Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Μοσκοβισί σε Τραμπ: Φαντασίωση η μεταδοτικότητα του Brexit

 
 
Οι δηλώσεις Τραμπ προκαλούν εκνευρισμό στην Ευρώπη. "Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι αφελής και θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει" αναφέρει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων που απαντά στον νέο πλανητάρχη.
 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αμφιβάλλει για την δυνατότητα ταχείας κατάληξης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, επιθυμία για την συνομολόγηση της οποίας εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ προς μεγάλη χαρά του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ενώ χαρακτηρίζει «φαντασίωση» την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ.

 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

«Η κα. Μέι δεν έχει καν ακόμη επικαλεσθεί το άρθρο 50 που ξεκινά την διαπραγματευτική διαδικασία», και «γνωρίζετε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν δύο χρόνια», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ διάστημα, «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού γνωρίζετε ότι η διαπραγμάτευσή της ανήκει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η εμπορική πολιτική είναι μία πολιτική που έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε επίσης ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ «υπό σκληρούς όρους», θα χρειασθεί ένα επιπλέον χρονικό διάστημα ώστε μία τέτοια συμφωνία να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στη συνέντευξή του στην Bild και στους Times ότι το Brexit θα είναι «επιτυχία» και ανακοίνωσε την επιθυμία του για γρήγορη υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, προς μεγάλη χαρά του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που μίλησε σήμερα για μία «πολύ καλή είδηση».

Σχετικά με την προοπτική το Brexit να ανοίξει το δρόμο και άλλων χωρών προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι το κόστος της βρετανικής εξόδου θα είναι τόσο μεγάλο που θα αποτρέψει άλλες χώρες να ακολουθήσουν.

«Δεν ανησυχώ, πιστεύω ότι η ιδέα αυτή ότι το Brexit θα είναι μεταδοτικό είναι φαντασίωση. Κακή φαντασίωση», είπε.

«Το Brexit δεν είναι κάτι καλό», είπε προειδοποιώντας ότι τα σχόλια του Τραμπ υπέρ της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελούν και το καλύτερο ξεκίνημα για τη διατλαντική σχέση.

Η καλύτερη απάντηση της Ευρώπης μέχρι την ορκωμοσία θα είναι να τηρήσει στάση αναμονής και να παρατηρήσει ποια θα είναι τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ για την επιβολή δασμών επί των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στα εισαγόμενα από εργοστάσια του Μεξικού στις ΗΠΑ αυτοκίνητα, ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε: «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, σε εγρήγορση και όταν έρθει η ώρα να αντιδράσουμε, εάν επιβεβαιωθεί κάποια συγκεκριμένη τάση».

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι αφελής και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει», προειδοποίησε.

Διαβάσαμε τη συνέντευξη με ενδιαφέρον

«Διαβάσαμε τη συνέντευξη με ενδιαφέρον»: αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην οποία σχολιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μ. Σχοινάς αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο παρόλο που ο Ντ. Τραμπ στη συνέντευξή του στους Sunday Times και στην Bild προβλέπει ότι μετά τη Βρετανία θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες που θα αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν οι τελευταίες εξελίξεις ενδέχεται να υπονομεύσουν μια μελλοντική Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως η ιδέα μιας Συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ συμπεριλαμβανόταν στη συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλαν από κοινού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Ντόναλντ Τραμπ την επομένη της εκλογής του. «Η πρόσκληση αυτή είναι επίσημη και δεν έχει απλά συζητηθεί ως ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς, σημειώνοντας ωστόσο πως πρώτα θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος και πως δεν επιθυμεί να προβεί σε «εικασίες» λίγες ημέρες πριν γίνει αυτό.

 
Περισσότερα: Τραμπ

Σχετικά θέματα:

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER
Best of Network