Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

ΟΗΕ: Διάσκεψη για την Κύπρο μόνο αν το θέλουν οι δύο ηγέτες

 
 
"Αν οι ηγέτες νιώθουν ότι θα είναι εποικοδομητικό να έχουμε μια νέα Γενεύη, ο ΟΗΕ είναι έτοιμος γι' αυτό", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού
 

Τα Ηνωμένα Έθνη θα συγκαλέσουν Διάσκεψη για την Κύπρο μόνο όταν το θέλουν οι ηγέτες και μόνο όταν θεωρούν ότι αυτό είναι χρήσιμο, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε ύστερα από συνάντηση μίας ώρας που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

 

Ο Άιντε ανέφερε πως οι δυο ηγέτες τού ζήτησαν την Τετάρτη να έχει χωριστές συναντήσεις μαζί τους, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια αντίληψη για το τι θα κάνουν στη συνέχεια.

«Και αυτό είναι που κάνω» είπε ο Νορβηγός διπλωμάτης, προσθέτοντας πως είχε μια καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ αργότερα είναι προγραμματισμένη μια παρόμοια συζήτηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Άιντε είπε πως «εάν οι ηγέτες νιώθουν έτοιμοι και ότι θα είναι εποικοδομητικό να έχουμε μια νέα Γενεύη, τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα γι' αυτό».

Επισήμανε πως η άποψη των Ηνωμένων Εθνών είναι πως «η διαδικασία είναι και παραμένει καθοδηγούμενη από τους ηγέτες» και προσέθεσε πως «έτσι οι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν εάν θέλουν να πάνε στη Γενεύη, και αυτή είναι η συζήτηση που έχουμε τώρα».

Τέλος, ανέφερε πως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είδε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πως «ήγειρε το θέμα μιας πιθανής νέας Διάσκεψης με αυτούς».

(Πηγή: ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Petros Karadjias, File)

 
Περισσότερα: Κυπριακό, Κύπρος

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER