Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Κυπριακό: Να ανοίξει η Τουρκία τα χαρτιά της στη διάσκεψη

 
 
Στόχος στη διάσκεψη για την Κύπρο είναι η Τουρκία να ανοίξει τα χαρτιά της για το Κυπριακό, δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ. Ο Μ. Ακιντζί φέρεται να δέχεται ως παρατηρητή την Κομισιόν
 

Στόχος στη διάσκεψη για την Κύπρο είναι η Τουρκία να ανοίξει τα χαρτιά της για το Κυπριακό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Μιλώντας στο ΡΙΚ και σχολιάζοντας τις επιδιώξεις της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης τόνισε: «Ούτε να το διανοηθούν για στρατιωτική βάση στην Κύπρο».

 

Όσο αφορά τα περί ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η παρούσα φάση των συνομιλιών βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους 19 μήνες.

Τόνισε πως δεν θεωρεί σωστό να αφεθούν τα πράγματα να αποτύχουν, ενώ δήλωσε ότι έχει δίκαιο η Αθήνα στη θέση για συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν πριν από τη διάσκεψη. Διευκρίνισε δε ότι η διάσκεψη για την Κύπρο, δεν είναι πενταμερής, επικαλούμενος το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών, στο οποία αναφέρεται «η συμμετοχή των μερών, όπως απαιτείται».

Εξάλλου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι δεν έχει αντίρρηση με την παρουσία της ΕΕ (Κομισιόν) ως παρατηρητή στη διάσκεψη για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι η Ένωση θα μπορούσε π.χ. να εκπροσωπηθεί από την ύπατη εκπρόσωπο, Φρεντερίκα Μογκερίνι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί, αντί της κ. Μογκερίνι, να είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε δηλώσεις στην κοινοτική εφημερίδα «NEW EUROPE», πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες, και σε ερώτηση για το ρόλο της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η ΕΕ είχε έναν παρατηρητή, τον Γκιούντερ Φερχόιγκεν, πριν από 12 χρόνια και πρόσθεσε ότι «ο εκπρόσωπος της ΕΕ μπορεί επίσης να είναι παρών κατά τη διάρκεια των προσεχών συνεδριάσεων στη Γενεύη».

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο Ακιντζί είπε ότι ήταν «πολύ παραγωγικές» και ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την ύπατη εκπρόσωπο, Φρεντερίκα Μογκερίνι, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Επίσης, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και τη Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στη Γενεύη οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έκανε δεκτό το αίτημα των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων να τον συνοδεύσουν, στις 9 Ιανουαρίου, στη Γενεύη για το Κυπριακό. Το αίτημα υποβλήθηκε από τα κόμματα, που ασκούν έντονη κριτική στον Πρόεδρο για τους χειρισμούς του. Από την πλευρά του ο γγ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να στηρίξουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη στην προσπάθειά του.

Σε δηλώσεις ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι πάντοτε μιλούμε για πολυμερή. «Η παρουσία της ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ και η παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι επιβεβλημένη, συνεπώς δεν θεωρώ ότι θα ήταν φρόνιμο να αρχίσουμε να συζητούμε με βάση άλλη αντίληψη», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι, όταν αντικείμενο συζήτησης σε μια πολυμερή διάσκεψη αφορά ένα κράτος, «δεν μπορεί να λείπει από τη συζήτηση το κράτος, εκείνο για το οποίο θα συζητήσουν». Σημείωσε ότι «εκείνο που έχει σημασία δεν είναι να έχουμε ανησυχίες, αλλά να προβαίνουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες ώστε να μην υφίστανται τέτοιου είδους ανησυχίες». Επίσης, διέψευσε ότι ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για πενταμερή διάσκεψη, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

 

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER
Best of Network