Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Γερμανία: Για εσωτερική κατανάλωση οι τουρκικές προκλήσεις

 
 
Το Βερολίνο εκτιμά πως ο Τούρκος πρόεδρος προχωρά στο μπαράζ προκλήσεων με στόχο τα αυτιά των πολιτών της χώρας του. Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ την Κυριακή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
 

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σασουάν Σεμπλί απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που έχουν κοινό παρονομαστή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Η εκπρόσωπος επισήμανε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

 

Πρόκειται για μια γλώσσα που απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας

Παραπέμποντας όμως την ίδια ώρα σε παλαιότερο σχόλιο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και έχουν παραλήπτη πρωτίστως τους ίδιους τους Τούρκους πολίτες. «Πρόκειται για μια γλώσσα που απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας», επισήμανε η εκπρόσωπος του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και τις επαφές του Γερμανού υπουργού κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα την Κυριακή.

Επίσκεψη Σταϊνμάγερ στην Ελλάδα

Στην ελληνική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών και μελλοντικός Πρόεδρος της Γερμανίας θα έχει επαφές τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Εκτός από τα αμιγώς ελληνοτουρκικά, τις επαφές του στην Αθήνα θα απασχολήσουν επίσης η προσφυγική κρίση αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό. Στο χθεσινό μπρίφινγκ μάλιστα η εκπρόσωπος του κ. Σταϊνμάγερ χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών συγχαίροντας τις δυο κοινότητες γι΄ αυτό το βήμα.

Απώτερος στόχος της επίσκεψης στην Ελλάδα, που θα ξεκινήσει την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη και τα εγκαίνια της Έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες» που είναι αφιερωμένη στην περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, είναι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, να καταδείξει το ζωηρό ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα και σε άλλα επίπεδα, πέραν του πολιτικού, όπως του πολιτισμού και της κοινωνίας των πολιτών. Όπως σημείωσε, Ελλάδα και Γερμανία είναι στενοί εταίροι και φίλοι με σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η Ελλάδα είναι μια χώρα - κλειδί στην ευρύτερη περιοχή.

 

ΠΗΓΗ DW

 

 
Περισσότερα: Γερμανία

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER