψηλή οικονομική δυσχέρεια, όπως αυτή ορίζεται με βάση τον δείκτη IPED (Index Of Personal Economic Distress) που προκύπτει από τις απαντήσεις σε οκτώ συγκεκριμένα ερωτήματα.

Αυτά έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα των ερωτηθέντων να καλύψουν τα έξοδα της καθημερινότητας τους (λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, τραπεζικά δάνεια, πιστωτική κάρτα, ενοίκιο, δόση αυτοκινήτου, σούπερ μάρκετ, ένδυση-υπόδηση, ψυχαγωγία). Συγκεκριμένα, ενώ πριν από δύο χρόνια το 13,7% δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στις παραπάνω υποχρεώσεις και ανάγκες, σήμερα το ποσοστό έχει ανέβει στο 16,5%.

Ένας στους πέντε, δηλαδή το 19,9% (έναντι 15,3% το 2009), αντιμετωπίζει "συχνά" δυσκολία να πληρώσει τους τρέχοντες λογαριασμούς της ΔΕΗ, του ΟΤΕ ή τα κοινόχρηστα ενώ "κάποιες φορές", απαντάει, ότι δυσκολεύεται το 24% (21,3% το 2009).

Σχεδόν 50% μέσα σε δυο χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό (από το 12,8% ανέβηκε στο 19%) των ανθρώπων που δηλώνουν ότι "συχνά" δυσκολεύονται να καλύψουν τη δόση ενός τραπεζικού δανείου, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν τα ποσοστά αυτών που δίνουν την ίδια απάντηση σε ό,τι αφορά το νοίκι και τα δίδακτρα των φροντιστηρίων. Στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό από το 4% το 2009, έφτασε στο 9,4% και στη δεύτερη, από το 5,2% στο 12,2%.

Την ελάχιστη δόση κάποιας πιστωτικής κάρτας δεν μπορεί να πληρώσει "συχνά" το 14%. Επίσης "συχνά" δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες για ένδυση και υπόδηση το 21% και να αντεπεξέλθει στα έξοδα του σούπερ μάρκετ το 13,4% (τα αντίστοιχα ποσοστά το 2009 ήταν 15,9% και 11,5%).

Η έρευνα, τη συνολική εποπτεία και τον σχεδιασμό της οποίας είχε το ΕΠΙΨΥ και ο διευθυντής του, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής και ακαδημαϊκός Κώστας Στεφανής, διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2011 σε δείγμα 2.256 ατόμων (πανελλαδικά) ηλικίας 18 ετών και άνω, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν από τη εταιρεία ΚΑΠΑ RESEARCH.

Επιστημονικά υπεύθυνοι για αυτήν είναι η Μαρίνα Οικονόμου, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο ομότιμος καθηγητής Μιχάλης Μαδιανός, ενώ στην επιστημονική ομάδα εργασίας μετείχαν η ψυχολόγος Λίλη Πέππου, ο ψυχίατρος Χρήστος Θελερίτης και ο Αθανάσιος Πατελάκης, στατιστικός.

 

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER