Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί η Τουρκία

 
 
Η ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών περιλαμβάνεται στα μέτρα που δήλωσε ότι θα λάβει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το TRT Haber
 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η Άγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα που περιλαμβάνουν την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών , μετέδωσε σήμερα μέσω του Twitter το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Οι νέες τουρκικές απειλές έρχονται μια μέρα μετά την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων που διέφυγαν στη χώρα μας, με την Τουρκία να τους κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. 

"Τo αίτημα μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη.

Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.

Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες.

Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά." ανάφερε ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, το Τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασε νέο φάκελο για το αίτημα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, που καταζητούνται από την Άγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Ο δεύτερος αυτός φάκελος αποστάλθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους 8, έστειλε έγγραφό και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για την σύλληψη των 8 που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

ΑΝΕΛ: Να αφήσουν στην άκρη τις προκλητικές υποδείξεις

«Καλά θα κάνουν ο κ. Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και η τουρκική κυβέρνηση να αφήσουν κατά μέρος τις ιταμές ανακοινώσεις, τις προκλητικές υποδείξεις και τις απειλές προς την Ελλάδα, εξαιτίας της απόφασης του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα περί έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα». Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Ο κ. Ερντογάν και οι τουρκικές Αρχές οφείλουν να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται απόλυτα στη βάση του σεβασμού της διάκρισης των εξουσιών και της εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

 
Περισσότερα: Μεταναστευτικό

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER