Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Μπορεί ο Bernie Sanders να είναι ο πρώτος 'αριστερός' πρόεδρος των ΗΠΑ;

 
 
Ο Bernie Sanders παραδέχεται πως η φυλάκιση στις ΗΠΑ είναι "μπίζνα". Τι προτείνει και ποιες είναι οι θέσεις του εν όψει νέας προεδρικής εκλογής. Τι υποστηρίζει για το ελληνικό χρέος
 

Ο σοσιαλιστικών καταβολών, ανεξάρτητος Γερουσιαστής και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών εν όψει προεδρικών εκλογών, Bernie Sanders, είναι γνωστός για τις "αιρετικές" θέσεις του, μιλώντας πάντα για τα δεδομένα των ΗΠΑ.

 

Ο βετεράνος πολιτικός και γερουσιαστής του Βερμόντ, βρίσκεται εν μέσω της δικής του καμπάνιας κατά τη διάρκεια της οποίας έχει επιτεθεί εναντίον του ΔΝΤ, έχει πάρει θέση υπέρ του ελληνικού χρέους, τα έχει βάλει με τις πολυεθνικές και εσχάτως, διατείνεται ορθά πως το σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ, είναι μια μεγάλη μπίζνα.

Το πρόσφατο Tweet του:

Εξετάζοντας κανείς τα στατιστικά του California Prison Focus, το 25% των φυλακισμένων παγκοσμίως, κρατούνται στα σωφρονιστικά ιδρύματα των Πολιτειών. Οι ιδιωτικές φυλακές, ιδιόκτητες ή δημόσιες που παραχωρούνται ή πωλούνται σε ιδιώτες, είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα στις ΗΠΑ που οδηγεί στον εγκλεισμό όλο και περισσότερων ατόμων. Σε αυτά τα ιδρύματα υπάρχει το καθεστώς της καταναγκαστικής εργασίας που αμείβεται με μόλις 1,25 δολάρια την ώρα. Το παραπάνω γεγονός καυτηριάζει και ο Sanders.

Ο 74χρονος σοσιαλιστής, όπως αυτοπροσδιορίζεται, έχει δει τη δημοτικότητα του τελευταία να εκτινάσσεται στα ύψη, γιατί μιλάει "ανοιχτά".

Στο πρώτο debate των Δημοκρατικών στις 12 Οκτώβρη, το οποίο παρακολούθησαν 15 εκατομμύρια τηλεθεατές, ο Sanders ρωτήθηκε εάν είναι σοσιαλιστής. Απάντησε:

"Δημοκρατικός σοσιαλισμός είναι το να λες ότι είναι ανήθικο και λάθος το πλουσιότερο 1/10 του 1% σ' αυτή τη χώρα να κατέχει σχεδόν τον ίδιο πλούτο όσο και το φτωχότερο 90%".

 Όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια αν είναι καπιταλιστής, είπε:

 "Με ρωτάτε εάν θεωρώ τον εαυτό μου κομμάτι της διαδικασίας του καπιταλισμού των καζίνου, όπου τόσο λίγοι έχουν τόσα πολλά και τόσο πολλοί έχουν τόσα λίγα; Όχι. Πιστεύω σε μια κοινωνία όπου όλοι οι άνθρωποι ζουν καλά. Όχι μόνο μια χούφτα δισεκατομμυριούχων".

 

Τις τελευταίες ημέρες, έχει καταφέρει να ξεπεράσει τη Χίλαρι Κλίντον, όπως δείχνουν τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις. Η πιο πρόσφατη των N.Y. Times από τις 12 Ιανουαρίου, τον φέρνει οριακά, μπροστά. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσκόπηση από τα τέλη του Δεκεμβρίου, ο Sanders προηγείται με 13 μονάδες έναντι του Trump, εφόσον τελικά οι δυο τους αποσπάσουν το χρίσμα των κομμάτων τους.

Η βασική του θέση "κατά της οικονομικής ανισότητας εντός των ΗΠΑ" τον έχει κάνει ακόμα πιο αγαπητό στο κοινό των Δημοκρατικών που βλέπει τη χώρα να βρίσκεται εν μέσω κρίσης. Το παράδοξο είναι πως ένας υποψήφιος που πάει κόντρα στις οικονομικές ελίτ της ίδιας της Αμερικής, προχωράει αρκετά καλά προς τον τελικό γύρο, δημοσκοπικά μιλώντας, παρότι τα ΜΜΕ εξ αρχής των είχαν για "τελειωμένο". Ακόμη και ο Guardian τον χαρακτήρισε "πολύ αριστερό" για τις ΗΠΑ, και "μη εκλόγιμο".

Χαρακτηριστικό του Sanders είναι πως ουδέποτε υπήρξε μέλος κόμματος. Μάλιστα δεν είναι γραμμένος στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι όμως του δίνουν την ευκαιρία να διεκδικήσει το χρίσμα με τη στήριξη τους. Είναι άλλωστε ο ανεξάρτητος με την μεγαλύτερη θητεία στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. "Πόντους" κέρδισε και από το γεγονός ότι δήλωσε πως δεν πρόκειται να κάνει αρνητική εκστρατεία κιτρινισμού των αντιπάλων του.

Σχετικά με το οικονομικό του σχέδιο, έχει δηλώσει στο Bloomberg:

"Ένα Μεγάλο New Deal 18 τρισεκατομμυρίων, από τα οποία τα 15 θα πάνε σε πρόγραμμα Ιατρικής Περίθαλψης για όλους. Ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ελάχιστο ωρομίσθιο 15 δολάρια, δωρεάν δημόσια κολέγια, αυξήσεις στις συντάξεις και περισσότερες θέσεις απασχόλησης στις υποδομές. Αυτά θα πληρωθούν από τρεις φόρους. Φόρος στην κερδοσκοπία της Wall Street, φόρος στον πλούτο, υψηλότεροι φόροι στις επιχειρήσεις".

Βασικές πτυχές του προγράμματος του έχουν μεγάλη απήχηση. Περιλαμβάνει το αίτημα του για 15 δολάρια κατώτατο ωρομίσθιο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κατάργηση διδάκτρων σε όλα τα δημόσια κολέγια και πανεπιστήμια, διάλυση των μεγάλων τραπεζών, τερματισμό των πολιτικών που οδήγησαν σε μαζική φυλάκιση των μαύρων νέων και εναντίωση στις εταιρικές εμπορικές συμφωνίες, όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TPP μεταξύ των ΗΠΑ και έντεκα ακόμα χωρών της ζώνης του Ειρηνικού.

Το αντεπιχείρημα της Clinton

Για την Clinton το αδύναμο σημείο του Sanders ήταν η στάση του υπέρ του λόμπι της οπλοκατοχής. "Συμπορεύτηκε πολλές φορές με το λόμπι οπλοκατοχής. Ψήφισε 5 φορές εναντίον του νόμου Μπράντυ, υπέρ της ασυλίας των κατασκευαστών και πωλητών όπλων. Ψήφισε υπέρ της οπλοφορίας στο μετρό και στα εθνικά πάρκα και εναντίον της χορήγησης χρημάτων για την έρευνα, για να μπορέσουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές".

Ο Sanders αναγκάστηκε να δικαιολογήσει την στάση του φέρνοντας ως επιχείρημα την καταγωγή του από μια πόλη αγροτική, το Βερμόντ, όπου οι εκλογείς του έχουν καραμπίνα στη ντουλάπα τους. Στο τελευταίο debate των βασικών συνυποψηφίων, ο γερουσιαστής πέρασε στην αντεπίθεση όταν έφτασε η συζήτηση στις μεγάλες τράπεζες και στη Wall Street. "Εγώ δεν παίρνω χρήματα από τις μεγάλες τράπεζες, ούτε αμοιβές για ομιλίες από την Goldman Sachs. Και όταν βλέπω ότι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, έγιναν μεγαλύτερες από ό,τι πριν την κρίση, λέω ότι πρέπει να επαναφέρουμε νόμους, να χτυπήσουμε αυτά τα τεράστια χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα".

Ένα άλλο θέμα του debate της Κυριακής, ήταν η μεταρρύθμιση στον τομέα υγείας με την Clinton να υπερασπίζεται τον Obama και να υπόσχεται τη συνέχιση της πολιτικής του. Αντίθετα ο Sanders υποσχέθηκε ενιαία ασφάλεια υγείας για όλους τους Αμερικανούς. "Ξέρετε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε ότι κάνουν άλλες μεγάλες χώρες; Έχουμε έναν χρηματοδοτούμενο προεκλογικό αγώνα που είναι διεφθαρμένος. Η βιομηχανία φαρμάκου βάζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον προεκλογικό αγώνα. Το ίδιο κάνουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες".

Θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως το Ιράν, η Συρία ή η Ρωσία εθίγησαν, αλλά οι υποψήφιοι επέδειξαν σύμπνοια. Καταγράφηκε ωστόσο μια παρατήρηση για το τι αναμένει η Ευρώπη από την Clinton σε περίπτωση που γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ: σκληρή αντιμετώπιση του ρώσου προέδρου Πούτιν.

Η ομιλία του Sanders για το ελληνικό χρέος, τον περασμένο Αύγουστο:

 

Στην ομιλία του είχε επιτεθεί στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. για την επιβολή των "αυστηρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους".

"Είναι απαράδεκτο που το ΔΝΤ και οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης αρνήθηκαν να συνεργασθούν με την ελληνική κυβέρνηση σε ένα λογικό σχέδιο για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και την αποπληρωμή του χρέους", είχε γράψει άλλωστε στο προσωπικό του μπλογκ στην Huffington Post.

"Σε μια εποχή γκροτέσκας ανισότητας πλούτου, οι συνταξιούχοι και ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει να υποστούν άλλες μειώσεις προς όφελος κάποιων μεγαλύτερων τραπεζών και πλουσιότερων οικονομικών παραγόντων στον κόσμο", δήλωνε. Επίσης έχει καλέσει τις ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να προσφέρουν στην Ελλάδα "νέους όρους αποπληρωμής του χρέους επιτρέποντας στην ελληνική οικονομία να αναλάβει από τη ζημία που έχει υποστεί από το 2008".

Το Φεβρουάριο, όταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους αποκαλούμενους δανειστές της Τρόικα - το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εκπροσωπούν τα κράτη της Ευρωζώνης - είχαν "βαλτώσει", ζήτησε από το Ομοσπονδιακό αποθεματικό των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αυξήσει την οικονομική υποστήριξη στην ΕΚΤ στη διάρκεια της κρίσης του 2008, για να κάνει την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει λίγο την πίεση στην Ελλάδα.

Στο συγχαρητήριο του μήνυμα μετά το δημοψήφισμα του καλοκαιριού, ανέφερε: ""Επευφημώ τον ελληνικό λαό που είπε ΟΧΙ σε περισσότερη λιτότητα για τους φτωχούς, τα παιδιά, τους αρρώστους και τους ηλικιωμένους. Σε ένα κόσμο τεράστιας ανισότητας πλούτου και εισοδήματος, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να χτίσει μια οικονομία που δημιουργεί περισσότερες δουλειές και εισόδημα, όχι περισσότερη ανεργία και πόνο".

(Με πληροφορίες από: Bloomberg, Guardian, Deutsche Welle)

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER