Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Κυπριακό: Ο Ακιντζί στήνει παγίδες

 
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου απορρίπτει αιτιάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε λύπη γιατί κάποιοι βουλευτές, ακόμα και από το ΔΗΣΥ, έπεσαν στην παγίδα της αποχής
 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απέρριψε ισχυρισμό του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι η σκέψη του Προέδρου Αναστασιάδη είναι μοιρασμένη μεταξύ της λύσης του Κυπριακού και των προεδρικών εκλογών του 2018.

 

Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι προτεραιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, είναι η λύση του Κυπριακού και όχι οι προεδρικές εκλογές.

«Ύστερα από 22 μήνες διαπραγματεύσεων, ο κ. Ακιντζί, δεν θα έπρεπε να είχε αμφιβολίες για τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη,» τόνισε ο κ. Κασουλίδης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο συνέντευξης του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην ίδια εφημερίδα. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκμεταλλεύτηκε την έγκριση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα, για να προσθέσει στο οπλοστάσιο της Τουρκίας επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε λύπη γιατί κάποιοι βουλευτές, ακόμα και από το ΔΗΣΥ, έπεσαν στην παγίδα της αποχής και εξέφρασε στήριξη στις πρωτοβουλίες και ενέργειες του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος αναγνωρίζοντας, όπως είπε, το αναίτιο και ανεπίκαιρο της απόφασης της Βουλής προβαίνει στα δέοντα κοινοβουλευτικά και άλλα μέτρα. Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του ΑΚΕΛ ότι υπάρχει έδαφος να συμφωνηθούν τα βασικά θέματα της εσωτερικής πτυχής ως πακέτο πριν από τη Γενεύη, ο κ. Κασουλίδης, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει να κλείσουν ή να φθάσουν όσο πιο κοντά σε κλείσιμο των εσωτερικών πτυχών.

Ωστόσο, υπέδειξε ότι χρειάζονται δύο για να επιτευχθεί αυτό και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ, το οποίο παρακολουθεί τις συνομιλίες, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ποιος ανταποκρίνεται στις συνομιλίες και ποιος όχι.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει από τη δική του μεριά, ότι έχουν πυκνώσει τα μαύρα σύννεφα στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από τον Νίκο Αναστασιάδη εάν θα διαλυθούν.

Για να διαφοροποιηθεί η κατάσταση, ανέφερε, πρέπει να γίνουν βήματα από τον Αναστασιάδη. Παράλληλα, απείλησε για άλλη μία φορά ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες, θα προκύψει νέα εστία έντασης λόγω των νέων ερευνών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ αργότερα αυτό το χρόνο.

Τέλος, αρνήθηκε να πει εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η νέα Διάσκεψη στη Γενεύη.

Έκκληση προς τον Μ. Ακιντζί να είναι παρών στην επόμενη συνάντηση, την Πέμπτη, απηύθυνε άλλωστε χθες ο Ν. Αναστασιάδης ενώ ο Μ. Ακιντζί -αφήνοντας και αιχμές για τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ ότι είπε τη μισή αλήθεια, χωρίς να θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του- δεν θέλησε να δεσμευθεί:

«Να δούμε τις εξελίξεις βήμα - βήμα και να αξιολογούμε κάθε βήμα. Να δούμε τις προθέσεις» είπε ο κ. Ακιντζί επισημαίνοντας ότι δεν βιάζεται και ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη υπάρχει μια εβδομάδα καιρός.

Η Τουρκική πλευρά δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να ξεφύγει από τις διαπραγματεύσεις, δηλώνει ο αρχηγός του ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε σήμερα ότι η υπερβολική αντίδραση της τουρκικής πλευράς στο θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος δίνει την εντύπωση ότι κάποιοι επιχειρούν να βρουν τρόπο διαφυγής από τις διαπραγματεύσεις. Απευθυνόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια για επίτευξη λύσης, προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες που δεν έχουν ούτε βάση, αλλά ούτε και ουσιαστικό περιεχόμενο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση προς όλους να στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του κυπριακού. Μιλώντας στο μνημόσυνο των αδελφών Μιχαλάκη και Ανδρέα Μακρίδη, που σκοτωθήκαν σε μάχες με τους Τούρκους και του πατέρα τους, τέως Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Μακρίδη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτη την αξίωση της Τουρκίας για διατήρηση των εγγυήσεων και μόνιμη παρουσία των στρατευμάτων της στην Κύπρο. Πρόκειται, τόνισε, για αδιανόητη αξίωση, η οποία είναι αντίθετη προς τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε νομικά και πρακτικά αδιανόητη και την απαίτηση της Τουρκίας για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους Τούρκους πολίτες ως μέρος της λύσης.

Λάθη στη στάση Ακιντζί και Αναστασιάδη βρίσκει το ΑΚΕΛ

Υπερβολική και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες την περασμένη Πέμπτη, αλλά ταυτόχρονα μίλησε και για λανθασμένη τακτική του Προέδρου Αναστασιάδη. Σε συνέντευξη στη σημερινή «Καθημερινή» της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί πρέπει να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων, τονίζοντας ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να επαναρχίσει ο διάλογος αμέσως. «Δεν είναι η ώρα των όποιων μικροκομματικών ή μικροπολιτικών επιδιώξεων», ανέφερε. Αναφερόμενος στην αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη, είπε ότι ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση, ανεξαρτήτως του αν είχε δίκαιο στα όσα ανέφερε.

Το ΑΚΕΛ, είπε, αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να προχωρήσει η διαδικασία. Απέδωσε σκοπιμότητες στη στάση αποχής που τήρησε το ΔΗΣΥ στη Βουλή κατά την ψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα έλαβε υπόψη τις ισορροπίες, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Εξ άλλου, χαρακτήρισε προκλητική ανάρτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου με φωτογραφία του πρώην ηγέτη του ΑΚΕΛ, Εζεκία Παπαϊωάννου, να μιλά την τότε εποχή για το ενωτικό δημοψήφισμα. Ερωτηθείς αν ο Γιώργος Λιλλήκας, είναι μια από τις επιλογές του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού, απάντησε ότι δεν υπήρξε επίσημη επαφή το τελευταίο διάστημα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, αλλά ανέφερε ότι έχει προσωπικές σχέσεις με διάφορους πολιτικούς αρχηγούς και πολιτικά πρόσωπα.

Παρέμβαση από την Άγκυρα

Παρέμβαση στο ρευστό σκηνικό υπήρξε και από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος επανέλαβε από τη Μάλτα ότι οι τέσσερις ελευθερίες που αφορούν τους Τούρκους πολίτες πρέπει να τεθούν υπό την εγγύηση της ΕΕ, επιρρίπτοντας ταυτοχρόνως ευθύνες στον Ν. Αναστασιάδη για την διακοπή των συνομιλιών: «Το αντίτιμο της μη λύσης το πληρώνει η τουρκοκυπριακή πλευρά» είπε συμπληρώνοντας:

«Δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά τις προειδοποιήσεις μας το 2004, έγινε πλήρως μέλος της Ε.Ε. με τρόπον που να εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Εκείνη τη μέρα δεν πραγματοποιήθηκε η λύση που ήταν πιο εύκολη. Είμαι βέβαιος ότι η λύση που θα υπάρξει εδώ θα διασφαλίσει την ασφάλεια στο νησί. Θα διασφαλίσει τη συνεχή αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας».

Η Κομισιόν θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις δυο πλευρές ώστε να βρεθεί λύση, διαμήνυσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Ε.Ε. Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

 
Περισσότερα: Κυπριακό, Κύπρος

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER
Best of Network