Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στη Γερμανία- Αντίστροφη μέτρηση για κυβερνητικό συνασπισμό

 
 
Η Άγγελα Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζεεχόφερ θέτουν τα οργανωτικά ζητήματα, ενώ θα περιγράψουν και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί
 

Το νωρίτερο στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος, καθώς στο SPD διαπιστώνονται νέα προβλήματα.

 

"Όλοι αισθανόμαστε ότι οι άνθρωποι στην Γερμανία περιμένουν τώρα, περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση. Αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο περιμένουν την γερμανική συμβολή στην επίλυση των διεθνών κρίσεων", δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αυξάνοντας την πίεση προς τα κόμματα.

Η πρώτη συνάντηση πάντως πραγματοποιείται το βράδυ της Δευτέρας, σε επίπεδο ηγεσίας. Η 'Αγγελα Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζεεχόφερ θα θέσουν τα οργανωτικά ζητήματα, ενώ θα περιγράψουν και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Στο εσωτερικό του SPD ωστόσο, παρά το "πράσινο φως" που έδωσε το έκτακτο Συνέδριο, απομένουν ακόμη κάποια εμπόδια. Όπως δήλωσε ο κ. Σουλτς μετά την συνεδρίαση σήμερα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, πρέπει να διευκρινιστεί "σε ποια βάση, με ποια δομή και με ποια πρόσωπα" πηγαίνει το κόμμα στις διαπραγματεύσεις.

Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ έχει από την πλευρά της εκφράσει την επιθυμία οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 12 Φεβρουαρίου προκειμένου το SPD να έχει το χρόνο να θέσει το κυβερνητικό πρόγραμμα προς έγκριση στα μέλη του, διαδικασία η οποία μπορεί να χρειαστεί έως και τρεις εβδομάδες. Εφόσον ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο, η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε να λάβει την ψήφο της Βουλής μετά τις 12 Μαρτίου και η νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί πριν από το Πάσχα των Καθολικών (1η Απριλίου).

(Φωτογραφία:AP Photo/Michael Sohn)

 

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER