Μην τα χάσετε

Πολιτικά Πρωτοσέλιδα

 

 

Πρόταση για διακοπή χρηματοδοτήσεων για όσες χώρες δεν δέχονται αιτούντες άσυλο

 
 
Αυτό προτείνει σε έκθεσή της η Σουηδή ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίκστρομ, απορρίπτοντας την ιδέα για δημιουργία κέντρων υποδοχής εκτός της ΕΕ
 

H χρηματοδότηση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ θα πρέπει να αναστέλλεται για τις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο, αναφέρει, σε εισηγητική έκθεση που αναμένεται να παρουσιάσει μεθαύριο, Πέμπτη 9 Μαρτίου, στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο η Σουηδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίκστρομ.

 

Αυτή η πρόταση κατατίθεται αντί της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή προστίμου ύψους 250.000 ευρώ για κάθε άρνηση μετεγκατάστασης αιτούντα άσυλο από κράτος-μέλος. Η ευρωβουλευτής ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Θεώρησα ανήθικο να τεθεί μία τιμή για κάθε άτομο», προσθέτοντας ότι «οι χώρες δεν πρέπει να λαμβάνουν τόσους πόρους όταν δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ».

Επίσης, η ίδια σημειώνει ότι η πρόταση της Επιτροπής θέτει υπερβολικό διοικητικό φόρτο για τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής, καθώς ορίζει ότι αυτές οι χώρες( της πρώτης γραμμής) θα πρέπει να εξετάζουν το παραδεκτό της αίτησης ασύλου πριν από την μετεγκατάσταση του αιτούντα στη χώρα η οποία θα εξετάσει επί της ουσίας την αίτηση. Η κ. Βίκστρομ αντίθετα, θα προτείνει το παραδεκτό να ελέγχεται από το κράτος που θα είναι υπεύθυνο για την τελική διεκπεραίωση της αίτησης.

Η Σουηδή ευρωβουλευτής απέρριψε, ακόμη, την ιδέα δημιουργίας κέντρων υποδοχής εκτός της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα πρέπει να «εξωτερικεύσει τα εξωτερικά της σύνορα σε μία άλλη ήπειρο». Η εισηγήτρια προτείνει την επιτάχυνση της επανένωσης οικογενειών, εφόσον ο αιτών άσυλο ισχυρίζεται ότι έχει οικογένεια σε κάποια χώρα της ΕΕ. Τέλος, υποστηρίζει ότι ενώ οι αιτούντες άσυλο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε ποιο κράτος-μέλος θα μετεγκατασταθούν, θα μπορούσαν να εκφράσουν την προτίμησή τους.

Φωτό: sooc.gr

 
Περισσότερα: Πρόσφυγες

ADVERTISING

SHARE:

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕWS 24/7 ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ

NEWSLETTER