Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Αυτοί που σταματούν τις κλειτοριδεκτoμές

 
 
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής σήμερα και ο Thomas και η Maria μιλούν για την προσπάθειά τους να σταματήσουν μια επώδυνη πρακτική που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 

Ο Thomas Obour, 38 ετών είναι δάσκαλος στο χωριό  Kwame Tenten στην Γκάνα. Πριν γίνει δάσκαλος δούλευε για το ραδιόφωνο ως παρουσιαστής. Στον ελεύθερο χρόνο του συμμετέχει εθελοντικά και ακούραστα στην ομάδα COMBAT, μία από τις 40 που έχει δημιουργήσει η ActionAid στην περιοχή Brong Ahafo.

Στόχος της ομάδας COMBAT είναι να περιορίσει τα κρούσματα βίας, με το μεγαλύτερο επίτευγμά της, όπως εξομολογείται ο ίδιος ο Thomas, να είναι η εξάλειψη της πρακτικής ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Με άλλα λόγια της κλειτοριδεκτομής.

 

Όταν ξεκινούσε η ομάδα, οκτώ χρόνια πριν, τα κρούσματα κλειτορειδεκτομής στο χωριό ήταν πολλά

«Όταν ξεκινούσε η ομάδα, οκτώ χρόνια πριν, τα κρούσματα κλειτορειδεκτομής στο χωριό ήταν πολλά. Εγώ ο ίδιος γνώριζα ένα κορίτσι που πέθανε από αιμορραγία όταν της έκοψαν τα όργανα. Άλλες γυναίκες υποφέρουν κατά τη διάρκεια του τοκετού, επειδή ακόμα φέρουν τα ράμματα. Με την ομάδα πλησιάσαμε αυτές τις γυναίκες και τους ζητήσαμε να μιλήσουν ανοιχτά στους συχωριανούς μας για όσα πέρασαν και ακόμα περνούν. Πήγαμε σε εκκλησίες, τζαμιά, συγκεντρώσαμε τους ανθρώπους για να έρθουν, να ακούσουν και να μάθουν ότι η κλειτοριδεκτομή είναι παράνομη στη χώρα μας.

Όταν ξεκινήσαμε τη δράση μας κάποιες οικογένειες πήραν τα κορίτσια τους και πήγαν σε άλλα χωριά για να κάνουν την κλειτοριδεκτομή. Τις αναφέραμε στην αστυνομία, η οποία και συνέλαβε τους γονείς. Πλέον οι περισσότερες οικογένειες έχουν καταλάβει το κακό που φέρνει αυτή η πρακτική και έχουν σταματήσει. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό που έχουμε καταφέρει με την ομάδα. Εκπαιδεύσαμε τους ανθρώπους της κοινότητας για τις επικίνδυνες συνέπειες της κλειτοριδεκτομής και αφού το κατάλαβαν, σταμάτησαν να απαιτούν από τις κόρες τους να την κάνουν».

Η ιστορία της Μaria, είναι αρκετά διαφορετική από του Thomas. Για τριάντα χρόνια ήταν εκείνη που εφάρμοζε την κλειτοριδεκτομή στις γυναίκες και τα κορίτσια Ποκότ, που μένουν στις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας. Η ίδια ακρωτηριάστηκε σε ηλικία 12 ετών. Χρόνια αργότερα έφερε στον κόσμο ένα νεκρό μωρό εξαιτίας επιπλοκών που δημιουργήθηκαν από τον ακρωτηριασμό. Δεν κατάφερε να γεννήσει άλλα παιδιά, ένα πλήγμα ιδιαίτερα βαρύ για μία γυναίκα που ζει σε μία κοινωνία, όπου η τεκνοποίηση θεωρείται ύψιστη αξία.

Συνειδητοποίησα ότι ο θάνατος του μωρού μου είχε σχέση με τον ακρωτηριασμό μου

«Συνειδητοποίησα ότι ο θάνατος του μωρού μου είχε σχέση με τον ακρωτηριασμό μου, αφότου παρακολούθησα κάποιες ομιλίες ευαισθητοποίησης της ActionAid στο χωριό μου. Τότε αποφάσισα να σταματήσω αυτό που κάνω στα κορίτσια. Μέχρι τότε είχα ακρωτηριάσει πάνω από 100. Ξεκίνησα να πηγαίνω από χωριό σε χωριό και να μοιράζομαι την προσωπική μου ιστορία. Θέλω με αυτό να αποτρέψω τους γονείς να κάνουν το ίδιο στις κόρες τους».

Η Maria, εκτός από τις ομιλίες της στα χωριά της Κένυας, συμβουλεύει και έγκυες γυναίκες που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή να πηγαίνουν για τον τοκετό σε καλά εξοπλισμένες κλινικές για να αποφύγουν τυχόν επιπλοκές καθώς ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γενετικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία και επιπλοκές τόσο στις εγκυμονούσες όσο και  στα νεογνά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Περισσότερα από 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε 30 διαφορετικές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, πρακτική η οποία αποτελεί κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.

Μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ της ActionAid “Excision” με θέμα την κλειτορειδεκτομή

 

 
Περισσότερα: ActionAid Ελλάς

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER