Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Καταγγελία για εικονικό πνιγμό

 
 
Έξι Βρετανοί αστυνομικοί κατηγορούνται ότι υπέβαλαν υπόπτους στο βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού, σύμφωνα με εφημερίδες του Λονδίνου (Vid)
 
 

Έξι Βρετανοί αστυνομικοί κατηγορούνται ότι υπέβαλαν υπόπτους σε εικονικό πνιγμό (waterboarding) -πρακτική που χρησιμοποίησε εκτενώς η CIA στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε καταδικάζοντάς την ως βασανιστήριο-, αποκαλύπτουν σήμερα εφημερίδες στο Λονδίνο.Η εφημερίδα The Daily Mail γράφει ότι οι αστυνομικοί κατηγορούνται πως υπέβαλαν τέσσερις υπόπτους στην ανακριτική αυτή μέθοδο σε έφοδο για την εξάρθρωση δικτύου διακίνησης ναρκωτικών το Νοέμβριο του 2008· ακόμη, φέρονται να βύθισαν επανειλημμένως τα κεφάλια τους μέσα σε κουβάδες γεμάτους νερό. Παρόμοιες πληροφορίες περιέχει δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής αστυνομίας απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, σημειώνοντας πως η έρευνα "συνεχίζεται". Πάντως, χαρακτήρισε τις κατηγορίες "πολύ σοβαρές". Οι αστυνομικοί που ενέχονται στην υπόθεση έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή τους ανατέθηκαν περιορισμένα καθήκοντα.Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας Καταγγελιών Κατά της Αστυνομίας (IPCC) επιβεβαίωσε ότι ερευνά κατηγορίες σε βάρος των έξι αστυνομικών που μετείχαν σε εφόδους το Νοέμβριο.

Η Μητροπολιτική αστυνομία αντιμετωπίζει ήδη έντονες επικρίσεις για την εξαιρετικά σκληρή αντιμετώπιση των διαδηλωτών στην διάρκεια της συνόδου του G20 στο Λονδίνο τον Απρίλιο, όταν ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του.

Τι είναι ο εικονικός πνιγμός

Ο "εικονικός πνιγμός" είναι ένα βασανιστήριο που στοχεύει στη δημιουργία ασφυξίας στον κρατούμενο. Ο ανακρινόμενος ακινητοποιείται ανάσκελα.

Στο πρόσωπο του τοποθετούν ένα πανί και στη συνέχεια ο βασανιστής ρίχνει με σταθερό ρυθμό νερό πάνω στο πανί. Το πανί φράζει τη μύτη και το στόμα. Ο κρατούμενος δεν μπορεί να αναπνεύσει και πανικοβάλλεται καθώς πιστεύει ότι πρόκειται να πεθάνει.

Έχει εφαρμοστεί σε αιχμαλώτους πολέμου και φυλακισμένους και θεωρείται βασανιστήριο από πολιτικούς, βετεράνους πολέμου, οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στρατιωτικούς δικαστές.

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 247 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER