Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Αυστηρό μήνυμα Τραμπ κατά της Τεχεράνης

 
 
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν επισήμως το Ιράν με αφορμή δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς από την Τεχεράνη
 

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν αλλάξει την στάση τους απέναντι στο Ιράν, μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς την Κυριακή, είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου χθες, με τον Κρίστοφερ Σέργουντ να μη δίνει λεπτομέρειες.

 

Προειδοποιούμε το Ιράν επισήμως

Στο μεταξύ, όμως , ο σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν δήλωσε ότι "προειδοποιούμε το Ιράν επισήμως" για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε πρόκληση.

 

Η προειδοποίηση του Φλιν σηματοδοτεί μια απότομη αλλαγή πολιτικής και τόνου προς το Ιράν από αυτήν του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος το 2015 είχε διαπραγματευτεί μια πυρηνική συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και Δυτικών δυνάμεων.

Ο Φλιν είπε σε δημοσιογράφους ότι αντί το Ιράν να ευγνωμονεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πυρηνική συμφωνία, "το Ιράν έχει τώρα πάρει θάρρος. Από σήμερα, προειδοποιούμε επισήμως το Ιράν".

Από την πλευρά του, το Ιράν επιβεβαίωσε χθες ότι είχε εκτοξεύσει δοκιμαστικά έναν νέο πύραυλο αλλά αρνήθηκε ότι είχε παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας ή το ψήφισμα 2231 των Ηνωμένων Εθνών το οποίο επιδοκιμάζει τη συμφωνία.

Ο Φλιν υποστήριξε χθες ότι η εκτόξευση παραβίασε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο εκδόθηκε το 2015.

Επανεξετάζουμε τη στάση

Τρία ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης που ενημέρωσαν δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο είπαν ότι εξετάζεται μια σειρά από πιθανές αντιδράσεις προς στο Ιράν, μεταξύ των και οικονομικές κυρώσεις, και ότι διεξάγεται μια γενικότερη ανασκόπηση της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.

Το Ιράν έχει διεξαγάγει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις από το 2015, αλλά αυτή της Κυριακής ήταν η πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ.

Ο Τραμπ αναμένεται να διεξαγάγει συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αντιτίθενται στη συμφωνία των Δυτικών δυνάμεων με το Ιράν, στον Λευκό Οίκο στις 15 Φεβρουαρίου. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να προσπαθήσουν να συντονίσουν τη στρατηγική τους εναντίον του Ιράν, του μεγαλύτερου εχθρού του Ισραήλ στην περιοχή.

 
Περισσότερα: Τραμπ

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER