Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Ερό: Καταδικασμένη να αποτύχει, κάθε αμερικανική προσπάθεια διχασμού της ΕΕ

 
 
"Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν επουδενί την δυνατότητα να αντισταθμίσουν τα οφέλη που προσφέρει η ΕΕ στα κράτη-μέλη της", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών
 

Οποιαδήποτε αμερικανική απόπειρα διχασμού των Ευρωπαίων είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς η Ουάσιγκτον στερείται της ικανότητας να αντισταθμίσει τα οφέλη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη–μέλη της υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

 

Ερωτηθείς για την έλλειψη ενότητας των Ευρωπαίων, σύμφωνα με την οπτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σημείωσε πως η κατάσταση αλλάζει, ουσιαστικά εξαιτίας των «επανειλημμένων επιθέσεων» του Τραμπ ενάντια στην Ευρώπη.

«(…) Στοιχηματίζω πως οποιεσδήποτε προσπάθειες για να διχάσουν και να κυριαρχήσουν μεταξύ των Ευρωπαίων δεν θα επιτύχουν», τόνισε ο Ερό. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν διαθέτουν επουδενί την δυνατότητα να αντισταθμίσουν τα οφέλη που προσφέρει η ΕΕ στα κράτη–μέλη της», επισήμανε.

«Ακόμα και η (βρετανίδα πρωθυπουργός) Τερέζα Μέι αισθάνθηκε την ανάγκη να πει, παρά το Brexit, ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να έχουν μια ισχυρή Ευρώπη για σύμμαχο τους», πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ. Παράλληλα τόνισε πως η Γαλλία δεν πρόκειται να δεχθεί την όποια ξένη ανάμειξη, είτε ρωσική, είτε αμερικανική, στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και Μάιο.

«Κάποιες συμπεριφορές ή δηλώσεις ενδεχομένως να υπονοούν» ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία επιθυμούν να αποδυναμώσουν την Ευρώπη, τόνισε ο Ερό.

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι η Μόσχα εξέφρασε τις προτιμήσεις της προς υποψηφίους των γαλλικών προεδρικών εκλογών όπως στον Φρανσουά Φιγιόν της συντηρητικής παράταξης και στην υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ενώ ο ανεξάρτητος, κεντρώος και φιλοευρωπαίος Εμανουέλ Μακρόν υπέστη κυβερνοεπιθέσεις.

«Αυτή η μορφή ανάμειξης στην δημοκρατική ζωή της Γαλλίας είναι απαράδεκτη…Η Γαλλία δεν θα δεχθεί, οι Γάλλοι δεν δεχθούν να τους υποδείξουν τις επιλογές τους», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. «Πρόκειται για την δημοκρατία μας, την κυριαρχία μας, την εθνική μας ανεξαρτησία», σημείωσε.

 
Περισσότερα: Γαλλία

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER