Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Κομισιόν: Δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν κυρώσεις στην Ουγγαρία

 
 
Δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις για κυρώσεις στην Ουγγαρία, για την απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων, απαντά ο επίτροπος Τίμερμανς στην ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα
 

«Δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις να υποστεί η Ουγγαρία τις προβλεπόμενες κυρώσεις, που φτάνουν ακόμη και στην αναστολή δικαιωμάτων κράτους μέλους της ΕΕ, εξαιτίας της βίας, των διώξεων και των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης, στις οποίες υποβάλλουν τους πρόσφυγες οι αρχές της χώρας». Αυτό απαντά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα, με αφορμή τις καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανώσεων, για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου για το άσυλο και την προστασία των προσφύγων από τις ουγγρικές αρχές.

 

Η Κομισιόν αγνοεί επιδεικτικά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που από τον περασμένο Ιούνιο ζητά να ενεργοποιηθεί το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα στάδια ελέγχου και κυρώσεων

Η Κομισιόν, σύμφωνα με την απάντηση του επιτρόπου Τίμερμανς, έχει περιορίσει την αντίδρασή της στο να κινήσει απλώς τη διαδικασία επί παραβάσει. Δηλαδή, να εξετάσει αν η ουγγρική νομοθεσία για το άσυλο είναι επαρκώς εναρμονισμένη με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες. Έτσι, «η Κομισιόν αγνοεί επιδεικτικά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που από τον περασμένο Ιούνιο ζητά να ενεργοποιηθεί το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα στάδια ελέγχου και κυρώσεων σε κράτος μέλος που παραβιάζει τις αξίες του κράτους δικαίου», αναφέρει η κ. Κούνεβα.

Την ίδια ώρα, την επαναφορά του μέτρου της συστηματικής κράτησης των προσφύγων/μεταναστών που φθάνουν στην χώρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ως "απάντηση" στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, αψηφώντας τις Βρυξέλλες.

Όσο εκκρεμεί η απόφαση για τις αιτήσεις ασύλου τους, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Ουγγαρία

"Έχουμε επαναφέρει την κράτηση από την αστυνομία αλλοδαπών, των οποίων η αίτηση να εισέλθουν στην Ευρώπη δεν έχει κριθεί ακόμα νόμιμη. Όσο εκκρεμεί η απόφαση για τις αιτήσεις ασύλου τους, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Ουγγαρία", δήλωσε ο γνωστός για τις αντιμεταναστευτικές απόψεις του Ορμπάν σε συνέντευξή στο δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας.

Ερώτηση 20 ευρωβουλευτών

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν καλείται να απαντήσει σε ανάλογη επείγουσα ερώτηση για τις διώξεις προσφύγων, την οποία έχουν καταθέσει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης και 20 ακόμη ευρωβουλευτές από δέκα χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Βρετανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Φινλανδία, Κύπρος) και από τις πολιτικές ομάδες της Αριστεράς (GUE/NGL), των  Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων (Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος, Κούρτσιο Μαλτέζε, Εστεφάνια Τόρες Μαρτίνεζ, Τάνια Γκονζάλες, Άντζελα Βαλίνα, Νεοκλής Συλικιώτης, Λιν Μπόιλαν, Σαμπίνε Λόζινγκ, Μπάρμπαρα Σπινέλι. Μέργια Κιλόνεν, Γιοσέπ Τερικάμπρας, Έρνεστ Ουστασούν, Μόλι Σκοτ Κάρο, Γκιόργκι Πιρίνσκι, ‘Εντουαρντ Μάρτιν, Έλι Σλέιν και Σέρτζιο Κοφεράτι).

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

 
Περισσότερα: Πρόσφυγες

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER